Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
I ja sam to htio, ali preko vokitokia,wizard wrote:pozz. Pravim FM predajnik od 5W Veronica i planiram dugotrajno emitovatiali bojim se da ne bih si nasao posla sa vlastima pa sam skontao nesto. Predajnik bih postavio na neku visu lolaciju s kojom bih imao opticku vidljivost i audio signal dovodio nekim linkom na 446MHz ili nekoj sl. frekvenciji. Bilo bi dobro kad bi taj linkovani signal bio kodiran. Da li je ovo dobro ili postoji neka jednostavnija solucija, mozda na nekom drugom opsegu, reda GHZ ili sl.
wizard wrote:pozz. Pravim FM predajnik od 5W Veronica i planiram dugotrajno emitovatiali bojim se da ne bih si nasao posla sa vlastima pa sam skontao nesto. Predajnik bih postavio na neku visu lolaciju s kojom bih imao opticku vidljivost i audio signal dovodio nekim linkom na 446MHz ili nekoj sl. frekvenciji. Bilo bi dobro kad bi taj linkovani signal bio kodiran. Da li je ovo dobro ili postoji neka jednostavnija solucija, mozda na nekom drugom opsegu, reda GHZ ili sl.
wizard wrote:P.S.
Na to sam se odlucio nakon duzeg emitovanja sa 2-3W koje se pokazalo jako dobro sa velikim postotkom slusanosti, znao sam za jednu noc primiti na desetke poruka na mob. sa muzickim zeljama, bila je hajka, uvijek me pitaju kad ce ponovo, cak sam dobio ponudu da reklamiram jednu firmu![]()
Uz to bih postavio senzore pokreta da automatski ugase predajnik kad se neko priblizi na 5 metara s tim da bi to bila neka tesko dostupna lokacija...
pa gledaj, kad bih koristio PMR 446 koji koristi dosta civila vjerovatno ne bi bilo dobro za mene kad bi neko prijavio da non stop svira muzika na tom opsegu i to jos ista kao na 107MHz pa bih napravio neki jednostavan modulator ili nes slicno da bude nerazumljivo, ako je to komplikovano, onda cu smisliti nesto drugo.buco wrote:Kodirani link ! Zato mislis da ga kodiras ? da drugi nebi prisluskivali ili ... ako mislis na skrivanje neces ga tako sakrit !
tox master wrote:pozdrav
sta se zajebav... sa tim tokcima i ostalim zezancijama.
uzmes lijepo meki stari racunar (p2 ili p3) stavis u njega wireless karticu i zajedno sa radio stanicom sve to stavis na to brdo.
kod kuce isto ubacis u komp wireless karticu i sibaj.
prvo sto se kvalitet prenosa nemoze porediti sa bilo kakvim tokcima i analognim predajnicima a drugo sto te niko nemoze prisluskivati (imas milion enkripcija).
jedini uslov je da ti te dvije tacke koje hoces da povezes moraju da budu opticki vidljive i sto dvije kartice kostaju nekih 50-ak eura a antene mozes i sam da napravis.
a batali te ideje da koristis neki radioamaterski opseg za taj prenos,zasmetaces nekom sigurno a onda ce u najboljem slucaju da se ubaci u tvoj program pa kaze koju pametnu umjesto tebe.:)
pozdrav
grijesis sinak,silno grijesis!mjnet wrote:tox master wrote:pozdrav
sta se zajebav... sa tim tokcima i ostalim zezancijama.
uzmes lijepo meki stari racunar (p2 ili p3) stavis u njega wireless karticu i zajedno sa radio stanicom sve to stavis na to brdo.
kod kuce isto ubacis u komp wireless karticu i sibaj.
prvo sto se kvalitet prenosa nemoze porediti sa bilo kakvim tokcima i analognim predajnicima a drugo sto te niko nemoze prisluskivati (imas milion enkripcija).
jedini uslov je da ti te dvije tacke koje hoces da povezes moraju da budu opticki vidljive i sto dvije kartice kostaju nekih 50-ak eura a antene mozes i sam da napravis.
a batali te ideje da koristis neki radioamaterski opseg za taj prenos,zasmetaces nekom sigurno a onda ce u najboljem slucaju da se ubaci u tvoj program pa kaze koju pametnu umjesto tebe.:)
pozdrav
a kolko ja znam one imaju domet od 100 m možda malo više
a kako će napajati to staro računalo???![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()