Jednozicni i bezicni prenos energije

High voltage sekcija. Sve vezano za tehniku visokog napona.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Re: Jednozicni i bezicni prenos energije

Post by Hrvoje_v »

termoelektrana?!! :? nisam spominjao nikakvu termoelektranu vec mikroelektranu koja ce koristiti vodu ili neku drugu tekucinu (najvjerovatnije cu koristiti vodu ali joj moram smanjiti tocku vrelista)

p.m. u proslom sam postu napisao 5-7kv a treba 5-7kw pa bi zamolio moderatora
ako to moze ispraviti hvala
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Zanimljiva ideja.
Bilo bi dobro da opsirnije izneses zamisao (ako nije tajna).
Koja je to energija (ako nije termo) koju ces pretvarati u elektricnu ?
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
delboytz
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by delboytz »

Hrvoje_v wrote: zasto bi se mucili i prenosili struju bezicno kad je mozemo porizvoditi kod kuce
to sam i ja htjeo da kažem ,ali sa primjenom TC-a makar jednožično ako nemože bežično
Citirat ću Teslu :
“While the spontaneous success of my lecture was due to spectacular features, its chief import was in showing that all kinds of devices could be operated thru a single wire without return. This was the initial step in the evolution of my wireless system. The idea presented itself to me that it might be possible, under observance of proper conditions of resonance, to transmit electric energy thru the earth, thus dispensing with all artificial conductors.”
Tesla nam ovdje kaže da je pod odgovarajućim uslovima rezonancije moguće prenijeti energiju kroz zemlju. Šta to dobivamo rezonancijom? U svakom RLC kolu imamo aktivnu i reaktivnu energiju. Aktivna je ona koju izgubimo u obliku toplote, znači čisti gubici zagrijavanja a reaktivna je u obliku magnetskog polja (zavojnica) i električnog polja (kondenzator). RLC kolo još karakteriše Q faktor dobrote, odnosno pri rezonanciji u RLC kolu reaktivna energija će biti Q puta veća od aktivne. Nije li se zbog toga Tesla i odlučio za sistem spregnutih rezonantnih kola?
Današnji stav o tome je da ako prikačimo potrošač (dvožično!) na RLC kolo u bilo kojoj kombinaciji, pobrkat ćemo rezonanciju i ništa nismo dobili time, nemožemo iskoristiti tu veću reaktivnu energiju.
Vjerovatno je Tesla otkrio način kako da uzme taj veći dio reaktivne energije (jednožično) i da je pretvori u korisni rad a da ne pobrka rezonanciju transmitera.
Jel neko proračunavao kolika je snaga (reaktivna) u TC-u?
Hmmm vjerovatno je i zato njegova formula za proračun transmitera daje onoliku snagu i zato je i pravio onoliki transmiter u NewYork-u. Evo primjer za proračun :
P= C * f * U^2
gdje je C- kapacitet sekundara (toroida ili kugle), f-frekvencija i U-napon dobiven na sekundaru TC-a
Za kapacitet od 1nF , frekvenciju od 50kHz i napon 10MV dobijemo snagu od 5 GW !
Ulagao bi 10-tak kW aktivne snage i dobio 5 GW reaktivne (oscilirajuće).
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

zao mi je sto nemogu rec nesto puno vise oko mikroelektrane.(nije skroz nesto novo ali ce poboljsati korisnost elektrana na veliko) sad koliko ce para doc izgradnja toga ne zanima me .
ali ti mogu rec ovo :
na zemlji postoji besplatna energija koju mi malo cjenimo a to je gravitacijska energija.
posto sam siguran u 80% da ce uspjeti pa kad bi sto rekao i to zelio patentirati nebi mogao, nadam se da se ne ljutite (ona gamad za patente trazi svaku rjec koji kazes javno, a i nabili su paprenu cifru za odrzavanje patenta u 20 godina , kolko mi traje patent (ako to patentiram) morat cu im dat 48870 Kn )

Dariolo to bi se isplatilo jer nebi bio ovisan o nikome pa proizvodis svoju struju Besplatno

kad bi na teslin trafo prikljucio nesto jednozicno poremetila bi se rezonanca (mozda ne previse)
npr.(otpor zice do trosila, otpor trosila, kapacitet zice, induktivnost zavojnice na trosilu )
mozda je zato tesla vrsio pokuse (tako sto bi spoio oba kraja tc-a u zemlju)
na zemlji ono koliki su gubitci ili tako nest
Dariolo
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Dariolo »

Kako si govorio o vrelištu vode jedino mi je pao na pamet neki princip termoelektrane!
Pa sam na to i mislio da nebi bilo isplativo!

A sa tim ti želim puno uspjeha, jer već je krajnje vrijeme da se nađe neki novi izvor energije!
TheMaster
Pravo uznapredovao :)

Post by TheMaster »

Covjek radi perpetuum mobile :roll: :lol:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Samo nemoj završiti kao onaj što je u '80 napravio auto na vodu pa više ni glasa ni traga od njega....popapao ga mrak :roll:
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

1. perpetuum mobile NE POSTOJI :!:

neboj se feko ja cu upaliti svijetlo :idea:
josip

Post by josip »

Pročitao sam sve prethodne postove u ovoj rubrici i imam nekoliko prijedloga mladim kolegama, bez ljutnje molim!
1. Svu svoju umnu i tjelesnu energiju usmjerite na realne projekte i dostižne ciljeve inače nastupa ogromno razočarenje.
2. Sve ove ideje koje su iznesene već su ogroman broj puta bezuspješno isprobavane, s velikim neuspjehom ili vrlo upitnim pozitivnim rezultatom.
3. Ogroman broj interdisciplinarnih znanstvenika je sudjelovao u razno-raznim projektima da bi se dobila što jeftinija energija.
4. Prijenosa energije bez gubitaka NEMA.
5. Besplatne energije ( kao ni ručka ) NEMA.
Dečki primite se ozbiljnog posla jer samo on osigurava i energiju i ručak!!!
puknuti
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by puknuti »

josip wrote:
Dečki primite se ozbiljnog posla jer samo on osigurava i energiju i ručak!!!
Kad bi se svi držali tvojeg savjeta ljudi bi bili još u pecinama bla,bla,bla
Da je mala vjerojatnost da je među nama novi Tesla ili tako neki stoji ..ali tako ubiti pozitivan istraživacki duh ... :azdaja:
josip

Post by josip »

@puknuti
Sve ovo što sam napisao je iz vlastitog iskustva (imam 51 godinu), potkrijepljenog višegodišnjim proučavanjem navedene problematike (bavim se elektronikom i tehnikom oko 40 godina) i u jako dobroj namjeri, da se ne razočaraju na nemogućim stvarima.
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

1 tko ne riskira ne profitira
2 nemora znaciti da mi to nemozemo napraviti
3 nisam se druzio sa njima pa neznam sto su radili
4 zbog toga ne postoji perpetuum mobile
5 besplatna energija postoji bar za mene
6 kojeg to ozbiljnijeg posla da se primim pa idem u 1 srednje, sto drugo imam radit nego uciti
znam da je vlastito iskustvo naj vaznije i postujem to sto mi zelis reci ali ja se necu razocarati radilo to ili ne meni je svejedno i ja ne radim nekakav perpetuum mobile samo zelim iskoristiti energiju koju nam je nama ljudima besplatna
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

uredu je citat, pokusavat i istrazivat...
ali ocekivat da ce netko sa nekim osnovnim znanjem rjesit problem koji ljudi sa desetljecima
obrazovanja pokusavaju rjesti godinama :roll:
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

NE zelim da me itko omalozava zbog toga sto sam tek zavrsio 1 srednje , i ne zelim da me smatrate kao nekog pubertetliju nego kao čovjeka. jer po svome znanju znam 5 puta vise od svojih vrsnjaka mozda nemam veliki IQ ko einstein ali jedno znam da tu "kreativnost" imam otkad znam za sebe .
ti ne moras vjerovati da cu ja to napraviti ali ja vjerujem da cu barem pokusati.

Nisu svi na svijetu isti :!:
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

ne omalovazavam ja tebe... ja sam zavrsio 2. tako da ni ja nemam neko pretjerano znanje.
samo sto cijeli timovi ljudi rade na tome godinama kao sto sam vec rekao...
ali to sto si toliko ambiciozan je za svaku pohvalu. :wink:
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

gle nemam nista protiv nikoga niti nezelim ikoga uvrijediti samo mi je dosta toga sto "odrasli" misle da su oni pametniji jer imaju vise iskustva . iskustvo postujem ali pametovanje ne .
čovjek je evolucijsko bice i djeca moraju biti sposobnija od starijih inace bi ljudski rod izumro
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

@Hrvoje_v, ne daj se zbuniti...samo naprijed :!: Moje mišljenje je da su znanstvenici za jeftiniji i bežični prijenos energije već odavno pronašli riješenje samo je pitanje da li je vrijeme da se to objavi na sva zvona jer ipak je energija LOVA koje se jako teško odreći...kao i nafta no kada presuše izvori odmah će se naći riješenje :roll: :wink:
buco22

Post by buco22 »

Slažem se i s Josipom i s vama mlađima "vruće krvi", no prevaga je na Josipovoj strani jer znanje, minuli rad i životno iskustvo čini svoje. Ja sam uvijek za inovacije i novotarije, ali treba znati granice mogućnosti, a to nažalost dolazi s godinama.
To je otprilike kao i sa stvarima (materijalnim dobrima) - treba ih imati, probati i na kraju shvatiti da ti ne trebaju... (misao se odnosi na današnje "potrošačko društvo").
čovjek je evolucijsko bice i djeca moraju biti sposobnija od starijih inace bi ljudski rod izumro
- ljudski rod od izumiranja spašava samo "mrak i sirotinjska zabava" :wink: :lol:

:
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Hrvoje ja sam iz "stare garde" i kazem ti samo naprijed, guraj to dokle bude islo, u svakom slucaju nemozes nista izgubit a najmanje sto mozes dobiti je dodatno znanje i iskustvo.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
delboytz
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by delboytz »

Evo malo još o Tesli i onome šta je on htio da se implementira za široke narodne mase "Magnifying transmiter" odnosno "jednožični" prenos kroz Zemlju !
http://www.tfcbooks.com/tesla/nt_on_ac.htm
Post Reply