SHEME

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
cyrous
Posts: 1
Joined: 01-01-2006, 17:13

SHEME

Post by cyrous »

Jel mi može tko reći dobru stranicu sa shemeama za početnike
User avatar
[SINNER]
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 82
Joined: 18-09-2005, 21:44
Location: Bihac-Sarajevo

Post by [SINNER] »

Pozdrav svima,
Zanima me da slucajno ko nema shemu sklopa (filtra) koji 'ceka' frekvenciju npr. 30KHz i ako dodje ta frekvencija na izlazu daje log ''1'' a inace je log ''0'' (to je nesto kao TSOP1738 ili 8870-dekoder). Jos mi treba sklop koji bi na odredjenom naponu npr. ako je napon manji od 10V davao log ''1'' i sklop koji bi na odredjenoj struji npr. vecoj od 250mA davao log ''1'', stim da ove parametre (struju i napon) ja sam mogu odredjivati. Ovo za napon sam mislio odraditi sa 741 u komparatorskom rezimu, mada bi morao imati konstantan napon s kojim uporedjujem svoj tako da mi to pada u vodu :(

Jos jednom POZDRAV

P.S. Znam da ovo nije bas u kontekstu prethodnog posta ali sta se moze :)
buco

Post by buco »

Mislim da bi ono prvo mogao rijesti s filterom za trazenu freq i flip/flop-om
mislm D klase !! kad dodje prvi impuls on promijeni logicko stanje i daljnji impulsi ne utijecu na isto.
Sto se tice sruje pa rijesi to kao sto je rijeseno u zastitama od preopterecenja , diferncijalnim pojacalom i komparatorom sa promijenjivom vrijednoscu .
Nije mi jasno ono oko napona zasto nemoze komparator !? komparatoru je konstantan napon relativna stvar , kako postavis dijelilo !
A mozes za napon uzet i obicno dijelo s potenciometrom !!
User avatar
[SINNER]
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 82
Joined: 18-09-2005, 21:44
Location: Bihac-Sarajevo

Post by [SINNER] »

Ej @buco to i jeste problem, shema tog filtra. Ovo sa flip-flopom je ok, ali je problem taj filtar sto treba izdvajati samo odredjenu frekvenciju. Sto se tice komparatora napona problem je taj sto bi morao imati konstantan napon s kojim bi uporedjivao svoj, pa me to malo zeza!

POZDRAV
buco

Post by buco »

Probaj su u googie ukucat T ili koji drugi tip filtera , a mislim da na stranicama za op amp imas sheme s proracunima CFa aktivnih filtera .
Moja znaja na tom planu nisu bas nesto osobito !!
Sad mi nije jasno ti nemas nikakv napon za koji bi mogao rec da je konstanta ili ga stabilizirat da to i bude !? Koji najvisi konstantni napon mozes dobit !?
Dobro ono sa naponom i logikom moze i dijelilo i Cmos vrata bilo koja , jer im treba mali prag za log 1 i jako su otporni na sum i to prilicno velik [ do 50% napona napajanja]. Struja , tj njena logika , induktivno !?
Ako mozes stabilizirat napon za napajanje op amp to bi bilo najbolje !!!
Post Reply