Koji prekidac/sklopku trebam za ovo...
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Perica_Zderich
- Pocetnik na forumu
Koji prekidac/sklopku trebam za ovo...
Radi se o glazbenoj liniji na koju su spojena 2 para zvučnika. Spojeni su direktno kablovima u one utičnice na liniji. E sad, jedan par zvučnika mi je u kući, a drugi par je vani pa bi ja htio nekako sklopkom to napraviti tako da mogu paliti i gasiti posebno unutarnje a posebno vanjske zvučnike.
Znači trebala bi mi po jedna sklopka (za unutarnje i vanjske zvučnike) koja bi jednim klikom otvorila/zatvorila krug na dva odvojena kabla/kanala. Da li tako nešto postoji i kako se to stručno zove?
Hvala!
Znači trebala bi mi po jedna sklopka (za unutarnje i vanjske zvučnike) koja bi jednim klikom otvorila/zatvorila krug na dva odvojena kabla/kanala. Da li tako nešto postoji i kako se to stručno zove?
Hvala!
Re: Koji prekidac/sklopku trebam za ovo...
1. Dali trebaju sva 4 zvučnika raditi ? uz opciju 2
2. samo vanjski, samo unutarnji
2. samo vanjski, samo unutarnji
- Perica_Zderich
- Pocetnik na forumu
Tako je, znači treba biti moguće slijedeće:
1. rade samo vanjski
2. rade samo unutarnji
3. rade i unutarnji i vanjski.
To je moguće rješiti sa 4 obična prekidača s kojima bi onda definirao točno koji zvučnik će raditi, ali mi je to puno prekidača pa bi bilo dobro da budu dva - jedan koji bi palio/gasio vanjske, i drugi koji bi palio/gasio unutarnje zvučnike..
1. rade samo vanjski
2. rade samo unutarnji
3. rade i unutarnji i vanjski.
To je moguće rješiti sa 4 obična prekidača s kojima bi onda definirao točno koji zvučnik će raditi, ali mi je to puno prekidača pa bi bilo dobro da budu dva - jedan koji bi palio/gasio vanjske, i drugi koji bi palio/gasio unutarnje zvučnike..
To što ti treba bilo bi vrlo jednostavno da nije impedanse koju treba podesiti prema izlazu. Da rade samo vanjski ili samo unutarnji može se lako riješiti ali da rade i jedni i drugi tu nastaje problem. Impedanca kod paralelne veze je duplo manja i može oštetiti izlazni dio pojačala a sa serijskom vezom je duplo veća pa imaš slabije iskorištenje snage!?
- Perica_Zderich
- Pocetnik na forumu
Rjesio s ovakvim jednostavnim prekidacem:
- Perica_Zderich
- Pocetnik na forumu
...odnosno sa dva, jedan za vanjske i drugi za unutarnje zvučnike.Perica_Zderich wrote:Rjesio s ovakvim jednostavnim prekidacem:
niho....šta znači jedan ohm tamo vamo
Ma da, učiteljska posla vole da sitničare
- Perica_Zderich
- Pocetnik na forumu
Stara je to linija i zvučnici, neko privremeno rješenje pa ako i rikne manje više nikom ništa...
Ali me zanima slijedeće, da li ovo može biti neko trajno rješenje u slučaju da rade samo unutarnji, odnosno samo vanjski zvučnici a nikada oboje?
Ali me zanima slijedeće, da li ovo može biti neko trajno rješenje u slučaju da rade samo unutarnji, odnosno samo vanjski zvučnici a nikada oboje?
Jedna od mogucnosti za unutra i napolje bi mogao po jedan zvucnik da radi(levi unutra, desni napolju), i da prebacis na mono.
Ako si zadovoljan sa mono, stavis naizmjenicni prekidac.
Idealno rjesenje
Idealno rjesenje