Lijep pozdrav clanovima ove zajednice... Posto mi je ovo prvi post, mada citam ovaj forum i stranicu vec jako dugo, zelio bi da vas pohvalim u radu. Zbog toga izrazih zelju da i sam doprinesem u okviru svojih mogucnosti, a i zatrazim misljenje iskusnih kad mi zatreba (kao sada npr.).
Eh, ovako... Zapoceo sam jedan jako ambiciozan projekat u koji sam do sada ulozio dosta truda i novca i stvarno mnogo vremena... Radim na njemu vec godinu dana, u slobodno vrijeme. Na zalost, uletio sam kao, sto bi se reklo, 'grlom u jagode', tj. nisam nabavio kvalitetan alate za rad, mada sam znao da ce mi trebati. E pa sad je vrijeme gdje se vise ne moze bez toga, pa skupljam polako, precizne instrumente i ostale fazone...
Sada mi treba kvalitetno laboratorijsko napajanje pa odlucih da ga sam sklepam, jer sam do sada naletio na bar 100 shema po internetu (od kojih mi najozbiljnije izgleda ona stara iz elektora), medjutim ja htjedoh da krenem iz nule, pa evo nakon malo mozganja sastavih ovu shemu..
karakteristike bi trebale da su: 0-30 V, 5A sa mogucnoscu ogranicenja maksimalne struje potenciometrom, popratna indikacija i sl...
nisam jos sve uradio, kad zavrsim posaljem ovdje.
ova napojna bi trebala da ima sljedece mogucnosti. 2 promjenljiva izlaza vec pomenuta, jedan konstantni izlaz 5V (2 do 3 ampera nisam jos zavrsio ovo), i jos 2 konstantna izlaza +- 12 V.
Amperazu ovih konstantnih izlaza cu da podesim kad vidim koliko kvalitetno cu da namotam trafo .
Eh sad pitanje, posto odlucih da testiram ovaj promjenljivi dio, tj. da napravim plocicu i isprobam, nadao sam se da ce neko od vas iskusnijih da pregleda shemu, da vidi jesam li sta propustio, jer nisam ovo cudo testirao, pa da ne pravim bezveze... Predpostavljam da radi, ali nije lose cuti i misljenje nekoga ko ima vise iskustva. Sta bi mogao da izbacim, sta da dodam, poboljsam itd...
Hvala.
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... o30-5A.JPG
Napojna jedinica. moze revizija sheme molim? :)
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax