Poz htjeo bi da pitam dali neko zna kako da napravim regulator napona od 7 do 7,5V sa izlazom do 890mA
imam 18 punjivih baterija od 1,2V izvadenih iz baterije aku busulice i sad hocu da ih sve spojim tako da napravim nosivi punjac za moju Nokiju..
Jesi li ti siguran da za nokiju treba 7V? Mislim da punjaci telefona rade na 5V.
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Da Aldo to je sasvim moguce, samo mi je nelogicno da ima 7V cak i u prazno. Moj samsung punjac daje 5V u prazno. Tata mi ima nokiju i isto mu daje 5V u prazno.Da nije neka starija nokija u pitanju?
Kad pijemo, mi se i napijemo.
Kad se napijemo, mi i zaspemo.
Kad spavamo, mi ne činimo grehe.
Ako ne činimo grehe, onda idemo u raj.
Zato i pijemo da bi otišli u raj.
Da zanimljivo da ti nokia punjaci imaju prilicno visok napon, uvijek sam imao rezerve da dodam i 7805 za stabilizaciju poslije. Ojih oni stari su imali i do 12V. Ja u vecini projekata koristim punjace od sony-eriksona oni bas imaju 5V prilicno tacno tako da ih se bez problema moze koristiti bez ikakvih drugih stabilizatora narocito kad radim sa Atmelima. Kod njih je vrh 6 V. odnosno 5,5V okvir pouzdanog rada (bar sam ja tako razumio i pridrzavam se strogo toga da napon ne predje tu vrijednost, ispravite me ako grijesim )