Alarm u slučaju nestanka struje

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Superhik

Post by Superhik »

razmišljam postaviti alarm kao vid zaštite kotla za centralno grijanje od pregrijavanja. planiram u kotao postaviti termostat od bojlera koji prekida tok na temperaturi prije prokuhavanja, vjerovatno na nekih 95C, e sada mi treba neki uređaj koji će registrovati prekid i paliti alarm. za vrijeme rada nebi trebao trošiti puno struje, jer će sve raditi na baterije (kako bi radio i kod nestanka struje što je i najčešći uzrok kuhanja kotla), i da radi na što manjem naponu (manje baterija je i jeftinije). znam da se može postaviti relej koji kad mu nestane struje zatvara tok ali on bi trošio previše struje, jer bi koristio struju za prekid, ukoliko se ne varam? ako ko ima kakvu šemu ili eventualno kakvo efikasnije rješenje bio bi mu jako zahvalan.

pozdrav
kizbaja
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Alarm u slučaju nestanka struje

Post by kizbaja »

kako ti pec uopce radi kad nema struje :?: na drva?
svi imaju elektromagnetne ventile na dovodu nafte ili plina koji su zatvoreni bez napona
Nikad briga, nikad stres, pijte samo Kraš Express
Superhik

Post by Superhik »

kizbaja wrote:kako ti pec uopce radi kad nema struje :?: na drva?
svi imaju elektromagnetne ventile na dovodu nafte ili plina koji su zatvoreni bez napona
Na ugalj
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Možda bi trebalo razmisliti o nekom sigurnosnom ventilu koji se može ugađati i na koji bi bila spojena nekakva svirala na paru (kao na parnim lokomotivama) kao upozorenje kod pregrijavanja. Drugi kraj te svirale iz koje ide vruća para bi trebalo izvesti negdje van prostorije na način da vruća para iz svirale ne može opeći nekoga. Druga zamisao koja mi je pala na pamet bi bila da se tom istom parom (njenim tlakom) koja ide kroz sviralu otvara nekakav ventil koji bi dovodio hladnu vodu na vanjske stijenke kotla ili čak u njegovo ložište. Ta voda bi trebala hladiti kotao odnosno gasiti vatru. Također, kao prevencija bi trebalo paziti na količinu uglja koja se stavlja u ložište. Treba pratiti neko vrijeme količine uglja i vrijeme gorenja, te prema zapažanjima odrediti dinamiku loženja i količine uglja.
Shenda

Post by Shenda »

Negdje u sistemu, najbolje odmah uz kotao, ugradi sigurnosni ventil koji se otvara kad tlak u sistemu pređe zadanu vrijednost, a njegov izvod izvuci izvan kuće - i to je to! :wink:

Taj ventil možeš naći u svakoj prodavnici koja prodaje cijevi i opremu za centralno...

Kod nestanka struje, tj. kad ti pumpa ne radi, na peći namještena temperatura se automatski održava "klapnom", koja nedozvoljava dotok zraka u ložište, pod uvjetom da je "automatika" dobro postavljena i izbaždarena! "Automatika" se sastoji od bimetalnog osjetila i sistema poluga koje zatežu lanac koji otvara i zatvara "klapnu" - nema nikakve struje... :roll:

Btw. i kad nema struje, ili kad ti pumpa ne radi iz bilo kojeg razloga, i dalje se možeš grijati (nešto sporije se postiže temperatura...), ako u paralelu sa pumpom staviš ventil... za to ti trebaju dva "T" nastavka, dva koljena i ventil... ventil je zatvoren kad pumpa radi, a otvoren kad ne radi i tad voda slobodno cirkulira zahvaljujući razlici temperatura i specifičnih težina tople i hladne vode! :wink:

Još jedna mala napomena, da ti pumpa duže radi... ugraditi je treba na povratnu, hladniju cijev uz kotao! :wink:

U svakom slučaju, postoji i mogučnost da preradiš stari UPS, pa ga peljaš preko 12V akumulatora... pumpa troši malo struje i može satima raditi iz starog akumulatora, provjereno u praksi...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

Ja sam kuci imao problem, bila puna pec nalozena ugljem, i bas se potrefi da niko nije bio u kuce, vec smo svi negde bili po dgvoristu, i nestalo struje iznenada, i uglavnom ventil nije odradio svoje.
Razlog je bio sto kad je voda krenula na njega povukla je sav mulj i talogi i zacepila ga. Tako na to treba dobro obratiti paznju! I svakako preporucujem da uzmes ups i uradis kako je Shenda rekao.
Uostalom kad je pec eksplodirala, vrata lozista su se zakuccala u drvo 6-7 metara dalje...
kranes
Penjem se :)

Post by kranes »

Superhik wrote:razmišljam postaviti alarm kao vid zaštite kotla za centralno grijanje od pregrijavanja. planiram u kotao postaviti termostat od bojlera koji prekida tok na temperaturi prije prokuhavanja, vjerovatno na nekih 95C, e sada mi treba neki uređaj koji će registrovati prekid i paliti alarm. za vrijeme rada nebi trebao trošiti puno struje, jer će sve raditi na baterije (kako bi radio i kod nestanka struje što je i najčešći uzrok kuhanja kotla), i da radi na što manjem naponu (manje baterija je i jeftinije). znam da se može postaviti relej koji kad mu nestane struje zatvara tok ali on bi trošio previše struje, jer bi koristio struju za prekid, ukoliko se ne varam? ako ko ima kakvu šemu ili eventualno kakvo efikasnije rješenje bio bi mu jako zahvalan.

pozdrav
Ja sam postavio sirenu od 12V(od vožnje viličara nazad)sec.svira -sec pauze i sve to spojio preko termostata koji je bio ugrađen u kotlu koji je predviđen da uključuje pumpu ali je on ostao višak jer je majstor centralnog grijanja ugradio cijevni termostat za uklj.pumpe.E sada možeš iskoristit taj termostat koji se nalazi ispod poklopca kotla ako je slobodan ili ugradit jedan cijevni termostat da uključuje sirenu na određenoj temperaturi.Taj termostat od bojlera prekida ;(otvara kontakt) na nekoj zadanoj temperaturi,a ovaj cijevni uključuje npr na cca95 C.Manje je komplikovanja sa elektronikom,a signalizirat će uvijek ili bilo mrežnog napona ili ne pri velikoj temperaturi...Naravno napajanje je preko baterija ili akumulatora.Ja sam uzeo tri bat.od po 4,5V spojio u seriju tako da sam dobio 13,5V.Uz to sam spojio i prekidač da mogu isključit sirenu da ne troši bat.ako je aktivirana termostatom nakon što me obavijestila o previsokoj temperaturi .
Pozdrav
VladoNK
Napredujem
Napredujem

Post by VladoNK »

Najbolje resenje napravis pretvarac sa 12 DC na 220 Ac i prikopcas akumulator :twisted: To sam ja mene uradio jer se nije isplatilo... Stavljao sam DAF (detektor asimetrije faza) pa me zajebavao od prenapona ili pada napona. Mozes i da ugradis rele 220 v paralelno sa pumpom a na njegov mirni kontakt povezi neki buzer sa baterijom. Ili sirenu od alarma pa da ti budi komsiluk :azdaja: :azdaja:
Superhik

Post by Superhik »

kranes wrote:
Superhik wrote:razmišljam postaviti alarm kao vid zaštite kotla za centralno grijanje od pregrijavanja. planiram u kotao postaviti termostat od bojlera koji prekida tok na temperaturi prije prokuhavanja, vjerovatno na nekih 95C, e sada mi treba neki uređaj koji će registrovati prekid i paliti alarm. za vrijeme rada nebi trebao trošiti puno struje, jer će sve raditi na baterije (kako bi radio i kod nestanka struje što je i najčešći uzrok kuhanja kotla), i da radi na što manjem naponu (manje baterija je i jeftinije). znam da se može postaviti relej koji kad mu nestane struje zatvara tok ali on bi trošio previše struje, jer bi koristio struju za prekid, ukoliko se ne varam? ako ko ima kakvu šemu ili eventualno kakvo efikasnije rješenje bio bi mu jako zahvalan.

pozdrav
Ja sam postavio sirenu od 12V(od vožnje viličara nazad)sec.svira -sec pauze i sve to spojio preko termostata koji je bio ugrađen u kotlu koji je predviđen da uključuje pumpu ali je on ostao višak jer je majstor centralnog grijanja ugradio cijevni termostat za uklj.pumpe.E sada možeš iskoristit taj termostat koji se nalazi ispod poklopca kotla ako je slobodan ili ugradit jedan cijevni termostat da uključuje sirenu na određenoj temperaturi.Taj termostat od bojlera prekida ;(otvara kontakt) na nekoj zadanoj temperaturi,a ovaj cijevni uključuje npr na cca95 C.Manje je komplikovanja sa elektronikom,a signalizirat će uvijek ili bilo mrežnog napona ili ne pri velikoj temperaturi...Naravno napajanje je preko baterija ili akumulatora.Ja sam uzeo tri bat.od po 4,5V spojio u seriju tako da sam dobio 13,5V.Uz to sam spojio i prekidač da mogu isključit sirenu da ne troši bat.ako je aktivirana termostatom nakon što me obavijestila o previsokoj temperaturi .
Pozdrav
taj termostat u kotlu sam ja iskoristio za pumpu. a taj cijevni mi se ne sviđa jer kad pumpa ne radi kotao će se više zagrijati nego cijev na kojoj je termostat. zato tražim termostat sa sondom, koji se uroni u cijev koja ide direktno u kotao, on je najsigurniji i najpouzdaniji. sinoć sam rastavio sigurnosni termostat od bojlera i skontao kako da ga prepravim da zatvara na temperaturi na koji je fabrički podešen da otvara. no, pojavila se nova dilema, oznake na tom termostatu su 115-10 C, je li moguće da on reaguje tek na 115 stepeni. ovo mi izgleda logično jer je voda u bojleru pod pritiskom i kuha na većoj temperaturi od 100. a meni bi trebalo da reaguje na 95C je mi je otvoreni sistem grijanja, nije pod pritiskom i kuhao bi na 100C.

da ne odgovaram svima posebno, prvo se želim svima zahvaliti na nesebičnim savjetima i učešću na temi.

naime kako je kod mene otvoreni sistem njemu ne treba sigurnosni ventil jer nema pritiska, tako da sam eksplozije u startu eliminisao. a i nebi mi bilo rješenje sirena koja bi radila kada sistem prokuha, tada je već kasno. regulator propuha o kojem je neko govorio je ok, ali kako sam ja stavio i nekoliko termo ventila na radijatore, što se ne preporučuje, naveče dobro naložim da bi duže drži vatru, postoji mogućnost da se termoventili zatvore, a kotao se već razgorio i eto belaja. ups je dobra stvar, vjerovatno ću to nekada ugraditi, ali u mom slučaju, obzirom na termoventile, džaba i održavanje cirkulacije ako se ventili zatvore. sirena mi je ipak najsigurnija, i još sam planirao kupiti nekad termometar koji mjeri do 120C i nekako ga sprovesti u kuću, što mi je novi problem, jer ovi što se mogu naći na tržištu obično mjere do 70C. ali valjda ću naletiti na nešto adekvatno.

sad me trenutno preokupira ovaj termostato od bojlera i temperatura na kojoj otvara kontakt ( a koji bi ja na jednostavan način prepravio da zatvara), da li je to zaista 115 ili 95, i jedno i drugo mi ima logike?
Superhik

Post by Superhik »

da, ipak reaguje tek na 115 C. pokušat ću pronaći neki podesivi, kapilarni sa sondom i sa tri izlaza.
kranes

Post by kranes »

Pa kupiš onda termostat kao taj što već imaš za pumpu,Možeš ga podešavat i imaš funkciju koja ti je potrebna tj zatvaranje kontakata na temperaturi od 90-95 C i otvaranje na 60-65C,imaš sondu ,imaš sve što i tražiš. :?: :?: :?:
nikolica

Post by nikolica »

Ups i akumulator ti je najbolje rješenje jer drži stalno napunjen akumulator cirkulaciona pumpa može satima raditi dok ti ne izgori ugljen ili drva znaći tebi ne treba alarm da svira susjedima ako ti nisi kod kuće. to se tiče termostata tu možeš koristiti eliwell ic 901 (digitalni) ovisno o sondi mjeri do 600 c
Superhik

Post by Superhik »

zahvaljujem na nesebičnoj pomoći. problem sa rješio sa običnim podesivim termostatom u kombinaciji sa kineskim alarmom za prozor koji se pali kada mu se razdvoje kontakti u kućištu koje sam spojio na termostat.

još mi ostaje problem termometra koji sam planirao dovesti u sobu kako bi imao stalno uvid u temperaturu kotla. našao sam šeme ovdje na forumu, no kako treba programirati integralno kolo iste otpadaju jer je to za mene ipak previše komplikovano.

u međuvremenu sam pronašao termometar za kuhanje koji mjeri do 200C, sa sondom na kalbu od 1m, pa ću ga malo produžiti. kako ovaj termometar ima funkciju alarma na zadatoj temperaturi, prvobitni alarm ispade kao suvišan. :roll:
Post Reply