Alternator kolektor
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Alternator kolektor
Ovakvi alternatori su bili na nekim ruskim vozilima (stariji tipovi Lada, Poljak, PZ, tristać i sl) tamo gdje regler ima samo dva priključka i elektromehanički je. Pobuda je išla preko kontakt brave a ne sa alternatora (tzv Df kontakt jer ga nema na alternatoru, nego samo D+). Žaruljica je bila čista kontrola punjenja i nije imala veze sa pobudom.
Radi se audiu 1998 godina. Iako mislim da se ovdje radi o nekoj grešci u shemi. SMješno mi je da pobuda ide direkt s brave
malo čudno ovi regleri su iz ranijih vremena, 70 i 80. Ovaj je ipak malo noviji
Doduše kod Audija se nikad ne zna, ima jako čudnih rješenja.
Doduše kod Audija se nikad ne zna, ima jako čudnih rješenja.
Pozdrav LAF.
Pobudu alternator daje sam sebi preko ove 3 diode (D+ izvod) Samo početak punjenja, pobuda se dobija preko kontrolne lampice ili remanentnog magnetizma. Dalje on ide sam. Bio je problem kod recimo traktora gdje zbog vibracija i prašine prestane raditi kontrolna sijalica a on i dalje puni neko vrijeme, tj dok se ne napravi veća pauza u radu traktora npr. preko zime i onda intervencija i reklamacija kao kod windowsa sve bilo u redu i kad sam jesenas garažirao traktor a na proljeće kad sam pokušao upaliti neće, prazna baterija.
Pobudu alternator daje sam sebi preko ove 3 diode (D+ izvod) Samo početak punjenja, pobuda se dobija preko kontrolne lampice ili remanentnog magnetizma. Dalje on ide sam. Bio je problem kod recimo traktora gdje zbog vibracija i prašine prestane raditi kontrolna sijalica a on i dalje puni neko vrijeme, tj dok se ne napravi veća pauza u radu traktora npr. preko zime i onda intervencija i reklamacija kao kod windowsa sve bilo u redu i kad sam jesenas garažirao traktor a na proljeće kad sam pokušao upaliti neće, prazna baterija.
Upravo zbog toga sto je remanentni magnetizam upitan i napisah da preko kontakt brave ide pobuda ili komanda za pocetak punjenja. Poslije je pobuda kao samodrzeci relej, treba mu pomoc da privuce i poslije sam
sebe drzi-pobudjuje.-
pOz i sretno novo ljeto
sebe drzi-pobudjuje.-
pOz i sretno novo ljeto
ide na napajanje regulatora napona,mislim.
Shema od Blacka,iz predhodne stranice.
Shema od Blacka,iz predhodne stranice.
A što se tiče ispravnost diodi lako se ispitaju multimetrom plus diode na plus pipkalicu multimetra,a zajednička točka u kojoj se spajaju tri vodiča iz statora(zvjezdište) tu staviš minus pipkalicu i moraju bit u kontaktu znači na displej ti dolaze neki brojevi i to je ok.diode provode struju samo u jednom smjeru.