Elektronicko uho
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
Elektronicko uho
Eh,dragi moji i drage moje ovako ...
Napravila sam elektroničko uho,preuzeto sa www.elektronika.ba,iz jednostavnog razloga,da bih bila oslobodjena pismenog dijela ispita !
Medjutim,nakon sto sam probala sklop na fakultetu,tj. prikljucila ga na 12V i poslije samnjivala do 8V,niece da radi,iako sam semu sa ass. provjerila vise puta!!!
Zaista ne znam do cega je
Interesuje me,da li bih ga mogla prikljuciti na bateriju od 9V
Inace,u shemi sam koristila gotove zavojnice kupljene u el. centru ,nisam ih ja sama izradila kao sto je navedeno u shemi
MOLIM POMOC!!!!!!!!!!!!!!
Napravila sam elektroničko uho,preuzeto sa www.elektronika.ba,iz jednostavnog razloga,da bih bila oslobodjena pismenog dijela ispita !
Medjutim,nakon sto sam probala sklop na fakultetu,tj. prikljucila ga na 12V i poslije samnjivala do 8V,niece da radi,iako sam semu sa ass. provjerila vise puta!!!
Zaista ne znam do cega je
Interesuje me,da li bih ga mogla prikljuciti na bateriju od 9V
Inace,u shemi sam koristila gotove zavojnice kupljene u el. centru ,nisam ih ja sama izradila kao sto je navedeno u shemi
MOLIM POMOC!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrav!
Najvjerovatnije da je tu u pitanju više stvari koje utjeću na nepravilan rad uređaja. Polaritet napajanja...(zamjena + i - ) dosta ga je ponekad i samo jednom pogrešno spojiti...ali koliko sam opazio iz sheme, da ima zaštitnu diodu, tako da to nebih došlo u obzir... mikrofon...(dali je pravilno okrenut)- kontakti-masa... sama konstrukcija zavojnice ( dosta je samo jedan do dva namotaja više ili manje od navedene vrednosti) - tako da možda uređaj i radi ali na drugoj "nekoj" nižjoj ili višjoj frekvenciji na kojoj si ga ti tražila...a nadam se da si i trimer kondenzator pravilno zalemila kako treba...jer večina ih ima 3 izvoda...a što se tiće napajanja baterijom od 9V, zašto nebih radilo i na tu bateriju....može da radi svakako sa 9V, samo treba da namjesto te zaštitne D1 diode daš kratkospojnik i jedan regulator napona od 6V (i snaga predajnika je također onda malo manja)...
Kažem, ima dosta tih "sitnica" pa da uređaj ne profunkcionira ili proradi baš onako kako smo to mi željeli...
Najvjerovatnije da je tu u pitanju više stvari koje utjeću na nepravilan rad uređaja. Polaritet napajanja...(zamjena + i - ) dosta ga je ponekad i samo jednom pogrešno spojiti...ali koliko sam opazio iz sheme, da ima zaštitnu diodu, tako da to nebih došlo u obzir... mikrofon...(dali je pravilno okrenut)- kontakti-masa... sama konstrukcija zavojnice ( dosta je samo jedan do dva namotaja više ili manje od navedene vrednosti) - tako da možda uređaj i radi ali na drugoj "nekoj" nižjoj ili višjoj frekvenciji na kojoj si ga ti tražila...a nadam se da si i trimer kondenzator pravilno zalemila kako treba...jer večina ih ima 3 izvoda...a što se tiće napajanja baterijom od 9V, zašto nebih radilo i na tu bateriju....može da radi svakako sa 9V, samo treba da namjesto te zaštitne D1 diode daš kratkospojnik i jedan regulator napona od 6V (i snaga predajnika je također onda malo manja)...
Kažem, ima dosta tih "sitnica" pa da uređaj ne profunkcionira ili proradi baš onako kako smo to mi željeli...
@alexa_pg, ja uvijek kad otvaram temu, nikad nepišem naša slova jer uvijek bude ovako... Neznam do čega je. Ali u postovima je sve normalno... I mene zanima zašto je to tako? Vidio sam i par članova da imaju problem sa tim našim slovima...
Ovo je offtopic pa mislim da nebi trebali dalje razvijati ovu diskusiju na ovom topicu...
Ovo je offtopic pa mislim da nebi trebali dalje razvijati ovu diskusiju na ovom topicu...
Problem nastaje ako se u naslovu teme ili u profilu pisu slova ćčđšž dok pisanje tih slova neprav problem u temi.Zasto je tako stvarno neznam Trax bi to najbolje znao.@stojke, objasni mi ili prevedi, sta pise u naslovu teme. Ne mogu da ga cijelog procitam. Koji je to font, ako je do fonta?
P.S
Za dan-dva izbrisacu suvisne postove
-
Ford wrote:Pozdrav!
Hvala...Nisam zamjenila + i -,nemoguce jer F2 ide na -,sto se tice mikrofona uzet je iz tel. slusalice,koja je inace bila u funkciji ,sto se tice trimera,jedan mi je na masu (mislim onaj u sredini),a druga II zalemljena tamo gdje je shemom propisano ...slicno je i za zavojnice
-
Smjesko wrote:Na kojem se to fakultetu postaje inzenjer/ka ako se samo donese buba koja radi?
Perhaps at The University of Prnjavor???
Imam ja jednu malo jacu koja je iz prve proradila, pa da se okitim titulom inzenjera, pa da budem glavni u selu - inzenjer Smjesko - hi hiiii.
Eeeeeeeee Smijesko
Elektronicko uho sam dobila da radim tj., uzela da bih bila oslobodjena pismenog dijela ispita.ipak je lakse to nego strebati zadatke
Uostalom sto da ti se pravdam,samo sam trazila pomoc
-
..inače, takav uređaj nek bi radio na UKV frekvenciji od 88 do 108 MHz ali samo da smo se pridržavali navedenih vrednosti sa sheme i preciznosti oko zavojnice oscilatora...ako ti još ne radi, pokušaj zamjeniti tranzistore sa novim ... jer možda je samo do tranzistora...još jednom detaljno pregledaj sve spojeve kako je na shemi nacrtano i označeno...sve spojeve na pločici - da nije gdje slučajno kod lemljenja došlo do kratkog spoja...itd pa pokušaj još jednom da ga spojiš na 12V ( i tako ima regulator napona) pa javi kako je bilo
-
Ma sve 5. Samo sam ti mjerio prag osjetljivosti.Inzinjerka_281 wrote: Eeeeeeeee Smijesko
Elektronicko uho sam dobila da radim tj., uzela da bih bila oslobodjena pismenog dijela ispita.ipak je lakse to nego strebati zadatke
Uostalom sto da ti se pravdam,samo sam trazila pomoc
Na tebe bi se neki ovdje trebali ugledati, neki koji se furaju na "L" , pa oni na "n" itd ....