Nije mi se dalo citati sve bas ali nemojte zameriti

Evo ovako malo o mom poznavanju o procesorima i overklokovanju
Moj procesor je AMD Athlon XP 2000+ koji standardno radi na 1667 MHz i to je njegova brzina.
Sto se tice AMD-a oni obicno rade ispod navedene brzine sto pise na kutijama,windows-u itd...
Politika AMD-a je ta da npr procesor 2000+ koji standardno radi na 1667 MHz postize iste preformanse kao i INTEL koji radi na 2000 MHz. Ukratko kada kupujete procesor AMD-a na 2500+ kupujete procesor sa manjim taktom rada ali istim preformansama INTEL-a na 2500 MHz.
Sempron procesori, kako su i na TV-u u nekom od emisija o compovima rekli, imaju vishe nabudzeno ime ( i cenu, naravno ) nego preformanse. Koliko sam primetio razlika je samo u kesh-u procesora koji je malo veci, ali ostalo koliko mi se cini je isto. Sempron 2400+ radi na 1667 MHz kao i Athlon XP 2000+
Po mom nekom misljenju Sempron je samo bacanje para za iste preformanse koje su u velikoj meri slicne prethodniku AMD Athlon-u
Overclock ili dizanje radnog takta procesora.
Kod overclock-a procesora mora se paziti i na voltazu na kojoj procesor radi, brzinu ram memorije, pa i na samu temperaturu procesora!
Temperatura i voltaza procesora je dosta bitan faktor, jel kada se procesor pregrije pocne da blokira, takodje i kada nema dovoljnu jacinu stuje.
U svakom slucaju overclock nebi preporucio nikome ko se ne razume bash puno u kompjutere, jel moze da spali procesor.
Napajanja
Za nekog prosecnog korisnika racunara napajanje od 350-360 W je sasvim dovoljno i moze da zadovolji sve zahteve.
Sto je napajanje jace, vishe mozes da stavljas u njega HDD-ova, coolera, CD/DVD uredjeja.
Ja u svom racunaru imam napajanje od 350 W koje nije bilo dovoljno da izgura sve moje zahteve. 3 CD/DVD-a, 4 sporedna coolera, overklokovan procesor, 2 HDD-a. itd...
Najlakse mozete zakljuciti da vam je napajanje slabo, kada ubacite cd u citac a comp zablokira kada se cd zavrti. ( razlog je taj sto cd citac povuce struju koliko je njemu potrebno, na procesoru opadne jacina struje, i procesor zablokira.) Ako se nekom to desava ne mora da znaci da je napajanje slabo, ali i to je jedan pokazatelj slabog napajanja.
Toliko od mene za sada. Pozz