FM predajnik 2 w.Da li smijem(po zakonu)?

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
vladix

FM predajnik 2 w.Da li smijem(po zakonu)?

Post by vladix »

FM predajnik (odašiljač) 88-108, za amaterski rad, snaga 2w na 15v,domet optičkom vidljivosti do 8 km.

Živim u malom gradu na jugu Hercegovine (18 000 stanovnika) .
Da li bi kršio zakon kada bi aktivirao radio stanicu snage 2 w sa ovim odašiljačem i puštao muziku i slično tokom cijelog dana ,na frekvenciji koja nije zauzeta.
Bi li me mogli prijaviti.Ovo razmišljam kupiti jer mi čovjek nudi za 150 KM ,a meni ovakve stvari zanimljive.Da li vrijedi sve ovo kupiti ?

pozdrav
defs
Pravo uznapredovao :)

Post by defs »

Normalno da bi kršio ako bi puštao muziku, jer to se treba platiti izvodjacima (osim ako nije muzika koju bi pustao tvoja). To ti je isto ka da posudis u videoteci film pa ga prikazujes cijelom selu u nekom vlastitom kucnom kinu.
vladix

Post by vladix »

da ,ali i lokalne radio stanice pustaju muziku skinutu sa interneta.
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

I da je tvoja muzika ne smijes bez dozvole od SFORA a i po bosanskom zakonu moras imati dozvolu za slanje signala na podrucju od 88- 108 mhz, dozvoljene frekvencije su preko 400 mhz za pa sve do 700 za to podrucje ti netreba nikakva dozvola
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

Ali ipak mislim da bi na tom podrucju dje nema zakona tesko prekrsio zakon :)
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

SaNsKi_Dk wrote:I da je tvoja muzika ne smijes bez dozvole od SFORA a i po bosanskom zakonu moras imati dozvolu za slanje signala na podrucju od 88- 108 mhz, dozvoljene frekvencije su preko 400 mhz za pa sve do 700 za to podrucje ti netreba nikakva dozvola
kakve to gluposti valjate !?

po takvom bosanskom zakonu mozes zakonito ometat kompletni televizijski UHF spektar.
gotovo svugdje u svijetu postoje frekventna podrucja na kojima se moze legalno emitirati signal, ali do tocno definirane snage, poznati primjer su RF moduli na 433.92MHz - par mW, PMR stanice na 440MHz - 0.5W, i jos neke frekvencije.
Legalno se moze emitirati i na 87-108MHz, primjer su mali predajnici sa cipom BA1417, samo sto je izlazna snaga 250 mikro Watta, dovoljno za nekoliko metara,
a ono sto emitirate je prica za sebe, ukoliko nije vase djelo, npr. muzika, dfinitivno krsite autorska prava, a dal ce vas netko prijaviti, to morate sami utvrditi.
Radijske postaje imaju program koji mjesecno broji koja je pjesma koliko puta pustena i prema tome se placaju i autorska prava. Koncesija za koristenje frekvencije je nesto drugo.

ovo nikako ne spada u gotove projekte, pa ga selim pod "nema cega nema"
SaNsKi_Dk

Post by SaNsKi_Dk »

Vladix je naveo da je njegov predajnik 2WATA prema tome nema pravo po zakonu koristiti taj predajnik bez obzira emitovao nest ili ne, nema ga pravo upaliti nikako
vladix

Post by vladix »

kolika bi bila kazna (otprilike) kada bi me neko prijavio ,sto sigurno nece jer i nas lokalni radio pusta muziku skinutu sa NETa,a sve ovo radim zbog ljudi ,da imaju nesto da slusaju za njihovu dusu.
Nije to Sarajevo pa da ometam nekoga,svega 15 tak hiljada stanovnika i 5 radio stanica.
Naravno ,bez reklama,nacionalistickih pjesama sto bi uvrijedilo druge narode (mada ih nema),bez otvorenog programa na freq.105.5 nekoliko sati dnevno.
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

vjerovatno te nitko nece dirat,
ali sa snagom 2 Watta, neces daleko dogurat,
na ravnici u gradu mozda 2 km, a ako je predajnik mono,
niti jedan digitalni radio nece se zaustavit na tvojoj frekvenciji,
vladix

Post by vladix »

ne treba mi da budem hit radio,samo malo da se zezam i zanimam u slobodno vrijeme
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Najtocnije odgovore na sva tvoja pitanja ces dobiti kad pocnes emitirati ! :-)
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Bolje nemoj!
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Volite se igrati ping-ponga sa ovom temom?
virtualx
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by virtualx »

i ja sam postavljao ovakvu temu kad sam napravio odasiljac
i odlucio sam bolje ne emitirati iako sam imao 1W
mozes ukljuciti jednom sedmicno po 1h
ili ugradi u auto pa se vozikaj i emitiraj ,da nemogu locirati.
:D
vladix

Post by vladix »

Zivim na najnizoj tacki grada (dakle,lose po signal) ,nije baš urbana sredina ,5 radio stanica ima svega da se cuje.
ako budem

-stavio na 89.00 MHz (najbliza je ona sa 92.2 ,dakle odmako sam dosta od ostalih sa freq.) i nijednu radio stanicu necu ometati.
-bez marketinga
-bez uvreda
-2 W snage

a predajnik stavim na štalu (na krov),ne vidi se,a i sama antena nije upadljiva svega 150 cm dužine.

Emitovao bih od 21 h - 02 h i možda ponekad od 14-16 h.

Sadržaj : 99 ,7% muzika

Ako me niko ne bi prijavio ,koliko bih izdržao u malom gradu.
Kada bi me otkrili kolika bi bila kazna?

pozdrav,
još se premišljam
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

po mom misljenju ako ne budes smetao nikom i budes pustao samo muziku (bez da pricas pa da skontaju da nije pravi radio,mada i to mozes da "odglumis" :wink: ) nece niko ni primijetiti da se pojavila "nova" radiostanica.
a posebno jos ako ja mali grad u pitanju gdje nema nekih centara za nadgledanje etra.
a i kada bi te uhvatili ne vjerujem da bi ti nesto posebno uradili osim sto bi ti naravno oduzeli "opremu" a jos ako si maloljetan nema da brines,samo kazes da si semu nasao na elektronika.ba i da nisi znao da je to zabranjeno.
pa neka posle ganjaju traxa! :D :D
znam par skucajeva kada su klinci zezali muriju sa nekim tokcima i kada su ih povatali samo im oduzeli uredjaje koje smo mi u radioklubu razgrabili za par sekundi posto su fini drotovi te tokce dali radioklubu. :wink: :twisted: :D

ps:to je moje subjektivno misljenje i vrlo je moguce da nisam upravu pa zato....
pamet u glavu! :wink:
sto neko rece najbolje da odradis kao u onom filmu "crni bombarder" ako si gledao. :twisted:

pozdrav
vladix

Post by vladix »

a hoceli me hvatati obicni policajci ili neki specijalizovani za to ,posto mi je kompsija policajac pa ne mogu ga slusati kako mi govori : gasi to,uvatice te budalo jedna....

probacu u vecernjim satima petkom i subotom!
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

"obicni" policajci niti imaju opremu za lociranje radiostanice niti je to njihov posao.
a i kako bi komsija znao da ti emitujes nesto osim ako mu ne kazes ili ako ne vidi antenu pa skonta (malo vjerovatno :twisted: :wink: :D )
a negdje sam procitao na forumu kako je se lik tako zezao sa stanicom i dohjadilo mu da stalno gleda ide li ko prema njegovoj kuci od organa reda.
onda je predajnik stavio na neko okolno brdo (ili mozda zgradu,nesjecam se tacno) i preko wirelessa povezao te dvije tacke! :wink:
i kada bi neko locirao radiostanicu nasao bi samo predajnik i komp i na monitoru zalijepljenu poruku "pozdrav od radiopirata...".
ako imas malo para viska ovo bi ti bilo najbolje rjesenje a jedini uslov je da na tom mjestu gdje bi stavio taj predajnik i komp mora da ima prikljucak na 220v.
a nema sanse da te uhvate (sanse su vrlo male). :wink:

pozdrav
Post Reply