kako započeti sa izradbom elektrotehničkih projekata ?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
kako započeti sa izradbom elektrotehničkih projekata ?
moze mala pomoc?
znate li mozda kako je najlakse zapoceti sa sastavljanjem jednostavnih elektroničkih shema kod kuce?
znate li mozda kako je najlakse zapoceti sa sastavljanjem jednostavnih elektroničkih shema kod kuce?
Re: kako započeti sa izradbom elektrotehničkih projekata ?
Samo pocni.
Sta god napravis, radilo ili ne, naucices nesto.
. aha, hvala na savjetu.znas li mozda neku vjezbu ili tak nes?pedja089 wrote:Samo pocni.
Znam. Ali ja mislim da je najbolje da sam potrazis sta tebe interesuje, zanima i pocnes sa tim.
Sam najbolje znas sta znas, sta ne. Kreni od onoga sto znas i onda na to nadogradjuj iskustvo. Po meni je to najbolji put. Nemoj odustati i budi uporan i naucices sve.
Meni je trebalo 8 godina da polozim matematiku, pa sam danas dobio sedmicu
Najveci problem je sto niko od nas ne zna sta ti imas od alata, mernih instrumenata, kakvim znanjem i interesovanjima raspolazes i na kraju koliko para mislis potrositi na sve to.
EDIT:
Nazalost(ili na srecu) trebace ti dosta engleskog, ako mislis ista ozbiljnije raditi.
Sam najbolje znas sta znas, sta ne. Kreni od onoga sto znas i onda na to nadogradjuj iskustvo. Po meni je to najbolji put. Nemoj odustati i budi uporan i naucices sve.
Najveci problem je sto niko od nas ne zna sta ti imas od alata, mernih instrumenata, kakvim znanjem i interesovanjima raspolazes i na kraju koliko para mislis potrositi na sve to.
EDIT:
Nazalost(ili na srecu) trebace ti dosta engleskog, ako mislis ista ozbiljnije raditi.
lako je nabaviti materijal, a od alata imam lemilicu, multimetar, te ostali pribor ( kliješta, šrafciger itd.) sada cu drugu godinu elektrotehnike, ali da korektiram pitanje : je li bolje početi arduina ili od stare elektronike koja se vise ne moze koristiti osim za proučavanje ?pedja089 wrote:Znam. Ali ja mislim da je najbolje da sam potrazis sta tebe interesuje, zanima i pocnes sa tim.
EDIT:
Stara elektronika ne postoji, bar ne za ovu što ja znam. Neke stvari mogu izaći iz mode ali još uvijek nema zamjene za pasivne komponente(otpronici,kondezatori,tranzistori...)
Ja bi ti preporučio da prvo pođeš sa jednostavnim stvarima tipa spajanje ledica i da naučiš šta je struja šta napon kroz krug, pa onda spajanje tranzistora i nakon toga probaš nešto napravit sa ne555...
Tako neke stvari lagano kreneš kad pohvataš te osnove tek onda uključit mikrokontroler u priču
Ja bi ti preporučio da prvo pođeš sa jednostavnim stvarima tipa spajanje ledica i da naučiš šta je struja šta napon kroz krug, pa onda spajanje tranzistora i nakon toga probaš nešto napravit sa ne555...
Tako neke stvari lagano kreneš kad pohvataš te osnove tek onda uključit mikrokontroler u priču
mislio sam na odlemljivanje el. kopmonenti iz neke malo starije elektronike koju vise ne koristim.
hvala na informacijama
hvala na informacijama
Za početak je dobro uraditi nešto jednostavno, a efektno. Ako se na prvom projektu doživi razočaranje onda ...
Nekada davno se bavljenje elektronikom počinjalo sastavljanjem detektorskog prijemnika, ali danas ako ga sastaviš više nema radio-stanice koja emituje na srednjim talasima ...
Možda je dobro da za početak napraviš mikrofonsko pretpojačalo tj da nabaviš kit komplet sa dijelovima za mikrofonsko prepojačalo. Kasnije kupiš neki jeftin mikrofon od 5 EUR za probu, a izlaz sa pretpojačala vodiš na pojačalo za zvučnike PC računara ...
Nekada davno se bavljenje elektronikom počinjalo sastavljanjem detektorskog prijemnika, ali danas ako ga sastaviš više nema radio-stanice koja emituje na srednjim talasima ...
Možda je dobro da za početak napraviš mikrofonsko pretpojačalo tj da nabaviš kit komplet sa dijelovima za mikrofonsko prepojačalo. Kasnije kupiš neki jeftin mikrofon od 5 EUR za probu, a izlaz sa pretpojačala vodiš na pojačalo za zvučnike PC računara ...
da imas pravoAmir_H wrote:Za početak je dobro uraditi nešto jednostavno, a efektno. Ako se na prvom projektu doživi razočaranje onda ...
ja bih mu preporučio za početak da počne sa ispravljačima . i to ce mu trebati za kasnije , bilo šta da radi , napajanje uvek treba .....