Pozdrav.
Musterija mi zahtjeva nesto sto jos nisam radio.
Nije standardno krizno izmjenicna rasvjeta vec.
Hoce da sa jednog mjesta pali(gasi 2 lampe, sa drugog da pali|gasi samo jednu od , a sa treceg da pali|gasi takodje samo jednu (tj drugu) od te 2 lampe.
To je ono pored kreveta hoce gopoja da gasi iznad svoje glave, a covjek iznad svoje neovisno, al hoce i ovaj krizni pored vrata
Kako god krenem crtati ne ide da se to moze rijesiti sa kriznim i 2 izmjenicna ?
Kako skontam da bi moglo samo bi mi ovaj krizni bio uslov da ova 2 izmjenicna rade.
Hvala unaprijed
Problem sa kriznim-izmjenicnim
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Re: Problem sa kriznim-izmjenicnim
meni bila zanimljiva tema pa sam pokusao da na papiru da da ti nacrtam shemu kako sam razumio iz teksta,nek neko pregleda shemu jesam li tacan.......
http://upload.slike.com/slike/2014/07/1 ... ic0005.jpg
http://upload.slike.com/slike/2014/07/1 ... ic0005.jpg
Nije najjeftinije rješenje, ali što misliš o 3 bistabilna releja i 3 tastera.
Prvi taster pali i gasi oba releja, drugi taster pali i gasi samo drugi, a treći taster pali i gasi samo treći relej.
Jedini je problem što ti ta dva kabla od rasvjete moraju onda biti u RO ili da postaviš dodatnu kutiju u sobi u koju ćeš smjestiti releje.
Pozz.
Prvi taster pali i gasi oba releja, drugi taster pali i gasi samo drugi, a treći taster pali i gasi samo treći relej.
Jedini je problem što ti ta dva kabla od rasvjete moraju onda biti u RO ili da postaviš dodatnu kutiju u sobi u koju ćeš smjestiti releje.
Pozz.
Postoji i serijski (dupli) naizmenični šalter, kod vrata, a na drugi strani dva izmenična posebno za svaku sijalku. Nije baš, ali bi bilo veroatno najjeftinije.
Pozdrav, Janko
Pozdrav, Janko
Ja sam rekao da je to ne moguce bez elektronike, stvari koje kostaju (odmah je odustala i pristala na moju ideju), a koje ja ne radim
To je kad seljak zeli da se mancipuje, a do juce sjekirom sijalicu gasio (zivi 40 godina sa po jednom sijalicom i jednom uticnicom u prostoriji, a sad hoce skoro nemoguce)
@ Janko nece tako
@Spiki kad bi stao nabrajati da mora releje, kad bi rekao cijenu tog izlaza kojeg ne mogu naplatiti kao obicni izlaz...
@haribo ne moze tako, tako taj prekidac pored vrata postaje uslov, a moracu nesto isprobati slicno u multisimu.
Hvala vam ako kako skontam okacim ovdje.
To je kad seljak zeli da se mancipuje, a do juce sjekirom sijalicu gasio (zivi 40 godina sa po jednom sijalicom i jednom uticnicom u prostoriji, a sad hoce skoro nemoguce)
@ Janko nece tako
@Spiki kad bi stao nabrajati da mora releje, kad bi rekao cijenu tog izlaza kojeg ne mogu naplatiti kao obicni izlaz...
@haribo ne moze tako, tako taj prekidac pored vrata postaje uslov, a moracu nesto isprobati slicno u multisimu.
Hvala vam ako kako skontam okacim ovdje.
Pa kao što Janko reče, kod vrata dupli izmjenični (ili dva izmjenična) a kod uzglavlja još po jedan, ne vidim u čemo je tu problem....
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Ja sam to rješavao tako što sam postavljao impulsni rele (Hager) a onda sa obje strane kreveta postavio taster te jedan kod vrata i svi sretni pale i gase svjetla odakle stignu istu kombinaciju koristim i za hodnike i presoblja tako da u svakoj sobi postavim taster i plus jedan na ulaznim vratima i sa svakog mjesta možeš upaliti i ugasiti svjetlo. Impulsni rele je standardna oprema koja se može kupiti u boljim prodavnicama elektromaterijala i cijena mu je oko 30KM ima relejni izlaz i bez problema radi sa svim svjetlećim tijelima do 1000W.
Da Niho, ali tako nemaš pojedinačnu autonomiju sijalica pored uzglavlja, znaš ono: nju boli glava, a njemu se ne spava....pa mora jadnik barem šta pročitati.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Ekeee nješta ba
Pored uzglavlja sa svake strane ide utičnica i tu svako priključuje lampu koja obično stoji na nekakvoj natkasni (valjda se se to tako zove ) i to je obična stolna lampa a "glavno svjetlo" se onda pali i gasi pomoću navedenog impulsnog relea.
Pored uzglavlja sa svake strane ide utičnica i tu svako priključuje lampu koja obično stoji na nekakvoj natkasni (valjda se se to tako zove ) i to je obična stolna lampa a "glavno svjetlo" se onda pali i gasi pomoću navedenog impulsnog relea.