granične frekvencije,prijenosna funkcija pojačala

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
modridupin
Posts: 1
Joined: 25-05-2010, 21:29

granične frekvencije,prijenosna funkcija pojačala

Post by modridupin »

pozdrav, bio bih jako zahvalan ako bi mi netko mogao pomoći..ugl. može li mi netko objasniti kako se određuju granične frekvencije kaskadnog pojačala sa povratnom vezom te ako mi netko može objasniti postupak određivanja prijenosne funkcije dvostupanjskog pojačala, kako ću znati koliko polova ima u nazivniku...neki link, bilo što...hvala puno puno :cry:
User avatar
Broncani
Posts: 19
Joined: 30-11-2009, 01:11

Re: granične frekvencije,prijenosna funkcija pojačala

Post by Broncani »

Pozdrav. Teško pitanje.

Da bi analitički odredio graničnu frekvenciju pojačala potrebna ti je određena nadomjesna shema tranzistora koji se koriste u pojačalu. Nadomjesna shema mora sadržavati vrijednosti parazitnih kapaciteta, otpora i izvora tranzistora. Potrebno je nacrtati shemu pojačala sa pasivnim elementima i nadomjesnim shemama tranzistora. Onda izračunaš prijenosnu funkciju napona tranzistora (H(s) = Uiz(s)/Uul(s)) i dobiješ amplitdnu i faznu karakteristiku pojačala u ovisnosti o frekvenciji.

Naj lakše bi ti bilo da nađeš simulacijski program koji ima nadomjesne sheme tranzistora koji se koriste u pojačalu, nacrtaš shemu i simulacijom nacrtaš prijenosnu karakteristiku pojačala. Ako su ti poznate i ulazne i izlazne impedancije, možeš nacrtati i prijenosnu funkciju snage pomoću S-parametra. Probaj vidjeti da li "Agilent ADS" simulacijski program ima šta ti je potrebno. Da naučiš potrebna napredna svojstva programa trebati će ti vremena.

Ako već imaš napravljeno pojačalo, frekvencijsku karakteristiku možeš dobiti ako na pojačalo staviš zaključne impedancije (Zul i Ziz) koje su ustvari stupanj prije i stupanj poslje pojačala i koristiš network analyzer koji je skup, ili preko funkcijskog generatora i osciloskopa i malo dodatne matematike za računanje snage preko napona.

PS : Tranzistor ima razlčito naponsko i stujno pojačanje u ovisnosti o frekvenciji signala. Za male signale oni ovise o položaju radne točke tranzistora.
Post Reply