Voltage doubler na izlazu sa MOT-ova, 4kV je premalo.
MOT-ovi ce biti potopljeni u ulje. Cak razmisljam da ih zalijem smolom, ali bojim se da ce se pregrijavati.
Svidja mi se to sa grafoskop folijama, ali pokusacu nabaviti pvc 1mm materijal, savitljiv je kao ta folija, samo dolazi u vecim tablama, a kvadrat je oko 11 maraka. Koristi se obicno kao podloga za stampu.
Vidio sam i jednu jako zanimljivu stvar, u conradovom katalogu, zove se liquid tape i premaz od 1mm izoluje 57kV! Jedina mana - 100 grama je 37km.
Juce sam se malo igrao sa flybackom, polemio ZVS driver, napravio 2 kondenzatora od flasa, spark gap 2 uglasta komada bakarne cijevi, ali nije ispalo bas najbolje jer je korone bilo i po flybacku i po sekundaru i prema primaru
Evo par slika:
Flyback izbacuje oko 25kV, ali ima jos dosta potencijala, jer koristim poprilicno slab trafo, koji izbacuje mozda 25V pri 3-4A max. Ako i toliko. Nemam multimetar, sve sam pokvario, tako da sad radim 'nako.
Deda, star covjek, je uzeo moj 24V AC, oko 10A trafo i isjekao ga na komade, a 20A 275V grec bacio.
Jos ne znam sta cu za spark gap, ali imam mali blender koji se vrti na oko 3-4k rpm, pa cu njega probati iskoristiti.
Danas cu probati napraviti SSTC driver (Steve's mini sstc), skupio sam dijelove, pa cemo vidjeti kako ce ispasti. Opet ce mi power supply biti problem, jednostavno nemam trenutno dobar trafo. Unistio sam jedno 2A 30V DC napajanje za printer igrajuci se sa ZVS-om.
Imam vremena da se igram sa ovim dok mi ne stigne arduino, a onda idem malo u digitalu
@stojke369