zvucnici

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
PC555
Penjem se :)

zvucnici

Post by PC555 »

Naravno imam liniju s dva zvučnika (lijevi i desni). Zanima me kak bi se dao složit neki sklop da na njega priključim više zvučnika. Konkretno imam liniju s izlazom 60 W sinusne snage i impedancije 6-16 ohma. Sad bi ja sa izlaza pojačala linije doveo signal na taj sklop a s druge strane sklopa bih uključio 6 zvučnika od 6 ohma snage 60 Wata. To mi zapravo treba da poboljšam akustičnost u prostoriji, a dva zvučnika mi nisu dosta pa mi treba šest komada.

:lol: . :lol:
Firkragg

Post by Firkragg »

Zvučnike možeš spajat serijski i paralelno, ako oćeš vecu snagu spajaj paralelno al time duplo opterecuješ pojačalo.
Možeš i serijski ali moraš podijelit otpor s 4 za duplo vecu snagu...

'Taj sklop' nemože bit ništa drugo nego da napraviš drugo pojačalo...
PC555

.

Post by PC555 »

:D To sam i mislio. Daj mi shemu pojačala s 6 izlaza po 60 W. to je 360 W :o
PC555

.

Post by PC555 »

a da složim pojačalo od 350 W i tih 6 zvučnika spojim serijski ???
Firkragg

Post by Firkragg »

Moj rodjak dize zgradu u zrak s 18W snage, cijevno pojačalo a zvučnici su izuzetno efikasni i osjetljivi, tako da mislim da je ludost uopce prelazit 100W,
to je već kreštalo koj nikom nije ugodno i radje uzmi dva dobra, relativno slabija zvucnika i dobro pojacalo, po moguchnosti mosfetsko ili cijevno.

Jeftine linije obicno imaju vrlo jadna pojacala koja samo arlaucu i pravo iznad 50W postaje :shock:

Uzmi zvuchnike u rezonantnoj kutiji, sredi akustiku u prostoriji i 20 - 30W ce bit i previshe!

Ako se bas oces derat mislim da na sajtu imas sasvim dosta shema, pa i s mosfetima uzmi si koju hoces i pitaj slobodno sta te zanima :shock:
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

firkragg,primjetio sam da dosta volis MOSFET pojacala,ima neki poseban razlog ili ..?
npr ja bas nisam zadovoljan s njima,uglavnom totalno losa iskustva pa me zanima jel ima nesto sto ja ne znam ili .... :?
buco

Post by buco »

Vijerojatno zato sto ima vise slova !! MOS pa FET pa kad dodas i polaritet N ili P === N-MOSFET !!!!! :D ili zato sto ga podsijecaju na dobre stare cijevi !! iako to bas i nije isto !!!
Stvarno nekad sam i odarzavao "opremu" jednom bendu za svirke i po mom iskustvu najmanje problema je bilo s cijevnim pojacalima , toplo /hladno , bura/ljetne zege oni rade kao da se to njih ne tice !! Dok s jednim 2x500W pojacalom tranzistorskim su malo malo pa problemi cak i sa spojevima ali najvise s grijanjem [pregrijavanjem] !!!!!! Posto danas nije problem vise nac cijevi ne samo kopije vec i full orginale [ pogotovo RCA] najbolje bi bilo napravit jedno cijevno pojacalo 25--50W za "stancic" !! Kod poluvodickih pojacala je sve dobro dok nije potrebno "prisilno" hladjene , raznorazni ventilatori i jaki hladnjaci s velikim povrsinama isl , dok imaju hladjenje bez potrebe prisilnog upuhavanja zraka i oni dobro rade al su to manje snage i treba pazit u kojem su ambijentu da nisu zatvoreni ak se koriste na 2/3 snage i vise , inace lijepo rade i ona i nisu bas nesto problematicna ako su u propisanom ambijenu i ne koriste "prisilno" hladjene.
Pozdrav
Firkragg

Post by Firkragg »

Obicno se pojacala vece snage izvode s mosfetima (lakse je pri tako velikim snagama kakve tip treba) naravno brojna su i s bipolarnim, što se tiče kvalitete ne prevladavaju ni jendi ni drugi, a cijevi daleko pwnaju.
Naravno nemožemo stavit za mosfet IRFZ46 ili za bipolarnog 2N3055 (lol) i živit,
postoje tipovi tranzistora specijalizirani za hifi (u chipoteke sam vidio, mozda 2-3...) koji se tu koriste, na pojacala s low-cost izlaznim stupnjevima zaboravi :shock:
U biti sve direktno ovisi o kvaliteti tranzistora, neko ko ima profinjen 'ukus' ce zapazit i razliku između dva ista tranzistora a da nekazem sta ce bit kad se zagriju i sl...

Cijevi su izuzetno stabilne al imaju malu snagu s obzirom na veličinu, nakon sto se filament ugrije do temperature imaju daleko najbolji zvuk od svega...

PS. osim sta je mosfet mozda elektricki slican (iako ni tu nije isti) triodi al u audio tehnici to su nebo i zemlja i nema ih uopce smisla usporedivati!

Vijerojatno zato sto ima vise slova !! MOS pa FET pa kad dodas i polaritet N ili P === N-MOSFET !!!!! Very Happy ili zato sto ga podsijecaju na dobre stare cijevi !! iako to bas i nije isto !!!
Stvarno nekad sam i odarzavao "opremu" jednom bendu za svirke i po mom iskustvu najmanje problema je bilo s cijevnim pojacalima , toplo /hladno , bura/ljetne zege oni rade kao da se to njih ne tice !! Dok s jednim 2x500W pojacalom tranzistorskim su malo malo pa problemi cak i sa spojevima ali najvise s grijanjem [pregrijavanjem] !!!!!! Posto danas nije problem vise nac cijevi ne samo kopije vec i full orginale [ pogotovo RCA] najbolje bi bilo napravit jedno cijevno pojacalo 25--50W za "stancic"

Cuj, cijevi, za hifi, su vrlo cijenjena stvar, cijena je uglavnom troznamenkasti broj i lako moguce u eurima...
50W cijev za hifi bi bome bila povelika i kostala vise etisuca eura, one 18W su nesto jeftinije al uglavnom se radi (jos uvijek) o povecim cijenama...
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

a sad cijevi illi tranzistori,ovisi o ukusu i onome sta slusas,i jedno i drugo ima prednosti i mane tako da se tu nema puno za komentirat. ja sam cuo i jako dobra digitalna pojacala(ne mislim na "kucna kina"),to nije ni malo cijenjeno ali mislim da je to uglavnom zbog neznanja. tesko ces nekog hi-fi -sta odvojit od njegovog tranzistora ili cijevi.
Dejan
Napredujem
Napredujem

Post by Dejan »

slažem se :lol:
Post Reply