Hmm.
InTheStillOfTheNight wrote:
Svatko od nas može razviti svoju platformu za svoj projekt. Platforma se može zvati i "Mato, Pero, Mrkva, Govno" kad se i tako sve svodi samo na napajanje, oscilator i izgled. Sve ostale razlike su samo u nečijem trudu da napravi dobru platformu...
Mislim da nisi dobro (ako si uopšte) pogledao šta je Arduino. Arduino nije samo ploča sa mikrokontrolerom, oscilatorom i napajanjem. Arduino je razvojna platforma za AVR koja je otvorenog tipa što znači da je ne razvija jedna osoba, ili zatvorena grupa osoba, nego tko god to želi, znači ti i ja, i svi ostali koji to žele. Arduino se također zove i programski jezik kao i standardna biblioteka koja dolazi uz njega (koja mi je na prvi pogled dosta pristupačna i jednostavna) i koja se koristi za programiranje tih mikrokontrolera.
Za mene osobno platforma znači ovo:
"Kad pojma nemaš u što ulaziš i što radiš, dobro je odabrati neku platformu jer su je radili ljudi koji misle da znaju šta rade!!!"
Izvini, ali ta rečenica i nema baš nekog smisla. Možeš malo bolje pojasniti ?
Ali vidim ti bi se odmarao u programiranju, pa onda ne znam koji je smisao uzeti platformu jer po postu mi se cini da znas i hardware... Kad bi se vec odmarao...
Za mene je programiranje odmaranje, ne znam koliko imaš iskustva u programiranju i ne bih da imam ikakve predrasude o tome, ali programiranje, odnosno stvaranje nečega iz ničega, ma koliko proces bio mukotrpan i mentalno naporan, osjećaj koji imaš na kraju je vrijedan toga, osjećaj da si postigao nešto. Stvorio nešto.
Mislim da si skočio pred rudu i donjeo neke zaključke koji nisu sasvim tačni kao naprimjer da želim da koristim nešto gotovo, već sklopljeno, a ja ću samo da programiram. I da želim to nije uopšte loš potez, pogotovo za one koji su već pravili svoje programatore, igrali se sa PIC-ovima i sl. Jednostavno dobiješ nešto što radi, a i ponekad moraš uzeti gotovo jer tvoj tip projekta to zahtjeva. Naprimjer, ako praviš nešto gdje nemaš puno prostora onda bi dobro došao
ArduinoMini u kombinaciji sa
MiniUSB adapterom. Ja nemam opreme da kvalitetno napravim nešto ovako sitno, a iskreno ni iskustva.
Naravno, oni koji ovo žele sami napraviti, mogu to uraditi jer je i ova arduino ploca otvorenog tipa, odnosno mogu se skinuti šeme sklopa kao i šeme za pločicu.
Ali zato imaju manje komplikovane arduino ploče od kojih sam mislio izabrati jednu i sam napraviti.
Odaberi si onda projekt, a ne platformu.... Platformu koriste ljudi koji uče, a ne koji znaju...
Projekat i jeste da izaberem platformu/jezik/razvojno okruženje i da naučim nešto novo kroz neke eksperimentalne projekte. Ono što odlikuje Arduino platformu je da je mnogo dodataka napravljeno za ove ploče (od strane ljudi koji su kao ja htjeli da eksperimentišu sa ovom platformom) pa se mogu vrlo lako naći i šeme za radio module, bluetooth module i sl. Također je napravljeno
dosta interesantnih projekata (iako ne vidim da je ovo zaživilo kod nas).
Ono što predstavlja dobre programere, odnosno dobre inžinjere u globalu jeste to da nikada ne prestaju učiti, nikada ne prestaju razvijati svoje sposobnosti. Tako je inače u životu, ali kod inžinjera se to ogleda i u njihovom poslu, u onome čime se bave. Pa tako ako ti misliš da znaš (ili da ćeš nekada znati) i da ne trebaš (ili nećeš trebati) više učiti (kažeš da imaju oni koji uče i oni koji znaju, a u stvarnosti imaju samo oni koji uče), onda nemam daljnih komentara.
Izvinjavam se na podužem postu