popraviti pregoreli motoric ??? kazite sve sto znate
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
popraviti pregoreli motoric ??? kazite sve sto znate
e ovako
ono sto volim su tako te stvarcice sto se tice elektronike.. svasta nesto pravim..
sklapam i razne stvarcice sa elektro motorima, pa sad hocu malo da naucim raditi sa njima, a misim da mogu nauciti ako imam pokvaren motoric i cilj mi je da ga napravim.. e sad mene tacno zanima sta trebam da uradim, gde da nabavim materijal da li mi je potrebna motalica za viklovanje i sl to je moj cilj, bicu zahvalan da mi neko pomogne unaprjed hvala
ono sto volim su tako te stvarcice sto se tice elektronike.. svasta nesto pravim..
sklapam i razne stvarcice sa elektro motorima, pa sad hocu malo da naucim raditi sa njima, a misim da mogu nauciti ako imam pokvaren motoric i cilj mi je da ga napravim.. e sad mene tacno zanima sta trebam da uradim, gde da nabavim materijal da li mi je potrebna motalica za viklovanje i sl to je moj cilj, bicu zahvalan da mi neko pomogne unaprjed hvala
-
Re: popraviti pregoreli motoric ??? kazite sve sto znate
JAVITE SEdjoleultimate wrote:e ovako
kakav motoric?
sta je pokvareno na njemu?
daj koju sliku
sta je pokvareno na njemu?
daj koju sliku
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
-
malen je, stavit cu sliku poslije, nsiam uspio naci usb kabl... pa to je problem nzm sta je pregorelo, ja ukljucim u uticnicu samo se cuje, kao sto se i prije cuo,a i sam znas da se motoric ventilatora jako slabo cuje.. i kao sto rekoh, cuje se, a ne okrece
kolko sam skuzio to je asinhroni motor za 220
jesi li probo zamjenit kondenzator? 99% je samo on rikno (ako ga uopse ima, posto jos neznamao o kojoj vrsti motora je rijec)
jesi li probo zamjenit kondenzator? 99% je samo on rikno (ako ga uopse ima, posto jos neznamao o kojoj vrsti motora je rijec)
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
-
jest na 220.. gde mogu naci da ga zamjenim ??
đule; daj tu sliku da vidimo kako izgleda....Ako ne možeš uslikati prooguglaj pa nađi sliku; da vidivo taj motorić....
-
Kao prvo (ako imaš ohm metar) izmjeri otpore statorskih namota.
-
drug, sve je to ok.. al problem sto sam ja neka vrsta pocetnika.. pa da mi objasnis kakva je to spravica, cuo sam, al nisam tacno siguran sta je i gde ima nabavit i kako se koristi. .zato sam na ovom sajtu da naucim sve sto me zanima sto se tice toga hvala
Najprije na googl: ASINKRONI MOTOR; onda dalje (a ovaj tvoj , ako nema četkica, možda je indukcijski asinkroni)
Ovakve motore sam nalazio na fenovima koji su dolazili po pijacama iz istočnog bloka (DDR, Rumunija SSSR..) Na njemu se nema sta pokvariti mozda je prekinuta zica ili jednostavno suhe piksnice (rotor se mora okretati rukom bez ikakvog opterecenja. Ako nemas unimer i ne znas sta je valjda imas bateriju od 4,5 V kad je budes rukom spajao na namotaje ( tacnije odspajao) osjetices dejstvo indukcije.
nađi u staroj veš mašini pumpu za izbacivanje vode i to je to...
-
ok onda.. hvala :d
Meni se čini da je u pitanju samo prljavština nakupljena u ležajevima. Rastavi ga, očisti osovinu alkoholom ili nekim sličnim otapalom, obriši, lagano naulji nekim finim strojnim uljem (npr. za šivaće strojeve) i pažljivo sastavi. Nakon zatezanja vijaka rukom provjeri okreće li se osovina lagano, ako ne otpusti malo vijke i rukom probaj malo pomaknuti rotor kao da provjeravaš zračnost ležajeva i ponovo polako zategni vijke, naizmjence, dok ih ne zategneš potpuno. Nakon toga trebao bi se rotor okretati lagano, bez otpora. Usput, dok je rastavljen, malo ga prouči i bit će ti jasnije ovo što sam napisao.
Lijenost je iz raja izašla.