Hrvoje_v wrote:
zasto bi se mucili i prenosili struju bezicno kad je mozemo porizvoditi kod kuce
to sam i ja htjeo da kažem ,ali sa primjenom TC-a makar jednožično ako nemože bežično
Citirat ću Teslu :
“While the spontaneous success of my lecture was due to spectacular features, its chief import was in showing that all kinds of devices could be operated thru a single wire without return. This was the initial step in the evolution of my wireless system. The idea presented itself to me that it might be possible, under observance of proper conditions of resonance, to transmit electric energy thru the earth, thus dispensing with all artificial conductors.”
Tesla nam ovdje kaže da je pod odgovarajućim uslovima rezonancije moguće prenijeti energiju kroz zemlju. Šta to dobivamo rezonancijom? U svakom RLC kolu imamo aktivnu i reaktivnu energiju. Aktivna je ona koju izgubimo u obliku toplote, znači čisti gubici zagrijavanja a reaktivna je u obliku magnetskog polja (zavojnica) i električnog polja (kondenzator). RLC kolo još karakteriše Q faktor dobrote, odnosno pri rezonanciji u RLC kolu reaktivna energija će biti Q puta veća od aktivne. Nije li se zbog toga Tesla i odlučio za sistem spregnutih rezonantnih kola?
Današnji stav o tome je da ako prikačimo potrošač (dvožično!) na RLC kolo u bilo kojoj kombinaciji, pobrkat ćemo rezonanciju i ništa nismo dobili time, nemožemo iskoristiti tu veću reaktivnu energiju.
Vjerovatno je Tesla otkrio način kako da uzme taj veći dio reaktivne energije (jednožično) i da je pretvori u korisni rad a da ne pobrka rezonanciju transmitera.
Jel neko proračunavao kolika je snaga (reaktivna) u TC-u?
Hmmm vjerovatno je i zato njegova formula za proračun transmitera daje onoliku snagu i zato je i pravio onoliki transmiter u NewYork-u. Evo primjer za proračun :
P= C * f * U^2
gdje je C- kapacitet sekundara (toroida ili kugle), f-frekvencija i U-napon dobiven na sekundaru TC-a
Za kapacitet od 1nF , frekvenciju od 50kHz i napon 10MV dobijemo snagu od 5 GW !
Ulagao bi 10-tak kW aktivne snage i dobio 5 GW reaktivne (oscilirajuće).