TRANZISTORI EI NIŠ AD469
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
TRANZISTORI EI NIŠ AD469
Dali neko zna nešto o ovim tranzistorima EI NIŠ AD469?
TRANZISTORi EI NIŠ AD469 IZ STARIH UREĐAJA EI NIŠ MRS 440 10 I 340 10?.
šema :
TRANZISTORi EI NIŠ AD469 IZ STARIH UREĐAJA EI NIŠ MRS 440 10 I 340 10?.
šema :
Re: TRANZISTORI EI NIŠ AD469
Evo ovdje ih prodaju i imas karakteristike ispod,ne znam da li su tacne
http://www.kupindo.com/Elektronika/1171 ... 469-7-kom-
http://www.kupindo.com/Elektronika/1171 ... 469-7-kom-
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
ok a šta su najbolji da ih iskoristim?
Zbog veoma ogranicene frekventne karakteristike nisu ni za sta osim za to kako je tu na prilozenoj
semi uradjeno, , u jednosmjernim strujnim krugovima, ili za NF u govornom opsegu, do 3 kHz.-
Tu je upotrijebljijen u strujnom regulatoru napajanja izlaznog stepena, uloga osiguraca da on skikne prije za
ono vrijeme veoma skupih izlaznih tranzistora.-
pOz
semi uradjeno, , u jednosmjernim strujnim krugovima, ili za NF u govornom opsegu, do 3 kHz.-
Tu je upotrijebljijen u strujnom regulatoru napajanja izlaznog stepena, uloga osiguraca da on skikne prije za
ono vrijeme veoma skupih izlaznih tranzistora.-
pOz
Pokusaj izanalizirati sta tacno radi ovaj tranzistor. Kako nemam dokumentaciju, samo ovaj dio je interesantan.-
pOz
pOz
- Attachments
-
- uw4m.jpg (1.98 KiB) Viewed 6359 times
dali ga mogu koristiti u ispravljaču?
PNP Ge tranzistor sa veoma malom disipacijom (6W ili 10W)- zavisi od godine proizvodnje, pa ako
to uracunas u svoj ispravljac- moze.-
pOz
to uracunas u svoj ispravljac- moze.-
pOz
mislim da je 10 W, jer je radio uređaj MRS 410-10 na prijemu i predaji davao 10w
U tom uredjaju AD469 je radio kao strujni izvor, generator konstantne struje, ogranicavao da izlaz ne moze
iz akumulatora ili ispravljaca potegnuti vise struje nego sto je struja dobijena razlikom napona na diodi koja
je Si i dionici BE Ge tranzistora, podijen otporom u emiteru istog i to je u tom uredjaju struju
ogranicavalo na nesto manju od 3A samo za izlazni stepen sa ta dva tranzistora.
Disipacija je kolicina elektricne energije pretvorena u toplotu koju moze podnijeti pojedini
tranzistor da ne dodje do toplotnog razaranja unutrasnje strukture ili crkavanja istog.-
Dobije se mnozenjem pada napona na dionici kolektor-emiter i struje koja prolazi kroz tu dionicu.-
pOz
iz akumulatora ili ispravljaca potegnuti vise struje nego sto je struja dobijena razlikom napona na diodi koja
je Si i dionici BE Ge tranzistora, podijen otporom u emiteru istog i to je u tom uredjaju struju
Disipacija je kolicina elektricne energije pretvorena u toplotu koju moze podnijeti pojedini
tranzistor da ne dodje do toplotnog razaranja unutrasnje strukture ili crkavanja istog.-
Dobije se mnozenjem pada napona na dionici kolektor-emiter i struje koja prolazi kroz tu dionicu.-
pOz
DA tako je, struja je negdje 2.95ALAF wrote:U tom uredjaju AD469 je radio kao strujni izvor, generator konstantne struje, ogranicavao da izlaz ne moze
pOz
Lijenost je iz raja izašla.
ima kod kolege knjiga o starim tranzistorima
Svi noviji uredjaji koriste silicijumske tranzistore a kako je ovaj germanijumski PNP, slobodno ga baci i da ti nije zao.seid wrote:ok a šta su najbolji da ih iskoristim?
Alexa
Meni je baš cool, ja bih od njega napravio malo pojačalo za gitaru, postavi ga u A klasu i i maš jako lijep zvuk, liči na lampaša
A možeš ga i ostaviti tu gdje jest i cijeli uređaj pokušati dovesti u prvobitno stanje pa ćeš imati svojevrstan raritet.
sve je raskopano, ostalo samo ovo tranzistora od njega.Zez wrote:A možeš ga i ostaviti tu gdje jest i cijeli uređaj pokušati dovesti u prvobitno stanje pa ćeš imati svojevrstan raritet.
da sam prije postavio temu na forum i da si se javio poslao bih ti ispravan uređaj.Zez wrote:Šteta.
Ne bi to bilo isplativo. Na carini bi me odarali kao za tri (najmanje) nova.
Seide - najbolje da ove AD469 tranzistore iskoristiš za ono za šta su i namijenjeni - npr. neki ispravljač ili možda za neko BASS pojačalo ...