pojacalo 80-100W za auto

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

ronaldinho
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

pojacalo 80-100W za auto

Post by ronaldinho »

bok.
htjeo bi si napravit pojačalo 80-100W za auto.

dal ima ko već gotovu shemu za PCB.

i dal ima to kakve veze sa zvučnicima(kolko ohma moraju biti zvučnici, itd)
ja neznam, daj mi objasnite

hvala
Firkragg

Post by Firkragg »

ZA vise od 40-ak W po 2-ohm zvucniku ce ti trebati napajanje vece od 14V tj. SMPS..
jopagti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: pojacalo 80-100W za auto

Post by jopagti »

ronaldinho wrote:bok.
htjeo bi si napravit pojačalo 80-100W za auto.

dal ima ko već gotovu shemu za PCB.

i dal ima to kakve veze sa zvučnicima(kolko ohma moraju biti zvučnici, itd)
ja neznam, daj mi objasnite

hvala
E ovako napravit 2 pojacala s 1554Q tocnije svako u jedna vrata tako da imas 2 zvucnika u svakim vratima mislim da si me shvatio :D Shemu vidi na datasheet-u :D Snagu od 22W razvijaju na 4 Omh zvucnicima znaci obicni zvucnici za auto.Kad budes kupova pitaj trgovca a i pise ti na kutiji odnosno na magnetu na zvucniku
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

a TDA2003 ili 2005?
ronaldinho
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by ronaldinho »

ovako,

imam dva velika basa,
jedan veliki obican(to bu islo u gepek)

i jos najmanje 4 zvucnika za po autu,uzeo bi si 2 akomulatora,tak da bi imo 24V.
jesam u pravu??

ne kuzim se bas previse u to, ali dal bi mogo izvest nesto tako sa (predomislio sam se)
200,300W,
e i kolko najvise vata mogu dobiti sa dva akomulatora,mozda ak dodam jos jedan-kolko onda?
Firkragg

Post by Firkragg »

na 24V mozes dobiti do nekih 100tinjak W na 2 ohma, nategnuto, obavezno u bridge spoju i uz malo srece..

Inace se za prakticki sve vece snage korist posebno SMPS napajanje.

Nadji neko pojacalo u fullbridge spoju (ili spoji 2 'mala' u bridge) da dobijes 2x voltage swing.

Naravno moras paziti i da je impedancija pojaala 2ohma i ne ga preopterecivati izvan ratinga.

Za takve snage ti treba poveliko hladilo s fanovima, a neznam bas ni hoces li lako doci do hibridnih IC-a snage vece od 100W, vjerovatno ce ti trebati diskretni izlazni stupanj (H-bridge).
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

I ja pricam gluposti :D :D :D
mstevica
Pravo uznapredovao :)

Post by mstevica »

Ja sa nasao kompletnu semusa coperom za auto ali nemogu da svatim kako se pravi,koristi coper i neke delove od starog napajanja od kompijutera.Koliko sam ja svatio nesto se prevezuje coper.Muci me to sto nerazumem portugalski,jel je saj na tom jeziku.Veoma zanimljiv proekat.Pogletajte ga,tu vam je link za ceo sajt.Ima zanimljivih stvari.Mozda neko moze da resi misteriju kako ga napraviti

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... to.htm.txt ... (Fajl je dobio ekstenziju .txt. Reimenujte fajl tako da izbrisete .txt i ostane originalna ekstenzija.)
mstevica

Post by mstevica »

Evo linka,imam nekih problema sa kompijuterom.
www.mdcs.elektroda.net
pogledaj te
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Nebih da te ometam u radu ali ja sam par puta resio da pravim pojacalo kakko za auto tako i za kucu i preracunao sam se svaki put i mnogo mi je jeftinije da kupim pojacalo nego da pravim.
ronaldinho
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by ronaldinho »

ovako, ne kužim neke pojmove,
pa bi molio da mi ih objasnite:

bridge spoj,
SMPS napajanje,
fullbridge spoj,
voltage swing,
fanovi,
pa ak vam se da, da mi objasnite ukratko.

stojke, kolko bi npr kostalo pojacalo za auto 100W racunajuci samo komponente i hladnjak, a kolko bi takvo kostalo u ducanu gotovo?
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Pa ako neracunas trafo,jake elektolite,kutiju.....i sta ima jos od vecih komponenti iznelo bi oko 15-20 evra i to da se napravi sa nekim integralcem ( ne sa STK oni su skupi i osetljivi).E ti na 15- 20evra dodaj trafo,dodaj jake elektrolite ,kutiju,grec,potenciometre,prekidace......(kad to krene nema kraja ja kad pravim volim da to lepo izgleda i estetski a ne samo lepo da radi.A imas (barem kod nas ) da kupis od ljudi sto donose polovnu robu iz inostanstva za 30-40 evra pojacalo da biras :!: Tako da se neisplati.Ja sam se zajebao i kad sam pravio zvucne kutije iznele su me djavo ipo.Ja racunao sta je to par dasaka se spoje i gotovo :lol: Ali nije tako treba lepak za drvo,lepak za tapaciranje,etison z atapaciranje,skretnice,bas zvucnici,visokotonci,konektori,mrezice za zvucnike,presovana staklena vuna,iverica,ukrasne lasne.......i kad to saberes iznese mnogo.A imas posle za te pare da biras i da se nerviras.Neko je rekao da se u principu elektronika vise i neisplati a to i jeste tako.Sad se ljudima vise i neisplati da popravljaju televizore,video rekordere,dvd....ako je veci kvar.
Groovy

Post by Groovy »

E covek nemoj ga sam praviti. Pogotovo ne za kola. Cim ti ne znas sta su sviceri bolje da se ne upustas u tu pricu. Izacice te SKUPLJE U SVAKOM slucaju ako ga sam pravis. Ako ne juris bas neki HI-END zvuk onda se ne upustaj u samogradnju vec kupi fabricko.
ronaldinho
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by ronaldinho »

dobro , ajd možda ga kupim
larga

Post by larga »

jedan poznanik je prodao pionira 300w-atnog za 100 eura jel se isplati praviti :?: 8)
SOFERSKA JE TUGA PREGOLEMA
Groovy

Post by Groovy »

To je mnogo osim ako nije u pitanju PRS serija. U svakom slucaju napravi ti pojacalo od 300W za 100e i ja cu ga kupiti za 200e.
igman
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by igman »

Pa ako je covjek namjerio da pravi, ja ga ne bi razbijao u toj namjeri. :roll:
Tacno je da se mogu kupiti i nova autopojacala za 60-70eura, ali vise ce nauciti o elektronici praveci to pojacalo nego guglajuci na netu 24/7.
A i ceif nema cijenu :D
Drugim ocima gledaju oni koji su to prosli, ali morali su proci.
MladaNada
Stariji član
Stariji član

Post by MladaNada »

750w auto pojacalo 150e , ne znam koliko izlaza po koliko wati , ali ako neko hoce da zna pogledacu kad budem isao u radnju.
igman
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by igman »

MladaNado koliko je to u decibelima :shock:
To valja prezivjeti :D
juka vk
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by juka vk »

kako to moze biti 750W pa covjece to je sranje, od prijatelja stari je radio pojacalo od 15W i kaze da nema zvucnike kako udara a kad bi to bilo 750W mogo bi covjece bend napraviti, a to je neka leva snaga a ne muzicka
Post Reply