Evo ovako, imam LCD modul 2x16 i slijedeci problem.
Kada doticnog spojim na napajanje, u 1. redu se "popale" svi pixeli a u 2. redu nemam nista.
LCD sam spajao na LPT1 uredno prema shemi http://www.beyondlogic.org/parlcd/parlcd.htm
pokusavao inicijalizaciju,reanimaciju etc. softwareom "SMARTIE ver. 5.3" uz koju je trebalo instalirati port95NT (driveri za LPT1 pod WIN2000 i NT)
Zna li tko u cemu bi mogao biti problem (iako mi ovo mirise na krepani LCD)
Jos jedna bitna stvar - LCD-u je ovo bila premijera, prvi kontakt sa +5V...
LCD!!??
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
On je osjetljiv na staticki elektricitet, znam jednog sto ga je sprzio samo lemljenjem.
Inace, kad mu dovedes napajanje i treba da se nesto popali od pixela sve dok ga ne inicijalizujes. Cim se inicijalizuje on se sav ocisti. Provjeri dolazi li ista na taj LPT port sa tim programom? Provjeri sve jos jednom za svaki slucaj...
Inace, kad mu dovedes napajanje i treba da se nesto popali od pixela sve dok ga ne inicijalizujes. Cim se inicijalizuje on se sav ocisti. Provjeri dolazi li ista na taj LPT port sa tim programom? Provjeri sve jos jednom za svaki slucaj...
Ako imaš crtu na LCD-u to je znak da vjerovatno nije smrdan, barem po mojim iskustvima. Na 4 linijskom imaš dvije crte kada je sve u redu, e sad vjerovatno imaš problema s komunikacijom, provjeri DB linije (D1,D2...). Možda nešto nisi dobro posložio.
Nadam se da si već do sada dokučio što je u pitanju...
Pozdrav.
Nadam se da si već do sada dokučio što je u pitanju...
Pozdrav.
- HolyDancer