Programatori ....i sl.

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
buco

Programatori ....i sl.

Post by buco »

Posto se bavite s izradom fw ili njihovom implementacijum u MCUe zanimalo bi me koliko vas zanimaju programatori i koja su vasa iskustva s njima ? Dali ste sudjelovali u kakvom od projekata za izradu programtora i ako jeste koje vrste uredjaja ste radili . Koje tipove ICa najceste programirste u programatoru ? Koja su vasa iskustva sa programiranjem flash memorija ? Dali ste pomisljali na izradu vlastite razvojne ploce za IC za koji najcesce radite FW, mislim tu pri tom na aplikaciju i sve ono sto mislite da bi bilo korisno od HW implementirat na nju ? Ako niste sto je razlog tome ? Koliko od vas ima "cvrscu" vezu s programiranjem MCUa i sl "problematikom" ? Vidim da je netko pokusao pokrenut projekt [ u vezi s robotom] medjutim bas i nije bio neki odziv , jeli razlog tome moguca slozenost projekta ili jednostavno vas ne zanimaju takvi projekti ili mislite da jos niste spremni za takve izazove ?Sto mislite koji je postotak clanova boarda koje isklucivo zanima kopiranje publik projekata tj nihovo "pretkanje" u neki "proizvod" ?Sto za vas znaci In System Programming i za sto ga najceste koristite ? Isto pitanje u vezi s Boundary scan metodom , posto reducirane verzije koriste vec i neki MCUi novije generacije npr ATmega seria [ ne sviMCUi ] kao i neke njihove razvojne ploce i alati . Koje komunikacione rutine za vase FW koristite najcesce , emulirane ili one koje koriste reg spec namijene za taj tip komunikacije s vanjskim svijetom i sto je tome razlog ? Preferirate li upotrebu bootloadera u vasim FW za MCUe koji ga podrzavaju i zasto ? Dali ste vrsili analizu tudjih FW i koje ste alate pritom koristili ?Dali ste bili u situaciji da morate , manje ili vise , preuredit neki dostupan FW za vase specificne potrebe i jeste li to i uradili a ako niste zasto ?
Ova su pitanja postavljena iskljucivo u dobroj vjeri i s iskrenom namjerom da malo vise saznam o boardu i ambicijama njegovih clanova.
Bilo bi mi drago ako bi bar neki od vas pokusali "odgovorit" na pitanja tj iznijet svoje primjedbe i vidjenje "situacije" u vezi s opcijama vezanim uz ta pitanja.
pozdrav
buco

Post by buco »

Vidim da vam se pitanja bas i ne svidjaju ili nemate vremena za odgovor na postavljena pitanja no nije vazno , i "sutnja" je na neki nacin odgovor.
Ali da ne dosadjujem s tim. Dali vas zanima projekt malog jednostavnog programatora za PIC16 seriju MCUa [ mogle bi ic i PIC17 i PIC18 serije ] i ,Atmelovu AVR seriju i ATmega seriju MCUa ? Programator je nastao iz vremena mog intezivnijeg bavljenja izradom emulatora za sat tv zato i jesu ti kontroleri u "igri".Baziran je na PIC16F84 MCU ima automatsko setiranje napona potrebnih za programiranje[ nema nikakvih sklopki i sklopkica i sl , full automatic ] , naravno i automatsko raspoznavanje umetnutog MCUa . Koristi ISP tehniku programiranja.Radi na 6MHz , Q osc. Komunikacija s PCem ide preko MAX232 chipa na 38600Kb . Za upravljanje koristi VB scriptu pisanu za Winexplorer u njoj je smijesten izmedju ostalog i dio za usporedbu s procitanim IDom koji salje u ovom slucaju master 16F84 tako da se moze jednostavno nadogradit novim IDovima MCUa.Posto je to VB jedan dio vas koji ionako radi u baskomu poznaje Basic i moze ga lako nadogradit , mislim na skriptu.
pozdrav
MisterDr

Cao

Post by MisterDr »

Sto se mene tice koristim STK-500, sa naravno najnovijim AVR studiom (SP3). i atmelovim kontorlerima (samo ne 2051 generacija - jer su 10-ak puta sporiji od recimo AT90S2313-ce), dalje idu 8515, Atiny2313 - (stvarno je mrak - pojebo je svu prijasnju generaciju i PIC-eva i Atmela), Atmega8, i drugi po kojekakvim potrebama. Vjerujem da je post vjerovatno izasao, no svejedno cu nesto da napisem, jer koliko sam do sada uvidio, rijetkost je pricati o ovim stvarima na nasem jeziku, sto mi je "hkm" veoma drago.
Kojom konkretno problematikom si se ti bavio do sada?
Ako ti nije problem odgovori, vjerujem da bih imali cak sta i da "razmijenimo" od koda :)
buco

Post by buco »

E bas fino da se napokon netko javio na "oglas" :-) !!!! sala naravno. Sto se izrade FW tice za atmele ja koristim AVR studio za unos koda u MCU koristim bas onaj "programatoric" koji sam zbog toga i radio sa PIC chipom [ ovaj za kojeg sam pitalo dal nekog zanima ].Najvise iskustva stekao sam radeci emulatore za satelitsku televiziju i na projektima razlicitih vrsta programatora. Tu su bili i projekti vezani za odredjene testove ideja i rijesenja u sto boljem koristenju vremena rada MCUa. Uglavnom sam sve to vec i napisao ovdije. Zatim su tu izrade simulatora za testiranje odredjenih projekata [ uglavnom u VB script lang. ] .Moj najomiljeniji MCU je ATmega128 , m163 i mega 8515. ukratko volim se sluzit bootloderaom i preko njega kontrolirat transfer podataka i naravno 4-5 puta brze isprogramira MCU nego bilo koji programator ISP klase[ brzina koju najcesce koristim u BLu je 115kbita ,vrlo rijetko koristim ext osc ili kristal ], bio bi ravan otprilike paralelnom programatoru , neke sam paralelne programatore radio za avr MCUe 8515, 8535 isl. s PIC 16F876. FW radim iskljucivo u asembleru itd...
Sto mislis sto je uzrok da nitko nije ni pokusao odgovorit na postavljena pitanja iz mini "ankete" ?? na pocetku topica. Radio sam i sa malo "mocnijim" strojevima kao arm7 i 9 ali sam to napustio i vratio se onome sto me najvise privlaci MCUima 8 bitnim. Zas kad sam jednom prilikom pitao frienda koji je pokusavao "ugurat" u emulator za secu 1 [ u pic 16f84 , 2001-2202 godine] provijeru potpisa i smisljao taktike da bi to ucinio [ tehnicki je neizvedivo kako se mislilo tad] i dao mu prijedlog da uzme atmela on je rekao da je bas u tome i car programiranja da se uradi "nemoguce" i nedugo zatim uspio je smislivsi orginalan nacin da dobije efekt provijere potpisa a da naravno ne napise rutinu za taj slozeni algoritam koji "fizicki" nemoze stat u tako mali mem prostor . On mi je dosta pomogao i ohrabrivao me da i ja nastavim i ustrajem u nekim mojim kasnijim projektima , covijek je inace radio kao programer na razvoju FW u kompaniji koja je izradjivala GSM telefone i imao je razne "alate" na raspolaganju ali njegov favorite alat je bio macroassembler.To samo pokazuje koliko se moze izvuc iz tih malih naoko "jadnih" [ u odnosu na seriju arm , mips i sl. ] processora ako se znaju upotrijebit na pravi nacin i da je najveca zapreka tome ljudski um tj mogucnosti onoga tko je uzeo tu "malu" masinu i pokusava od nje "nesto" napravit .
Pozdrav
MisterDr

Post by MisterDr »

Ehey, posto vidim koristis jos VB za konektovanje svojih aplikacija sto licno mislim da je ok, no nisi probao PureBasic, koji je skoro kao i VB sammo sto sve prevodi u ASM, takoda je EXE mozda manji od C++, a skoro isto brz.
Pokupi demo sa www.purebasic.com, pa ako tis e svidi dacu ti original (kopao sam dva mjeseca za njega po netu)
buco

Post by buco »

Bas cu probat vidjet taj pure basic . Pa vecina aplikacija za MCUe nije bas trebala da se spaja na PC npr emulatori , neke da ali vise kao jedna od opcija , volim uglavnom standalone uredjaje sa vlastitim menu-om i prikaznom jedinicom [ makar CB display].U svakom slucaju jedan takav novi basic bi dobro dosao. Otici cu po taj demo !
Pozdrav
buco

Post by buco »

dobijem info da www.purebasic.com ne postoji !?
pozdrav
Mozes poslat taj file ! ako nije velik!
MisterDr

Post by MisterDr »

Ey cobu.
Inace sam iz mostara, no radim godna dana ovdje u sarajevu. I upravo se prebacujem u online mod rada. Tako da nisam u stanju nista dok se ne relociram u ovih par dana u maticni gad.

Pozdrav!
buco

Post by buco »

OK ! ! ja ti jesam , tj mogu da budem "on line" ali ne zelim "riskirat" s racunalom gdje mi se nalaze source kodovi i sl dokumentacija !! moram nac ethernet katricu za starije verzije PCMCIA standarda !!? jer ovaj laptop je jako star [ MMX200 ] !!
Pozdrav
MisterDr

Heh

Post by MisterDr »

Dje ste, hkm, rekoh samo da se javim. Vjerujem da sam jos ziv unatoc svemu, no necete svejedno vjerovati. Prebacivam se ovih dana sa programiranja AVR i ostalih cudesa u dizajn u 3D-u (jeb' ga ljabo tapla). Hm, ja sam kriv sto me i to u zivotu zanimalo, tako da sam i u tome odličan. Eto, jes da me vise zanima ovaj dio no, sta se moze. Necu biti koji mjesec na forumu, tko zna kada se budem vracao elektronici mozda i ne bude ovoga sajta 404 :). No sta ces, to je ipak zahvala drugim faktorima. Hehe, mozda vam jednom naletim kuci sa paketom supermodernih usisivaca (oš kupit' samo pethiljada maraka), a valjda neću :).
Hajde bok, iliti dovidjenja.

P.S.
Ako tko ima pametnih (komercijalnih) projekata koji su stvarno ostvarivi, neka slobodno zvrcne na mail MisterDr@Gmail.Com.
buco

Post by buco »

Ajde bok ! znaci ti se selis u nove "svijetove" .
Pozdrav
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Pih ode covjek u dizajnere dok rece keks :-)
Post Reply