446MHz LINK

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

wizard
Pravo uznapredovao :)

446MHz LINK

Post by wizard »

pozz. Pravim FM predajnik od 5W Veronica i planiram dugotrajno emitovati :lol: ali bojim se da ne bih si nasao posla sa vlastima pa sam skontao nesto. Predajnik bih postavio na neku visu lolaciju s kojom bih imao opticku vidljivost i audio signal dovodio nekim linkom na 446MHz ili nekoj sl. frekvenciji. Bilo bi dobro kad bi taj linkovani signal bio kodiran. Da li je ovo dobro ili postoji neka jednostavnija solucija, mozda na nekom drugom opsegu, reda GHZ ili sl. :?:
wizard

Post by wizard »

P.S.

Na to sam se odlucio nakon duzeg emitovanja sa 2-3W koje se pokazalo jako dobro sa velikim postotkom slusanosti, znao sam za jednu noc primiti na desetke poruka na mob. sa muzickim zeljama, bila je hajka, uvijek me pitaju kad ce ponovo, cak sam dobio ponudu da reklamiram jednu firmu :D

Uz to bih postavio senzore pokreta da automatski ugase predajnik kad se neko priblizi na 5 metara s tim da bi to bila neka tesko dostupna lokacija... :roll:
mjnet
Napredujem
Napredujem

Re: 446MHz LINK

Post by mjnet »

wizard wrote:pozz. Pravim FM predajnik od 5W Veronica i planiram dugotrajno emitovati :lol: ali bojim se da ne bih si nasao posla sa vlastima pa sam skontao nesto. Predajnik bih postavio na neku visu lolaciju s kojom bih imao opticku vidljivost i audio signal dovodio nekim linkom na 446MHz ili nekoj sl. frekvenciji. Bilo bi dobro kad bi taj linkovani signal bio kodiran. Da li je ovo dobro ili postoji neka jednostavnija solucija, mozda na nekom drugom opsegu, reda GHZ ili sl. :?:
I ja sam to htio, ali preko vokitokia,
pošalješ mi shemu, makar da je napravljena od grančica i nemam pojma čega sve
mjnet
Napredujem
Napredujem

Post by mjnet »

wizard wrote:... Uz to bih postavio senzore pokreta da automatski ugase predajnik kad se neko priblizi na 5 metara s tim da bi to bila neka tesko dostupna lokacija... :roll:
loša ideja,
po mom mišljenju pokušaj napraviti nešto a da bude na visini ,,zamaskirano,,
mjnet
Napredujem
Napredujem

Re: 446MHz LINK

Post by mjnet »

wizard wrote:pozz. Pravim FM predajnik od 5W Veronica i planiram dugotrajno emitovati :lol: ali bojim se da ne bih si nasao posla sa vlastima pa sam skontao nesto. Predajnik bih postavio na neku visu lolaciju s kojom bih imao opticku vidljivost i audio signal dovodio nekim linkom na 446MHz ili nekoj sl. frekvenciji. Bilo bi dobro kad bi taj linkovani signal bio kodiran. Da li je ovo dobro ili postoji neka jednostavnija solucija, mozda na nekom drugom opsegu, reda GHZ ili sl. :?:

jos mozes kupiti uređaj koji montiraš na mobitel , koji kada samo zasvijetli zbog poziva ili poruke isključuje sistem
http://www.chipoteka.hr/www/zel.pl?tip= ... &mpc=96.06
cijena 96.06kn

ali onda ti treba i mob.
pa to bas i nije dobra ideja
wizard

Post by wizard »

Image

Eto nadam se da sam vam docarao kako sam to zamislio :lol: nije grafika za pohvalu ali moze posluziti :D
mjnet
Napredujem
Napredujem

Post by mjnet »

wizard wrote:Image

Eto nadam se da sam vam docarao kako sam to zamislio :lol: nije grafika za pohvalu ali moze posluziti :D

želiš reč da (oprosti na izrazu admin) si cijelo vrijeme srao?!
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :shock: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
mjnet
Napredujem
Napredujem

Post by mjnet »

wizard wrote:P.S.

Na to sam se odlucio nakon duzeg emitovanja sa 2-3W koje se pokazalo jako dobro sa velikim postotkom slusanosti, znao sam za jednu noc primiti na desetke poruka na mob. sa muzickim zeljama, bila je hajka, uvijek me pitaju kad ce ponovo, cak sam dobio ponudu da reklamiram jednu firmu :D

Uz to bih postavio senzore pokreta da automatski ugase predajnik kad se neko priblizi na 5 metara s tim da bi to bila neka tesko dostupna lokacija... :roll:

inace rekao si da si vec to pravio i zasto sada dajes umjesto sheme nekakav crtež koji je princip, a NE SHEMA!!!
buco

Post by buco »

Kodirani link ! Zato mislis da ga kodiras ? da drugi nebi prisluskivali ili ... ako mislis na skrivanje neces ga tako sakrit !
wizard

Post by wizard »

Ne razumijem te, zelim uraditi taj projekat, plocica je u fazi izrade, uskoro cu u ZG pa cu uzeti jos dijelova sta mi fali, u ovo koji dan potrazit cu lokaciju ali jedini mi je problem taj link, da bude jeftino a korisno :roll:
wizard

Post by wizard »

buco wrote:Kodirani link ! Zato mislis da ga kodiras ? da drugi nebi prisluskivali ili ... ako mislis na skrivanje neces ga tako sakrit !
pa gledaj, kad bih koristio PMR 446 koji koristi dosta civila vjerovatno ne bi bilo dobro za mene kad bi neko prijavio da non stop svira muzika na tom opsegu i to jos ista kao na 107MHz pa bih napravio neki jednostavan modulator ili nes slicno da bude nerazumljivo, ako je to komplikovano, onda cu smisliti nesto drugo.
A dok neko skonta da je link na 446MHz i odakle dolazi signal, to ce sve biti pogaseno, senzorima za pokret bih se to dalo rijesiti.
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

pozdrav

sta se zajebav... sa tim tokcima i ostalim zezancijama.
uzmes lijepo meki stari racunar (p2 ili p3) stavis u njega wireless karticu i zajedno sa radio stanicom sve to stavis na to brdo.
kod kuce isto ubacis u komp wireless karticu i sibaj.
prvo sto se kvalitet prenosa nemoze porediti sa bilo kakvim tokcima i analognim predajnicima a drugo sto te niko nemoze prisluskivati (imas milion enkripcija).
jedini uslov je da ti te dvije tacke koje hoces da povezes moraju da budu opticki vidljive i sto dvije kartice kostaju nekih 50-ak eura a antene mozes i sam da napravis.
a batali te ideje da koristis neki radioamaterski opseg za taj prenos,zasmetaces nekom sigurno a onda ce u najboljem slucaju da se ubaci u tvoj program pa kaze koju pametnu umjesto tebe.:):)

pozdrav
wizard

Post by wizard »

pametno tox, vidis, nisam o tome razmisljao... aali dati 300km za to... i jos mi treba jedan racunar u kuci koji ce samo muziku pustati, treba mi 500km...
mjnet
Napredujem
Napredujem

Post by mjnet »

tox master wrote:pozdrav

uzmes lijepo meki stari racunar (p2 ili p3) stavis u njega wireless karticu i zajedno sa radio stanicom sve to stavis na to brdo.
prvo sto se kvalitet prenosa nemoze porediti sa bilo kakvim tokcima i analognim predajnicima a drugo sto te niko nemoze prisluskivati (imas milion enkripcija).
jedini uslov je da ti te dvije tacke koje hoces da povezes moraju da budu opticki vidljive i sto dvije kartice kostaju nekih 50-ak eura a antene mozes i sam da napravis.
a batali te ideje da koristis neki radioamaterski opseg za taj prenos,zasmetaces nekom sigurno a onda ce u najboljem slucaju da se ubaci u tvoj program pa kaze koju pametnu umjesto tebe.:):)

pozdrav

a kolko ja znam one imaju domet od 100 m možda malo više
a kako će napajati to staro računalo??? :roll: :roll: :shock: :o :shock: :D :shock: :) :shock: :? :lol:
mjnet
Napredujem
Napredujem

Post by mjnet »

a VPN???
wizard

Post by wizard »

Rijesio bih ja napajanje ali ipak 300W bi bila prevelika potrosnja, moram razmisliti o necem ekoloski prijhvatljivijem 8)
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

wizard wrote:Image
majko moja, ovo si garant ti iznad vrata na prozoru? :lol: :lol: :lol: :lol:

anarhija na zidu i jednosmjerna ulica, a drvo ko reket za stoni tenis :D :D svaka cast :wink:

samo ne znam sta je na cesti ova mrlja, garant rupa :lol:
tox master
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by tox master »

mjnet wrote:
tox master wrote:pozdrav

pozdrav

a kolko ja znam one imaju domet od 100 m možda malo više
a kako će napajati to staro računalo??? :roll: :roll: :shock: :o :shock: :D :shock: :) :shock: :? :lol:
grijesis sinak,silno grijesis! :)
domet je 100m sa onim postojecim antenicama ali sa vanjskom usmjerenom antenom domet je punoooo veci.
par kilometara bez ikakvih problema mada citam na netu prije par dana da su neki cini mi se brazilci postavili rekord u odradjenom linku koji je iznosio citavih 290 km!
i to sve sa obicnim fabrickim ap-ovima ali pretpostavljam da su koristili neke extra usmjerene antene za to.

@wizard
pa iz tog bi kompa mogao da povadis sve komponente koje mu nisu neophodne za tu vrstu rada i da tako ustedis na potrosnji ili jedino da stavis solarne celije! :)
a neznam kako si izracunao to za 500km?
ja mogu da nadjem p3 kompletan bez monitora naravno od 50-100km a komp u kuci pretpostavljam da imas tako da ti trebaju jos dve kartice koje su kao sto rekoh oko 100km (mada ima i jeftinije).
e sad neznam sta si ti jos mislio za 300 km?
po meni je ovo najbolje rjesenje u svakom pogledu osim problema napajanja ako vec nemas pristup napajanju od 220v na toj cuki.
sve ovo oko toki vokija prvo sto ce izaci isto para a kvalitet nije ni blizu ako bi uopste radilo.

pozdrav
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

Ili prikljucis oba kompa na postojeci AP :idea: www.blwireless.com
wizard

Post by wizard »

Dobio sam jedan Pentium I a dobit cu jos jedan pa bi se dalo nesto kombinirati, a tamo komp moze i bez monitora raditi, samo opet morao bih ponijeti monitor da sve nastimam... da li bi "kec" zadovoljio te moje potrebe? kad racunam da trosi 200W po satu, to je mjesecno 144kW a to je 12km za struju koju bih morao ilegalno dobavljati iz el. instalacija na tavanu ili slicno. mislim da bi stanari to primjetili :?
Post Reply