Canon IP3300 printer
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Canon IP3300 printer
Pozdrav,
Imam Canon IP 3300 koji je jednostavno prestao raditi. Trenutno ništa ne radi niti išta svjetli. Provjerio sam napajanje i ono je 100% ispravno. Sad mi sumlja jedino ostaje na pločicu main board. Što bi to moralo aktivirati napajanje da se upali u printeru ?
Hvala !
Imam Canon IP 3300 koji je jednostavno prestao raditi. Trenutno ništa ne radi niti išta svjetli. Provjerio sam napajanje i ono je 100% ispravno. Sad mi sumlja jedino ostaje na pločicu main board. Što bi to moralo aktivirati napajanje da se upali u printeru ?
Hvala !
Re: Canon IP3300 printer
Da, tako je. Tipka je ok. Napajanje (modul) isroban u drugom printeru i radi ... Što bi još mogao pogledati ?bob4 wrote:Kao prvo tipka za pali/gasi
Pogledaj na glavnoj ploci gdje dolaze naponi ,ima li kakvih smd osiguraca.Onda provjeri ima li na toj ploci
stabilizatora napona ,pa mjeri na njihovim izlazima imas li sve napone.Provjeri grije li se sta previse na toj ploci.
Ako imas osciloskop provjeri na kristalu kod procesora imas li oscilacije.Za dalje treba malo vise znanja ,ali ako
do tu nisi rijesio ,najvjerovatnije ces trebati novu plocu.
Potrazi service manual,pa ce ti biti lakse
stabilizatora napona ,pa mjeri na njihovim izlazima imas li sve napone.Provjeri grije li se sta previse na toj ploci.
Ako imas osciloskop provjeri na kristalu kod procesora imas li oscilacije.Za dalje treba malo vise znanja ,ali ako
do tu nisi rijesio ,najvjerovatnije ces trebati novu plocu.
Potrazi service manual,pa ce ti biti lakse
“Imali smo mi i vecih problema, pa ih nismo rijesili.” -Grunf
"Samo se sirotinja buni,bogati sute i trpe!"
Koji sklop (što) potakne napajanje printera da se upali i da na izlazu daje nazivne vrijednosti koji se razlikuju negoli je u ugašenom položaju (stanju pripravnosti) ?
Evo fotke pločice pa recite svoje mišljenje ...
http://i41.tinypic.com/aws3fq.jpg
Hvala vam unaprijed !
http://i41.tinypic.com/aws3fq.jpg
Hvala vam unaprijed !
Slabo se sta vidi na toj slici.Pitas koji sklop pali napajanje?
Na napajanju imas stby napon 5 v ili 3,3 v koji napaja procesor (onaj najveci cip) Procesor ima svoj takt oscilator i to ti je onaj kristal lijevo od procesora u metalnom kucistu.Kad procesor dobije napon krene u izvrsavanje programa koji moze biti upisan u njegovu flash memoriju ili u vanjsku .Od tog programa zavisi sta ce se dalje desiti.U ovom slucaju ,ozda je u programu zapisano da procesor provjeri ispravnost okolnih komponenti (glava,motori,senzori,mikroprekidaci) i da prema tome nastavi lil prestane izvrsavati program.Ako je sve u redu ,onda ceka na pritisak tipke za paljenje i nastavlja dalje sa programom.
Ako procesor nema takt oscilatora onog kristala,onda ne moze ni da radi.
Jesi li probao uci u servis mod,kao sto je bob predlozio?
Na napajanju imas stby napon 5 v ili 3,3 v koji napaja procesor (onaj najveci cip) Procesor ima svoj takt oscilator i to ti je onaj kristal lijevo od procesora u metalnom kucistu.Kad procesor dobije napon krene u izvrsavanje programa koji moze biti upisan u njegovu flash memoriju ili u vanjsku .Od tog programa zavisi sta ce se dalje desiti.U ovom slucaju ,ozda je u programu zapisano da procesor provjeri ispravnost okolnih komponenti (glava,motori,senzori,mikroprekidaci) i da prema tome nastavi lil prestane izvrsavati program.Ako je sve u redu ,onda ceka na pritisak tipke za paljenje i nastavlja dalje sa programom.
Ako procesor nema takt oscilatora onog kristala,onda ne moze ni da radi.
Jesi li probao uci u servis mod,kao sto je bob predlozio?
Jesam ali ništa se ne dešava niti mi se led dioda kod tipke za paljenje ne pali ... Znači totalno mrtav ...
P.S. Kako bih još mogao provjeriti dali na kristalu ima oscilacija ako nemam osciloskop ?
P.S. Kako bih još mogao provjeriti dali na kristalu ima oscilacija ako nemam osciloskop ?
Neko je ovdje spominjao da ima onu kristalnu kuglu,daj pogledajte covjeku sta ne valja na ovoj ploci.
- Feko
- Stariji član
Ja sam tu kuglu platio 100€ i ne radi! Ili me tip zaj*o ili ja ne znam s njom raditi...
Moze biti da je u napajanju problem. Ali koliko vidim na slici memorija ima neku tacku na sebi. Moze biti da je izasao beli dim...
Pa Feko,posalji sliku kugle,pomoci cemo ti da je popravis.