jel ikad nekog...

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

cikljamas
Pravo uznapredovao :)

jel ikad nekog...

Post by cikljamas »

jel ikad nekog stresla struja iz kondenzatora kakav se stavlja u upaljace za stednjake na plin...
meni se danas to dogodilo i to preko plastike,pa to ne mogu da verujem...kad me streslo
odserafio ja par serafica ,otvorio sranje i unutra jedno pet baterijica od voltu i po kakve
se stavljaju u rucne satove koje ocito pune ovaj kondic,jebo mater,ha velicine koja bi mogla
znacit snagu nekih dvadeset do pedeset mikro faradeja...dakle jel tako nesto moze proizvest
struju da efekt bude prakticki ko da te streslo 220 V...to mi se prvi put dogodilo pa se sad
pitam jel to uobicajena pojava il je za tako nesto moralo tu biti u igri jos nesto...eto...moj
stari voli po buvljacima kupovat kinesko smece za po deset kuna pa tako kupio i ovo smece...
sto je najbolje to govno mi streslo i buraza i starog na kraju koji jos ima i pejsmejker,ja
reko :e moj stari tebi fakat zivot vrijedi 10 kuna,aj jos kupi od kineza kakvu radioaktivnu
stvar da testiramo gajger milerov brojac,pa ko ziv ko mrtav...
banana
Shenda

Re: jel ikad nekog...

Post by Shenda »

Konačno jedan koliko-toliko normalan post i od tebe... :wink:

Ne radi se tu o jačini struje, već o naponu... par hiljada Volti, i budi siguran da nije kao 220... Btw. kondenzatori obično imaju kapacitet u Faradima (a ne snagu u faradejima :lol: ).

I da to je uobičajena pojava kod kineskih govana, a tvom starom nemože učiniti ništa jer nema dovoljnu energiju da izazove kardioverziju. Jedino mu može zgrčiti prst, do srca nema kud... :roll:
srdjan_bss
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by srdjan_bss »

I meni se slicno desilo prilikom otvaranja digitalnog fotoaparata.Nije mi nesto radio kako treba pa da otvorio da vidim sta je i slucajno sam pipnuo nozce kondenzatora i malo me streslo tako da mi je aparati ispao iz ruke i tako sam ga jos vise pokvario :lol: (vjerovatno je u kondenzatoru ostalo elektriciteta jer je prije otvaranja bio ukljucen...)
http://www.pik.ba/artikal/512243/led-strip-letvice-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pik.ba/artikal/512227/mini-f ... redajnik-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.crvena-tuba.net" onclick="window.open(this.href);return false;
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

meni je najjaci udar bio kad sam si ispraznio kondenzator 15uF 250v na ruki :D
jao sta ga tese :lol:
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Taj iz blica je poprilicno zeznut. Od blica se moze napraviti dobar el. shoker: http://www.elektronika.ba/562/najmanji- ... ski-soker/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

uhh i mene je jednom zvekno taj iz fotoaparata, al na moju nesreću nije bilo zaostalog elektriciteta već je bio "svježe" napunjen :lol: :lol: on je oko 300-njak volti
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Moj braco je morao ici na korekciju rada srca. Zveknuo ga je jedan malo veci kondenzator tako da je dobio aritmiju.
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

mi smo praznili kondenzatore 100mF 350V...na praksi dok nam je bilo dosadno....jedan elektrolitski kondenzator dioda 1n4007,napunis ha na 220v iz gradske mreze i onda ispraznis nekom na ruku...i ja sam se hvatao za taj kondenzator nekiliko puta...a hvatala me i 220v prilikom kvarovo elektro uredjaja direktno Jednom frizider i jednom TA pec....a i dok sam radio stroboskop i light show....tako da sam ja saradjivao sa strujom vise puta....
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

Što se tiče udara iz gradske mreže tog je bilo malo više :lol: :lol: :lol:

Prvi put streslo me je kad sam imao nekih 5-6 god :twisted: :twisted: :lol: :lol:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

A što mislite zašto je meni kosa otpala :roll: 8)
cikljamas

Post by cikljamas »

feko,to ti je genetska predispozicija katalizirana ucesttalim strujnim udarima visokonaponske
mreze,al bas se pitam sta si radio gore na 50 metarskim stupovima,sigurno je u blizini bio
kakav babinjak ko kod nas na jarunu di smo se mi ko deca penjali na jednu visoku vrbu da
bi gledali gole babe,to je bila hrabrost,al ko je pao s vrbe njemu taj je izgubio puno vise od
kose,al i ti si dobro prosao,posto nisi izgubio nista vise osim kose,jedino se sad pitam kako
je TESLA kroz sebe pustao toliku voltazu a da mu ni dlaka s glave nije pala,to vas ja sve pitam...
banana
Shenda

Post by Shenda »

Bio je cijepljen :!: :wink:
cikljamas

Post by cikljamas »

shenda ,to je ozbiljno pitanje,a ti se sprdas,pa sta ti ne bi volio da te ne mogu spalit
na edisonovoj elektricnoj stolici,zamisli tog glavonju edisona,izmislio elektricnu stolicu
da bi lecio svoje komplekse prema tesli,jao brate konjine belosvetskog,sta ti je ljudska
zavist i pokvarenost,ima pravo tesla sto je odbio nominaciju za nobela jer nije htio da
mu se uz njegovo casno ime petlja ime tog hostaplera ,varalice i ubojice edisona...a
bas se pitam jel se edison pitao jel bi njegova elektricna stolica mogla spaliti teslu kojeg
je ovaj u masti sigurno hiljadu puta spaljivo,i sve one macke i pse po new yorku sto je
javno spaljivao,sigurno je u njima vidio NIKOLU VELICANSTVENOG,e jade americki i
sad jos svi grme o edisonu i markoniju i rengenu i inima ,a pravi junak jos lezi u FBI
trezorima,al evo obama izabro naseg coveka da progura bar nesto od onog sto je
tesla patentovao pre 100 godina...opet cemo mi balkanci da vadimo belosvetsko smece
iz govana...al za to smo morali cekati da na vlast dode jedan koji nije BELOsvetski...
banana
denahv
Pravo sam se raspisao :)

Post by denahv »

Mene je puno puta zveknila gradska mreža, onaj šoker što sam pravio od blica od foto-aparata (ima ti na stranici), onda flyback... I tako... :D
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

najgori udar, a i vjerojatno najopasniji koj sam dozivo 2MOT transformatora po 1kw spojena u seriju...
denahv

Post by denahv »

Dobro pa si ost'o živ :D
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

jbt 4kv... :twisted:
jednom sam otvorio busilicu, izvadio prekidac, stavio novi
i tek kad sam ju zatvarao uhvatio se za kontakte...
nisam ni znao da je kabel cjelo vrjeme ukopcan :lol:
denahv

Post by denahv »

To se i meni događa, nisi jedini :D
Marko Enter
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by Marko Enter »

I ja sam ispraznjivao kondezatore rukama :) npr iz TV-a 200uF 400V , a to ni nije toliko opasno koliko mozes da trgnes ruku i udaris negde ili se poseces, iz mreze me isto vatala :) ona bogami moze solidno da odbaci :lol: , zato uvek pre popravljanja aparata koji imaju kondezator koji zadrzava dugo elektricitet treba isprazniti

pozdrav
bajro17
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by bajro17 »

zanima me koji je ovo transformator u foto aparatu jer zelim da narucim al neznam kako da kazem koji mi treba pa zna li neko da mi kaze
Post Reply