AVR

Rasprava o AVR mikrokontrolerima, AVR projekti i drugo vezano za AVR...

Moderators: pedja089, stojke369, trax, InTheStillOfTheNight

Post Reply
ranko

AVR

Post by ranko »

Cilj je napraviti robota na bazi AVR. Pošto je projekat prilično zahtjevan tražim zaiteresovane za pomoć.
zer0
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Re: AVR

Post by zer0 »

Zanima mene, aj malo pojasni moze i na mail.
buco

Post by buco »

Koji MCU ces koristit ? i dali ce ih bit vise ? Pojasni malo projekt [ mislim na ideju ] pa ako ti sto mogu pomoc bit ce mi drago . Ja radim u assembleru koristeci Atmelov macro assembler .
pozdrav
MisterDr

Ehey

Post by MisterDr »

Hm, bas mi je drago sto sam nabasao ovaj sajt i sto sam uvidio da i u "nas" ima kvalitetnih ljudi. Sto se mene tice (ako nije vec zastario post) jesam zainteresovan.
buco

Post by buco »

Ma meni se cini da post nije zastario vec da nas autor topica "ignorira" !!!! Mozda misli da mi bas i nismo najbolje "drustvo " za njegov projekt !? Ali
nije bitno , samo nije lijepo pozvat ljude a onda ko vas J*** !!!!!!
Pozdrav
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Da li je neko spajao web kamericu ili bilo kakvu drugu na neki MCU?

Mozda pokusao da primi sliku i nesto pameto odradi? Bilo sta? Mozda da se napravi neki robotic koji ce da prati neki objekt...!?
buco

Post by buco »

Zanimljivo ali mislim da vecina MCUa koji su tu uglavnom u igri bas i nema "infrastrukturu" za tako sto bar ne u relnom vremenu . Sa MCuima klase LPC [ arm7 i 9 ] veliki flash uz MMC , SP , RS i sl multimedija kartice dalo bi se nesto napravit , ja bas pripremam jedan dodatak projektu sa MMC karticom u SPI modu pa mislim da bi se dalo mozda nesto u tom stilu uradit , ali neznam kako bi isla obrada slike u realnom vremenu jer za "robota" neznam koliko ima smisla obrada slike s velikim kasnjenjem . Pretpostavljam da bi mu to trebale bit neke "oci" !??
Pozdrav
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Pa trebali bi mu biti nekakve oci naravno...

Ljudi su napravili nesto slicno: http://www.elektronika.ba/budalastina/k ... close.mpeg 5,5MB sa ove adrese: http://lis.epfl.ch/resources/evo/kevopic.php

Kad smo kod robota pogledajte ovo: http://www.elektronika.ba/budalastina/success.mpeg 1 MB
buco

Post by buco »

Da sad i ne citamo bas sve textove publicirane na netu o robotima i njihovim "ocima" , reci ti nama sto je "poanta" tih textova tj koja rezolucija je koristena u radnoj memoriji tj s kojom bazom operira racunalo ? dali je to u real time modu ili ..... ? Jer pazi ovo za prepoznavanje objekata , cak i vrlo malog broja slika tih objekata , mos' mislit kolika memorija za pohranu treba a da ne govorimo o analizi uzorka s kamere i pohranjenih podataka, a da prepozna sliku ili dvije i to s kasnjenjem mislim da je dobro jedino za trening izrade FW i vise prilici nekoj vrsti obuke nego ozbiljnog projekta . Gledajuci koliko izrada FW i nacini rada pojedinih rijesenja zanimaju clanstvo ja bas nisam previse uvijeren da je potrebno trosit vrijeme na to , jedino ako je to dio necijeg "komercijalnog" interesa gdje ce oni koji su prije neki dan palili i gasili "lampice" sad mijenjat sliku za raspoznavanje u "robotu" ?!?Robotika bas i nije tako jednostavna disciplina pa cak ni ona s robotima za "borbe" u areni koji jos ni jedan ako se ne varam nema "oci" a da je to tako jednostavno s malim MCUom i web ili sl kamerom vec bi ih i imali masovno. Za sam transfer slike bez posebne obrade vrlo lose kvalitete u digitalnom reciveru treba oko 1,7--2 Mbita [ kvalitetnija slika od 3,5 - 5,5Mbita najcesce], processor je 32 bitni interno , externa sabirnica 16 bitna sa sdramom od 7-5 i manje nanosekundi odziva i 16--64 i vise MBytea velicine i brzinom rada takt osc od 48--80 MHz !!! i to mu treba da bi uspio digitaliziranu sliku prikazat na ekranu i to s implementiranim HW mpeg dekoderom . Znaci bez analize baze podataka slika koje treba prepoznat u realnom vremenu , ja toliko o tome , sto se ozbiljnosti teme tice . Nazalost kod grafike postoji neumoljiva "igra" velikih brojeva kako god okrenes i reduciras a sto je veci broj to prevedeno na FW znaci jako puno cyklusa i kad dodas realno vrijeme [ cak i s manjim kasnjnjem] trebaju ti racunala poprilicno brza .Vecina kamera je s usb portom ali dobro FTDI245b i njemu slicni je ionako jeftin [ par dolara] a ima i MCUa s ugradjenim USB portom u sebi i nisu skupi , i sto dalje s dobivenim podacima ?? Mozda kombinacija MCUa s USB portom u sebi i SPI mem kartica [ 30-50MHz , 512MB--2 GB] bi mogli osigurat bar ono osnovno a to je prihvat podataka bez "mnogozicnih" i sdramova sto za vecinu MCUa bas i nije naj rijesenje.I onda recimo napravite od toga "zvono" na vratima s reduciranim slikama onih koji imaju dozvolu za ulaz , i koga ne prepozna nema unutra !!! :-) evo jedna fix ideja konkretne upotrebe "stroja" za prepoznavanje slicica.
Pozdrav
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Hehe da nas prepozna ispred vrata... :)

Znam da je to sa kamerom malo previse onako sam to rekao... jesi slucajno vidio onaj drugi mpeg: success.mpeg ... kako su kinezi napravili robota da ustane sa ledja... super.

Eto toliko od mene sto se ove teme robota tice.
buco

Post by buco »

Pa sve je to zaista zanimljiva tema , robotika pogotovo , ciju mastu ona ne potice i razne vizije rijesenja uglavnom virtualnih . Naravno da bi bilo zanimljivo pristupit ozbiljno jednom projektu te vrste [ ili neke druge], ali naravno s prethodnim dogovorom sto , kako , s kojim troskovima , za koje vrijeme otprilike , s koliko ljudi na razvoju FW [ segmenata] . Mislm da bi ovo zadnje mozda i bio najveci problem , sto ti mislis ?? Ja za sad ne mogu ni u kakv projekt slozeniji jer imam svoj na kojem radim , ali bi se mogao "ubacit" u mozda neke segmente izrade FW za neki slozeniji projekt. I stvarno evo vidim da nam se prikljucio i @MisterDr pa bi se mozda osim pricanja i razmijene iskustava mogli uhvatit nesto kasnije [ kad se upoznamo i "ispricamo"] u neki zanimljiv projekt koji bi mogli odradit !!!!!! Sto mislis o tome ?? Naravno sto mislis o tome i ti @MisterDr ?? I ja sam kao i @MisterDR bio trazio forum na kojem bi mogao razmijenit iskustva s ljudima na nasem jeziku . Dosta mi je vise Int foruma i sl.
Ja sam ti "zaokupljen" jednim projektom i nesto testiram sad jos da "dodjem" do prototipske plocice da mogu nastavit . Mislio sam malo da pogledamo onaj tvoj projekt s GSMom, 2wayT, neznam dal si pogledao neke od predlozenih izmijena i sto mislis o njima ? Nego da te pitam dal imas mozda kakavo podnozje za MMC , RS , SC ili slicne kartice ?? MMC mi najvise pase, jer ga ne mogu nac kod nas. Pitao sam neke znance dal imaju stogod u kakvim MP3 playerima [ mozda bi se tamo mogao "skrivat"] ili GSMima [ naravno rashodovanim]medjutim nema nista. To mi je potrebno za projekt jer ce MMC [SPI mode] sluzit za pohranu podataka tj bit ce to mini HD ali bez klasicnog FAT sustava.A treba mi jos i onaj programcic za crtanje slika u za nokiju 3310 [ zaboravio sam vec kako se zove] da ne moram crtat bit mapu LCDa , ako znas gdje se moze nac ? jer ima vec koja godina od kad sam ga izbrisao iz racunala.Treba mi da nacrtam sliku za taj isti projekt .
Pozdrav
MisterDr

Ej tu sam ljudi

Post by MisterDr »

Bio sam bolestan zadnja tri dana, pa se nisam obitavao na forumu. Pravo da vam kazem, sumnjam da bi jos dva ovakva foruma bila dovoljna za ovu nasu spiku no sta se moze :)
U stvari sve ovo zvuci jako primamljivo (roboti idr.) i kada bi se netko dao u to ja bih mu rado posvetio mnogo vremena (bilo dizajnerski, bilo programerski). No ovo sa GSM-om sam imao na umu odavno, jer kako vidim ipak se moze komercijalizirati. (Nije li nam ipak cilj ca cuknemo stogod kada smo vec boemi u ovome).
Imam recimo bolji prijedlog od ovoga robota, kako bi bilo da se zapocnemo jednu (ideju za pocetak), pa da smislimo nesto sto bi mogli u realno kratkom vremenu napraviti, i k tome jos zaraditi. Evo recimo na primjer Buco je iz hrvatske i vjerujem da je cuo za firmu LEMNA D.O.O za koju ja sada trenutno radim, i koji je moj zadatak da rekonstruisem citav rulet :) sto sam dobrano i uspio. Hm, no to nije poenta, nego mislim na nesto minimalnije za start. Kao recimo USB-stik koji bi se mogli naci negdje u cijeni sa ovim danasnjim, AT43USB353M atmelov USB mikroprocesor bi odradio posao. Kao i NAND od 1 GB. I naravno da bi to bio prvi proizvod na balkanu, i naravno da bi se isplatilo ulagati svoje vrijeme u to jer bi opet po svim mojim skromnim predvidjanjima to uspjelo kako tako.
No opet inace ostaje samo mrtvo slovo na papiru, jer meni bi samom trebalo vise od mjesec ipo intezivnog rada, a nikako da nadjem "donatora" koji bi ulozio pare za takvu stvar. Ono u stvari samo me pogledaju zeleno i kontaju "o cemu ovaj prica", dok se u jebenoj srbiji otvara fabrika cipova u nas ovako primitivni mozgovi prce jebeni napredak. No dobro, odoh sada u politiku...
Sta ostaje, nego pravo da vam kazem bilo bi zanimljivo da se ikada nadjemo na jednoj kafici vjerujem da bi imali sta reci,no tko zna mozda nesto i dogovorimo....
buco

Post by buco »

Vec sam mislio da si odustao ! i da sam se opet nasadio na board "opcenarodni" gdje nije pozeljno ramijenivat informacije o FWima MCUima i otvarat projekte.
Sto se komercijalizacije tice meni je osobno najveci problem bio dizajn i izrada PCBa !? Prvo sam mislio da ce to bit najmanji problem ali...... cak ni firme koje se reklamiraju za tu djelatnost "opcenarodne" nisu uglavnom ni odgovorile a one koje jesu "komunicirale " , trazivsi shemu u odredjenom formatu ,uglavnom, koju su i dobile, kad sam im rekao OK moze slazem se s cijenom i rokom tad su jednostavno naprasno odustale. !?? Vrlo neobicno i tad sam shvatio da mi je teze doc do prototipske plocice nego da napisem kod , testiram ga , cak i na "zivom" uredjaju , spajanje zicama [ stotinu i pedeset i vise zica , sabirnice ], naprosto nisam mogao vjerovat svemu sto se dogadjalo. Tako da mi je rad na emulatorima za sat tv bio kao mijesto za odmor od mucnog trazenja dizajnera PCBa i izrade prototipskih plocica[ kod nas , novac za placanje zapadnih kompanija nisam imao] jer je hw kostao samo par dolara . Cudna smo mi zemlja , imam takav osijecaj, kod trazenja uzoraka od predstavnika Atmela za nasu zemlju maltene su me trazili bar diplomu ETFa a doktorat bi dobro dosao pa bih mozda onda i dobio flash koji sam trazio 1 kom !?? Kad sam im rekao da sam kemicar nastao je "muk" !? a to za moje friendove sa zapada spada u rubriku "vijerovali ili ne" kad sam im isprico a neki su dugo mislili da ih "za*ebavam" , jednostavno njima to ne mozes objasnit da je to bas tako tu kod nas spremnih za europu. A da nekog pitam kod nas novac za i najjeftiniji projekt ne pada mi na um , ni u "ludilu" , tu sam fazu komunicirnja s nasim "biznismenima" zavrsio i vise me ne zanima uopce .
Projekt kojeg pokusavam dovrsit probat cu realizirat [ komercijalno] na netu no vidjet ce mo !
Za LEMNA d.o.o nisam cuo ali to i nije cudo jer do nedavno "nisam ni bio tu" na neki nacin . Giga flash sam mislio koristit u jednom mom projektu ali sam tad shvatio da je bolje koristit SPI karticu razlog je zaista prejednostavan SPI kartice [ MMC, SR , SD isl] mozes vadit i stavljat po volji i imat virtualni HD preko USB porta multifunkijski a cak se moze napravit da bude i "neogranicene" velicine .Brzina kartice nije kriticna jer sve novije SPI kartice idu min na 50MHz sto je pristojna brzina citanja i upisa sequentialnog moda.A takav stik jos nisam vidio , vec samo asic + gigaflash kombinaciju , koja je brza 16bitna data sabirnica interno ali ne i presudna za mnoge korisnike pogotovo SW kreiranih USB protokola ! MEM stick zanimljivo !
Post Reply