zvucnici 2.1

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

vujasin

Post by vujasin »

Je pročitao sam ja sve samo mi je ovo sve prekomplicirano. Mislio sam da je iz 12DC nešto jednostavnije dobiti 12AC. Mislim da bi mogao i pravokutan napon. Sve ovo je prekomplicirano i neisplativo raditi za jedne obične zvučnike. Stvarno sam mislio da se do da riješiti sa par elemenata.
larga
Pravo uznapredovao :)

Post by larga »

ama koji su zvucnici uopste u pitanju jer se stvarno islati to raditi ili da ti posaljemo lepo semu skretnice pa ih lepo razdvoji :shock: 8)
posto su kompjuterski bog me ubio ako su 50w to ti moze gurati molo kvalitetniji auto kastofon cd mp3 .........
vujasin

Post by vujasin »

Zvučnici su kompjuterski. Subwoofer je 20W 4oma. Pojačalo je TDA2030 pa me zanima može li se on zamijeniti nekim drugim koji nema siumetrično napjanje ili ga je najbolje premostiti i spojiti na izlaz autoradia.
Firkragg

Post by Firkragg »

Zamjena ICa ti je 10 puta kompliciranija od ZVS DC/DC convertera.
Osim njega mogao bi pokusati neki oscilator (TL494, SG3525..) i H most, mozda i obican tranzistrorski multivibrator s dodatkom 2 komplementarna tranzistora i sl.
Tu bi ti jedina prednost bila sto nemas feritne jezgre, iako je ZVS po meni daleko najbolje rijesenje..
CyberSky

Post by CyberSky »

Zar je tak teško okrenuti tih 12V?!
CyberSky

Post by CyberSky »

Zar je tak teško okrenuti tih 12V na -12V?!
buco

Post by buco »

ap i nije kao sto vidis mijesto + stavis - i eto ti !! :P
Post Reply