Nalazim masu takvh integriraca po raznim pločama, a nigdje nać kako ih programirat i koristit. Primjetio sam i da su dosta skupi, uglavnom preko 20Kn.
Bil se šat s njima moglo napravit i ima li nekih programa i programatora za to
Pa jedan dio njih koristi ISP tehniku neki i jtag . Naravno da se moze napisat algoritam za programiranje tih chiopva kao CPLD i FPGA cipova.
Koji koriste jedan vro zanimljiv "jezik" za programiranje VHLD [ tako nekako].
Pozdrav
I šta mogu s tim napravit, mogu emulirat razna logička vrata/funkcije sve na jednom čipu?
To nemože ni bit mikrokontroler jer nema clock ni reset, ima samo određeni broj ulaza i izlaza.
Probo sam ga spojit na +5 V i samo stoji mrtav, svi su izlazi 1 i ulazi ne reagiraju(probo sam više integriraca, 20L8, 2018, 16V8...)
PAL programibilno logicko polje , narvano da nije kontroller ili njemu slicno , napravljeni su da se definira korisnicka logika , cpld i fpga imaju mogucnost veoma slozenih funkcija pogotovo FPGA cipovi u njih mozes emulirat citave MCUe , processore i sl zajedno s pratecim okruzenjem , mozes na netu nac gomilu primjera i izvrsnih "programa" , npr za DSO [ digitalne osciloskop] visekanalni. koriste jedan od specijalno razvijenih jezika VHLD za pisanje "programa" za njih dal ima jos kakvih alata iz C , paskala VBa neznam ! To je zapravo tema za sebe i citave stranice , boardi se samo tim i bave.Inace VHLD je mislim freelicence program !!
Pozdrav
Programatori ! Pa pouzdano znam da jedan dio njih koristi ISP mod i/ili jtag kao sto sam i napiso vec , procedure za programiranje nisu tajna i nalaze se u gotovo svakom dokumentu za trazeni IC . Pisanje izvrsnog algoritma nebi trebalo bit toliko problematicno , uostalom radeci na jednom projektu programatora prije oko 2 godine prikupio sam i sortirao procedure za vecinu tipova te vrste programibilnih ICa .Nisam isao pisat izvrsni kod algoritma ali vecina ih nije nista slozenija od algoritma za recimo ISP programiranje ATMELA ili PICa itd...
Ne vijerujem da nema neka public shema za tipski programator !?
Pozdrav
Nije VHLD nego VHDL
Ne bi se upuštao u pravljenje programa i algoritma, probavo sam to s atmelom pa sam odusto, nisam mogo složit kod po adresama pravilno i bilo je raznih problema.
Bolje bi bilo da nađem neku gotovu shemu za početak...
cudno to "pamcenje po adresama " , atmeli imaju samo jednu naredbu gdje se vrsi grananje neposredo postavljanjem Indexnih registara ZH ZL na vrijednost koju ima zeljena apsolutna adresa grananja odnosno bezuvijetnog skoka , sve ostalo dal radis u asm ili alatima visih prg jezika se definira kao naziv koji sam odaberes . Nego jesi li ti stvarno ikad pokusao nesto "napisati" za Atmela, PIC ili neki drugi MCU ??
Pozdrav
P.S pa i nije tako strasno , treba malo truda u poceku ali to nije nista naspram uzitka koji dobivas radeci na svojim vlastitim projektima.
Dobro sad za mikrokontrolere ali ovi PAL-ovi i GAL-ovi imaju skroz drukčiju strukturu, o njima u biti nemam pojma kako ih programirat, na nijednom od ovih integriraca što ja imam nema SPI niti bilo kakav ulaz za programiranje
To ide valjda nekim paralelnim protokolom iki kako već
stariji "modeli" PAL ICa se programiraju ako se sijecam dobro isto kao i eepromi , mislim na nacin unosa koda tj imaju tkzv fuse linije !? postoji alat klase asemblera ako sam dobro procitao . CPLD i FPGA se programiraju visevrsnim tehnikama koje smo vec spominjali. Mogao bih nac dokumet o proceduri programiranja PAL/GAL ICa ali neznam koliko je to zanimljivo ljudima u praksi ?? da bi se implementirao u programator.
Pozdrav
CPLD i FPGA me nezanimaju, nema ih ni za kupiti, interesiraju me ovi PALovi i GALovi jel ima baš za njih kakav instrukcijski jezik, da nije pre-težak za naučiti...
Za programiranje mogu koristit mikrokontroler spojen na serijski ili paralelni port, vidio sam još nekih gotovih programatora i softwarea al su prekomplicirani i nisu mi se svidjeli.
Pa najlakse je doc [ bar tako mislim] to tog PALASM [ tako nekako] jezika ako se ne varam.Kako to mislis da se ne mogu nabavit ? CPLD i FPGA chipovi ?? Ako si mislio na opcenarodne trgovine onda osim 2 atmela i tri PICa , PAL16/20 , prastarih UVeeproma [jer ih vani bukvalno dijele za djabe] ponekog isto tako prastarog nand flasha gotovo obavezno DIL pack ionako nema nista. Pa neces valjda tu [ lokalno] kupovat dijelove ? Bas sam danas dobio odgovor od zastupnika RS components-a za HR [ cekao sam 10 dana da se skete "gospoda" , a RS mi je odgovorio odmah slijedeci dan nakon upita] i to brojeve telefona da ih nazovem da pitam koliko sto kosta ?? RS cijene ima lijepo istaknute kad listas ponudu.
RS je malo preskup a bas me zanima koliko ce Primotronic zacijenit svoje usluge .Eto sad znas gdije ima CPLDa i FPGAa i to "lokalno" iako ti je moj savijet uzmi karticu i pogledaj malo IC shopove i Njemackoj.
Pozdrav
Nekužim kako pal ASM kad palovi nisu procesori, nemogu izvršavat kod ko što to rade mikrokontroleri...
No ako je sličan običnom asm onda super
Skinuo sam onaj VHDL ništa ga nekuzim
a i ne treba mi ko zna kad ću nabavit neki FPGA integrirac...
Taj pal ASM jel podržava sam neke programatore ili trebam sve sam radit i gdje ga ima za skinut
Pa on bi trebao, PALASM , ako me pamet dobro sluzi generirat izvrsni kod koji se preko programatora unosi u PAL IC algoritmom za programiranje istog. Pal se nakon ukopcavanja interno resetira , cpld ici imaju memoriju iz koje se program za konfiguraciju HW ICa iscitava i konfigurira IC .
Pozdrav
Pogledo sam malo po internetu...
PALASM je stvarno prastar program, ni skinut se nemože u jednom komadu nego se mora prvo save na diskete i onda se s njih instalira
Našo sam programčić http://www.geocities.com/mwinterhoff/galblast.htm
Služi za prebacivanje JeDec fajle u programator, i može se fajl i ručno editirati(ako se zna šta se radi, u ovom slučaju ja to neznam ). Nekakav bolji asembler ili nešto slično nisam našo, a i da nađem nebi s tim mogo ništa jer nema nikakvih informacija o jeziku ni primjera, samo ovi JeDec fajlovi
Pa mene su kod PAL i GAl ICa samo zanimalje tehnike [ nacini] samog upisa "koda" u IC ili ti sam cin programiranja radi pisanja algoritma za programator i tu je prestajalo moje zanimanje za PAL i GAL chipove. CPLDi su me bili puno vise zanimali s stanovista upotrebe a FPGA chipovi su fascinirali jednog poznanika i on je nesto bio radio s njima i predlagao da ih koristimo [ naravno jedan] u izradi programatora skupa s tu vec spominjanom philipsovm serijom LPC processora [ ARM7 jezgra ].I tad mi poslao neke od aplikacija za rad s njima tj taj VHDL[ ili kako vec] jezik s jos nekim dodacima i slicno.
Pozdrav
Znam za CPLD i FPGA, jebiga znam i za neuronske mreže al sumnjam da ću ikad s njima raditi
Mogu se dobit samo u inozemstvu i to jedva
A pal i gal mogu iskopavat na kile sa starih ploča, a bili bi vrlo korisni za obavljanje nekih jednostavnih funkcija.
Da ! Mogu bit zanimljivi ali izgleda da ces se morat pozabavit s "dekodiranjem" PASMa jer zaista i ja nisam nista bio nasao osim tog navedenog asemblera za njih. Pa do CPLDa je relativnio lako doc kupis neki od modula za sat tV [ pogotovo neki za rashod] i unutra su ili Philipsovi ili Xilixovi CPLDi. Iako bar ono sto sam ja vidio na Mauser -u ima sve ono sto ti srce pozeljet moze i koliko se da vidjet cijene su u odnosu na europske trgovine zaista "americke" [ dosta povoljnije].Pa recimo jedan CPLD iz Xc95xx serije nije skup relativno se lako radi s njim mislim da je i podrska kompanije dobra , moze ti zamijenit puno bolje PAL ili GAL chipove a mozes pogledat i kod Altere jer su i oni tu medeju vodecima ako ne i prvi.
Ta prica o PAL /GAL ti je ocito jednostavna ili radis "maske" za njih u dostupnom PASMu ili predjes na nesto drugo kao CPLD ako ti je to bas neophodno za realizaciju nekog projekta.
Pozdrav
Ma zanma me gal jer ih imam puno, imam desetke tih ICa neznam šta bi snjima. DA bar negdje ima neki običan popis naredbi ili kratki tutorijal za PALASM Ovako neću ništa postići...