Printer Kao CNC
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Printer Kao CNC
Imam ideju i pitanja..
O cemu se radi : kao hobi električar moji apetiti su prerasli zezanja sa prepravcima na shemama da bi skolop mogao izvesti na univerzalnoj plocici koja je jos i poprilicno skupa a jetkanjem se nisam bavio ali i to vidim ima dosta zezancije,pa sam kao naj jeftinije i kao "mozda" najjednostavnije rjesenje odabrao PRINTER kao savršena gotova cnc mašina.Ideja se sastoji od toga da Glavu Printera zamjenimo Malom Glodalicom-koju bi pokretao mali el.motor slično kao set za graviranje.
Ili još bolje glavu zamjenimo laserom (<-zanima me dali je moguce laserom).sam princip se svodi na to da siglal koji pokrece izbacivanje boje (color+bw) ustvari pali laser ili pokrece el. mag. koji spusta glodalicu i to je u principu to... Pa me zanima jer netko to vec pokusao...i ako netko zna kako da Epson C43UX- koji mislim koristiti rjesim provjere za boju (zastitini Chip)...i svakako posto se nisam koristio laserima Dali je moguce uopce koristiti laser Tj. dali ima za kupiti dovoljno jak laser da spali visak bakra (ako ne iz prvog printanja mozda iz nekoliko).
eto to bi bilo to..
O cemu se radi : kao hobi električar moji apetiti su prerasli zezanja sa prepravcima na shemama da bi skolop mogao izvesti na univerzalnoj plocici koja je jos i poprilicno skupa a jetkanjem se nisam bavio ali i to vidim ima dosta zezancije,pa sam kao naj jeftinije i kao "mozda" najjednostavnije rjesenje odabrao PRINTER kao savršena gotova cnc mašina.Ideja se sastoji od toga da Glavu Printera zamjenimo Malom Glodalicom-koju bi pokretao mali el.motor slično kao set za graviranje.
Ili još bolje glavu zamjenimo laserom (<-zanima me dali je moguce laserom).sam princip se svodi na to da siglal koji pokrece izbacivanje boje (color+bw) ustvari pali laser ili pokrece el. mag. koji spusta glodalicu i to je u principu to... Pa me zanima jer netko to vec pokusao...i ako netko zna kako da Epson C43UX- koji mislim koristiti rjesim provjere za boju (zastitini Chip)...i svakako posto se nisam koristio laserima Dali je moguce uopce koristiti laser Tj. dali ima za kupiti dovoljno jak laser da spali visak bakra (ako ne iz prvog printanja mozda iz nekoliko).
eto to bi bilo to..
sve u svemu to je teskoizvodljivo, jer se glava stampaca previse brzo krece.
a ja imam ideju da napravim stampac koji ce stampati otisak odma na plocicu, pa posle tga da je samo ubacim u kiselinu. to bi moglo prilicno jednostvano da se uradi dsa starim matricnim stampacima. samo me muci da li ce kiselina skinuti to mastilo
a ja imam ideju da napravim stampac koji ce stampati otisak odma na plocicu, pa posle tga da je samo ubacim u kiselinu. to bi moglo prilicno jednostvano da se uradi dsa starim matricnim stampacima. samo me muci da li ce kiselina skinuti to mastilo
To ti vec rade sa ink-jet pisacem. Vidio sam negdje na nekoj stranici na netu. Probaj Googlati. Ipak je foto-postupak zakon. Kad steknes malo rutine, nema mu premca.pedja089 wrote:sve u svemu to je teskoizvodljivo, jer se glava stampaca previse brzo krece.
Re: Printer Kao CNC
Teško ti je to izvedivo jer imaš samo 2 osi s printerom (papir nutra-van i glava printera lijevo desno), a trebao bi barem 4 osi (+ dubinu i samo bušenje)....ZOK_K wrote:Imam ideju i pitanja..
eto to bi bilo to..
Re: Printer Kao CNC
mislim da su dovoljne i samo 3 oseSoltek wrote: Teško ti je to izvedivo jer imaš samo 2 osi s printerom (papir nutra-van i glava printera lijevo desno), a trebao bi barem 4 osi (+ dubinu i samo bušenje)....
DA U vezi 3 Osi da Printer ima samo 2 ali nemoram ako neču moči izvest i da buši nego kada bi mogao i samo vodove praviti bilo več dosta ali mislim da bi Z-os izveo tako kao El.Ventil,Metnem malo glodalo koije se vrti vrlo velikom brzinom tik iznad plocice,a u opcijama printera metnem ispis na naj-boljesto bi trebalo dovoljno usporit glavu da kao "El.ventil" kotvom El magneta spusti nastavak..
pedja089-razmisljao sam i o tome,vise bi volio da mogu gravirati,ali ako nastanu veci problemi mislim da cu boju printat na plocicu-sto je najpreciznija preslika pa jetkati,samo koliko najmanji razmak između vodova može biti kada se jetka?
A.......stvarno neznam jer ima mozda kaki laser dostupan nama smrtnicima da se koristi umijesto glodanja..
Evo slimba dobrovoljca.
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _C43UX.jpg
pedja089-razmisljao sam i o tome,vise bi volio da mogu gravirati,ali ako nastanu veci problemi mislim da cu boju printat na plocicu-sto je najpreciznija preslika pa jetkati,samo koliko najmanji razmak između vodova može biti kada se jetka?
A.......stvarno neznam jer ima mozda kaki laser dostupan nama smrtnicima da se koristi umijesto glodanja..
Evo slimba dobrovoljca.
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _C43UX.jpg
Pozdrav,pedja089 wrote:znam, ali bas kad zatreba onda moze i sa obicnim
a sad je vec lepo vreme i na suncu za 3 min je gotovo, ja to nisam radio nikad za sebe, ali kad sam bio kod nekog majstora, vidim on ih osvetljava na suncu i super ispadnu
Ja radim sa sijalicom od javne rasvjete 125W i sve ide super.
Rezolucija je izvrsna.Visina sa koje osvjetljavas je negdje cca 25 cm, nemoj zaboraviti prigusnicu koja mora isto biti za 125W. Vrijeme osvjetljavanja ja iz iskustva koristim 15 min i to se pokazalo kao idealno za paus ili foliju sa ink jet printera.
A ovo sto planiras koristiti printer nije losa ideja medutim boju sa plocice digne i kiselina i feri hlorid tako da je po mom misljenju ipak foto postupak bolje rijesenje. Sto se tice brzine printera mozes ga kontrolisat i sa periferije linijom Busy.
Vec imam seme nekih printera pa ako treba pisi. Pozdrav kolegama Jasmin
jasmin
ma bas,jos je stvarno foto postupak naj prihvatljivijim,moguce je izvesti
sa printerom u kominaciji Poto I printer tago da na plocicu sa foto lakom isprintamo vodove i netreba nam folija tako nece kiselina dici boju ali
moramo Y-osu metnuti na tracnice... cak sam mislio umijesto bgodala koristiti Visoku Voltazu-varnicom spaljivati visak bakra no to je sve
prekomplicirano..
AKO 'ko zeli raditi plocice neka koristi foto postupak....
sa printerom u kominaciji Poto I printer tago da na plocicu sa foto lakom isprintamo vodove i netreba nam folija tako nece kiselina dici boju ali
moramo Y-osu metnuti na tracnice... cak sam mislio umijesto bgodala koristiti Visoku Voltazu-varnicom spaljivati visak bakra no to je sve
prekomplicirano..
-
- Napredujem
istina, foto je najlaksi vjerojatno, i super ispadne i sve...ali idejauopce nije loša...dapače...ZOK_K wrote:ma bas,jos je stvarno foto postupak naj prihvatljivijim,moguce je izvesti
prekomplicirano..