Obostrane plocice

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
race king
Pravo sam se raspisao :)

Obostrane plocice

Post by race king »

dali je iko ikad radio obostranu plocicu? kakva su iskustva? itd.. :lol: :lol:
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Obostrane plocice

Post by jopagti »

radilo je par ljudova s foruma(ne sjecam se tocno tko,al ugv netko je napravio radio predajnik na jednoj starni,i pojacalo za mic s druge strane u SMD-u)...
zeznuto ti je to posteno napraviti,ako si vidio one orginal,oni ti unutar same rupicei imaju cjevcicu koja voi struju...
mozesh pokusati,al mislim da cesh jedino s foto postupkom dobiti neke pristoje rezultate....
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
race king

Post by race king »

ja i radim fotopostupkom...
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Kako razvijas i osvjetljavas, jednu po jednu stranu ili? Malo me muci ako idem jednu stanu napravit, pa razvijem, napravim drugu stranu i idem razvijat pa zeznem prvu stranu ako me ko kuzi :D
denahv

Post by denahv »

Ja sam davno odustao od dvostranih pločica :D
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

obostrane se plocice rade tako da se obe strane osvjetljavaju u isto vrijeme..potrebno je na plocici napravit par rupa i na shemama crni krug u velicini rupe..tako da bi se sheme tocno namjestile..a lemljenje poslje :roll: ..bolje dat nekoj firmi da ti napravi..ovako je puno zajebancije
japek
Napredujem
Napredujem

Post by japek »

Pozdrav,

ja sam probao dve variante, i obe uspešno.
Prvo sam radio svaku strano posebno. Znači lak, sušenje, osvetlavanje, jedkanje i na kraju četiri rupice, obično one za pričvrščavanje pločice, za referenco. Onda ponovo druga strana, lak, sušenje osvetlavanje i na kraju jedkanje. Drugo stranu, koja se nije jedkala zaščitio sam običnom prozornom selotejp trakom.

Drugi put sam upotrebio film sa prozornom foliom i zalepio obe strane filma zajedno, tako da sam dobio žep. Pločico sam pripremio tako, da sam prvo polakirao jedno stranu pločice i osušio, pa onda drugo stran i osušio. Onda sam pločico stavio u taj đep sa filmom, pa osvetlio prvo jednu stranu, onda okrenio i drugo stranu. Naravno pločica se pri tom okretanju nesmije pomerati. Kod mene to nije problem, jer u svakom slučaju pločico sa filmom stavim između dva stakla. Pa okrenem sve skupa. Onda razvijanje i jedkanje. Meni je tako uspelo.
Za osvetljavanje ja upotrebljavam lak P501 i mini solarium sa četiri Philips UV lampice. Vreme osvetljavanja je kod mene 4 minute.

Janko
VolkD
Napredujem
Napredujem

Post by VolkD »

I ja sam dugo vremena radio isto kai i japek. No sada sam prešo na postupak po kojem prenosim toner pomoču laminatora.
No sa tim postupkom radim i kada rupe metalizujem.
japek
Napredujem
Napredujem

Post by japek »

VolkD, dva pitanja.

Kako centriraš film, kod upotrebe laminatora. Isto napraviš žep?
A drugo, kakva imaš iskustva sa pravljenjem filma printerom. Meni se kod upotrebe InkJet tiskalnika obe strane nikako ne poklapaju 100%. Uvek dolazi do male razlike, ma da je to za moj način izrade pločica dovoljno precizno.

Pozdrav, Janko
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@japek, printas li na paus papir ili na prozirnu foliju?
japek
Napredujem
Napredujem

Post by japek »

Pozdrav,
na paus još nisam probao. Obično upotrebim obični beli papir 80g/m2 pa onda Pausklar spray. Kod izrade dvostranih pločica HP prozorno folio za InkJet printere.
Janko
Last edited by japek on 22-01-2009, 08:31, edited 1 time in total.
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Ja imam taj pausklar sprej i jos uvjek mislim da sam na njega bacio 40kn. Ne vrijedi nista - nasprejam i nakon par dana sprej prestane djelovat i jos mi zamasti plocicu.
japek
Napredujem
Napredujem

Post by japek »

Pozdrav Pepi,

naravno, da se papir nakon nekog vremena osuši i više nije prosojan. Ja Pausklarom pošpricam papir prije pravljenja pločice. Pa i kod toga moram biti prilično precizan. Ako upotrebim premalo spreja, nije dovolno prosojno, ako previše, onda curi po papiru.
Ja obično napravim tako, da poprkam papir tako, da na nekim mestima počne malo curiti po papiru, pa ga onda na jednom kraju obesim u vazduhu (slično kao žena vesi veš za sušenje) pa sačekam koji sat, da se samo malo osuši, pa onda upotrebim.
Ako mi se žuri, onda isto poprskam, pa stavim papir na staklo, printana stran prema staklu, i sa zadnje strane papir obrišem nekom krpom koja upija vlagu. Onda uzmem papir sa stakla i osušim krpom staklo. Tako to više puta, dok na kraju na staklu nema više nikakvog traga od vlage.
To, da je papir baš dovoljno mokar je jako važno, jer ako je premalo, nije prosojan, a ako ima previše vlage, onda se na mestima, gde je previše mokar zalepi na pločico kod osvetljavanja, i tamo izgleda UV svetlo prelazi drugčije kao na drugim mestima. Pa onda imam problema sa razvijanjem pločice, ako mi to uopšte uspije. Obično moram ponoviti postupak.

Janko
Post Reply