Molim pomoc oko memorije
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Molim pomoc oko memorije
Ne znam da li sam pogrjesio forum, koji mi se cini koliko-toliko ozbiljnim
Naime, imam problem vezan za memorije i digitalnu tehniku. Molio bih nekog ko zna da mi odgovori na pitanje i pomogne mi da rijesim problem, kojim se bavim vec duze vremena.
Treba mi odgovor na pitanje, koliko bitova sadrzi memorija. Memorija je npr RAM od 1Gb. Znam sve o bit-ovima, njihovu istoriju i sve, ali ne znam to izracunati, pa Vas molim da mi pomognete u tome.
Onaj ko bude radio, molim da mi da rjesenje, tj kako je dosao do rjesenja
Lijep pozdrav
Naime, imam problem vezan za memorije i digitalnu tehniku. Molio bih nekog ko zna da mi odgovori na pitanje i pomogne mi da rijesim problem, kojim se bavim vec duze vremena.
Treba mi odgovor na pitanje, koliko bitova sadrzi memorija. Memorija je npr RAM od 1Gb. Znam sve o bit-ovima, njihovu istoriju i sve, ali ne znam to izracunati, pa Vas molim da mi pomognete u tome.
Onaj ko bude radio, molim da mi da rjesenje, tj kako je dosao do rjesenja
Lijep pozdrav
Re: Molim pomoc oko memorije
1*8*1024*1024*1024=8589934592 bita ili ti 1073741824 bajta. Mada nikako mi nije jasno kako se tim problemom bavis duze vreme
Nisam mso da se bavim duze vrijeme, nego sam negdje nauco to pitanje i odgovor, koji mi nije jasan. Mozes li mi reci sta je 1, a sta 8, a sta 1024, tj definisati, molim te?
Kratak odgovor na tvoje pitanje:
Brojno mjesto u binarnom brojevnom sustavu naziva se
bit, što je kratica od engleskog BInary digiT digiT.
Dakle, binarna znamenka se obično naziva bit, a može poprimiti
dvije vrijednosti: 0 i 1.
Skupina od osam binarnih znamenki (bitova) naziva se byte (čitaj: bajt).
Jedan byte može prikazati 2 na 8 , odnosno 256 , različitih kombinacija.
Veće su jedinice:
1 KB (Kilobyte ) = 1.024 byte-a 2 na 10
1 MB Megabyte ) = 1.048.576 byte-a 2 na 20
1 GB (Gigabyte) = 1,073.741.824 byte-a 2 na 30
Ako se više byte-ova združi u neki i veći binarni broj, tada se to
naziva jedna riječ (engl. word word).
Prema tome Pedja ti je dao odgovor sa dvije veličine. ( bit i byte ).
Sorry Pedja, ako sam te preduhitrio, možda trebaš ovaj odgovor kolaudirati !
Brojno mjesto u binarnom brojevnom sustavu naziva se
bit, što je kratica od engleskog BInary digiT digiT.
Dakle, binarna znamenka se obično naziva bit, a može poprimiti
dvije vrijednosti: 0 i 1.
Skupina od osam binarnih znamenki (bitova) naziva se byte (čitaj: bajt).
Jedan byte može prikazati 2 na 8 , odnosno 256 , različitih kombinacija.
Veće su jedinice:
1 KB (Kilobyte ) = 1.024 byte-a 2 na 10
1 MB Megabyte ) = 1.048.576 byte-a 2 na 20
1 GB (Gigabyte) = 1,073.741.824 byte-a 2 na 30
Ako se više byte-ova združi u neki i veći binarni broj, tada se to
naziva jedna riječ (engl. word word).
Prema tome Pedja ti je dao odgovor sa dvije veličine. ( bit i byte ).
Sorry Pedja, ako sam te preduhitrio, možda trebaš ovaj odgovor kolaudirati !
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
- Mirza H - MSETS
- Napredujem
Ispravka,1 MB nije 1024 KB, tako proizvođaći memorija (HDD,RAM, FLASH i sl.)'kradu' od korisnika.
Naime,npr. na HDD-u od 500 GB piše 500 GB = 500000 MB,što je OK, ali obračunska jedinica je KiB,MiB,GiB,TiB, (1 KiB=1024 bajta)to se čita kao KiB - kibi, G-Gibi itd. U ovom slučaju bi umjesto 500000 MB imali 512000 MiB.
Ali radi lakše manipulacije uveden je KB,MB,GB,TB.
Naime,npr. na HDD-u od 500 GB piše 500 GB = 500000 MB,što je OK, ali obračunska jedinica je KiB,MiB,GiB,TiB, (1 KiB=1024 bajta)to se čita kao KiB - kibi, G-Gibi itd. U ovom slučaju bi umjesto 500000 MB imali 512000 MiB.
Ako imaš težak zadatak, daj ga lenštini - on će sigurno naći lakši način da ga uradi.
https://welder.ba | https://welder.digital | https://www.proffice.ba
https://welder.ba | https://welder.digital | https://www.proffice.ba
Hvala Vam, puno ste mi pomogli
Molim pomoc oko memorije
1MB JEST 1024 KiloBajta Druga priča je stvarni kapacitet diska, koji je u praksi manji zbog formatiranja sektora, klastera i alokacijske tablice.Mirza H - MSETS wrote:Ispravka,1 MB nije 1024 KB, tako proizvođaći memorija (HDD,RAM, FLASH i sl.)'kradu' od korisnika.
Dali je 1 kilobajt [kB] 1024 ili 1000 bajta u zadnje vrijeme je predmet mnogih rasprava. Razlog je jednostavan jer su nas tete iz informatike u osnovnoj/srednjoj školi krivo učile da je 1 kB = 1024 B, a situaciju dodatno kompliciraju windowsi koji od samih početaka i dalje nastavljaju ovu praksu.
Po SI sustavu jedinica, prefiks kilo znači 1000. Nema tu izuzetaka.
Jedinica Kibibyte [KiB], koja iznosi 2 na 10-tu bajta, je uvedena još 1999. Zašto se još dan danas provodi pogrešna praksa, nije mi jasno.
Dakle da rezimiram:
1 kB = 1000 B
1 KiB = 1024 B
Ako ste kupili disk kapaciteta 500 GB, windowsi će ga prijaviti kao 465 GiB (odnosno i dalje pogrešno GB). Ako hoćete da vam operativni sustav pokazuje stvarne GB, punih 500 GB, instalirajte Linux.
Po SI sustavu jedinica, prefiks kilo znači 1000. Nema tu izuzetaka.
Jedinica Kibibyte [KiB], koja iznosi 2 na 10-tu bajta, je uvedena još 1999. Zašto se još dan danas provodi pogrešna praksa, nije mi jasno.
Dakle da rezimiram:
1 kB = 1000 B
1 KiB = 1024 B
Ako ste kupili disk kapaciteta 500 GB, windowsi će ga prijaviti kao 465 GiB (odnosno i dalje pogrešno GB). Ako hoćete da vam operativni sustav pokazuje stvarne GB, punih 500 GB, instalirajte Linux.
Molim pomoc oko memorije
Eh dečki, vi mlađi ste svladavali gradivo po novim standardima, a mi malo hrđavi po starim - u tome je kvaka. Uglavnom, ništa bitno nije izmijenjeno osim naziva. Kupus više nije kupus nego je zelje.
Poučno - nema šta ...
Yep, samo je drugačiji naziv, mada ja i sam uvijek kažem da npr. ATmega8 ima 8 kB flasha, umjesto 8 KiB flasha, jer onda svi znaju o čemu govoriš.
Međutim, što se tiče tehničke dokumentacije različitih komponenata, mislim da se tu standardni moraju poštivati. Pogotovo kad se uzme u obzir da dosta proizvođača voli izražavati kapacitet svojih memorija u bitovima i eto ti opće zbrke.
Listam katalog Farnella i piše za xy EEPROM da ima 64 KB. Čega?? Onda moraš skinuti datašit da vidiš da ta memorija ima 8 stranica od po 8192 bita. Dakle, pravilna oznaka bi bila 64 Kib, odnosno 8 KiB.
Ja ću sigurno i dalje "u žargonu" govoriti o 1 kB = 1024 B, ali eto, čisto da se netko ne prestraši kad vidi ovo "i" između. Kad će novi standard postati opće prihvaćen, u velike ovisi o Microsoftu i ostalim proizvođačima IMHO.
Međutim, što se tiče tehničke dokumentacije različitih komponenata, mislim da se tu standardni moraju poštivati. Pogotovo kad se uzme u obzir da dosta proizvođača voli izražavati kapacitet svojih memorija u bitovima i eto ti opće zbrke.
Listam katalog Farnella i piše za xy EEPROM da ima 64 KB. Čega?? Onda moraš skinuti datašit da vidiš da ta memorija ima 8 stranica od po 8192 bita. Dakle, pravilna oznaka bi bila 64 Kib, odnosno 8 KiB.
Ja ću sigurno i dalje "u žargonu" govoriti o 1 kB = 1024 B, ali eto, čisto da se netko ne prestraši kad vidi ovo "i" između. Kad će novi standard postati opće prihvaćen, u velike ovisi o Microsoftu i ostalim proizvođačima IMHO.
Hvala Vam na pomoci momci, puno nedoumica mi je rjeseno