Faza i nula na ups-u-provjera
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Faza i nula na ups-u-provjera
Pozdrav svima,planiram koristiti ups sa pojačanom baterijom u vikendici kao izvor energije.Zaštitu planiram postaviti kao nulovani sistem,gdje je nula spojena na kučište uređaja koji je pod naponom.Mene zanima kako na ups-u provjeriti koje je faza,a koje nula?Kad stavim ispitivač napona,svijetli na oba izlaza.Znam da sa voltmetrom na istosmjernoj struji mogu naći koje je plus,koje minus,kako to izvesti na izmjeničnoj?Hvala unaprijed
Re: Faza i nula na ups-u-provjera
Moraš uraditi neko uzemljenje, pa onda koristiti izolovani sistem ili nulovanje pod uslovom da tu nulu uzemljiš....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Najoblje da pogledaš u uputama UPS-a ... ako ih nemaš download-uj ih sa interneta, jer postoji više različitih izvdbi UPS-a ...
Pokušaj mjeriti napon između izlaza i mase UPS-a pa ako između jednog izlaza i mase bude nizak napon tada taj izlaz možeš smatrati za nulu, ali vjerovatno da će napon oba izlaza prema masi biti isti ...
Pokušaj mjeriti napon između izlaza i mase UPS-a pa ako između jednog izlaza i mase bude nizak napon tada taj izlaz možeš smatrati za nulu, ali vjerovatno da će napon oba izlaza prema masi biti isti ...
Mozda se varam,ali izlaz iz UPS- se moze posmatrati,vjerovatni i jeste izlaz i trafoa.Nula u mrezi je isto izlaz iz trafoa ,samo sto je uzemljen.Tako da ti mozes odrediti koji god hoces izvod iz UPS-a da ti bude nula tj. uzemljen i imat ces potrebnu zastitu.Kao sto je rekao Amir ,izmjeri napon prema masi ,po moje ,ne bi trebalo da ga bude ni sa jednog prikljucka.
Bolje je koristiti trozilni sistem i fid sklopku,ali ako bas ne mozes....
Bolje je koristiti trozilni sistem i fid sklopku,ali ako bas ne mozes....
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Napon na jednom izlazu prema masi je 200V,na drugom 100V...znam da je fid najbolja zaštita,ali...nešto ću iskemijati,kad uspijem javim rezultata ako još nekome zatreba.hvala na pomoći