potreban mi je sklop i program

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
zelja
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

potreban mi je sklop i program

Post by zelja »

Pozdrav svima,

nakon brojnih pokusaja izrade razlicitih sklopova i ucenja asemblera shvatio sam da je dug put preda mnom a da nemam nikog ko mi moze pomoci. Nemojte me krivo shvatiti. Velika mi je pomoc ovaj forum i puno sam naucio od Sinnera, Buce...
Ali bi mi puno znacilo kad bi imao nekog majstora pri ruci koji me moze brzo uputiti.
Ali posto nemam, ceka me dug put ucenja na svojim greskama uz pomoc ekipe sa foruma.

E sada. Sta je bit ovog mog posta. Imam veliku potrebu za sklopom koji mi je treba u nekom kracem roku. Uglavnom u roku u kojem ne stignem sve savladati.
Sklop je, pojednostavljeno, keypad, lcd, i nekoliko povezanih PIC-ova.
Stvar je da to zelim da se odradi preko PIC-eva (Buco oprosti :-) jer sam vec malo zagazio prema njima.

Znaci ako je netko zainteresiran za rad uz naravno financijsku naknadu neka mi posalje PM pa cu mu objasniti o cemu se radi tocno i o svemu bi se dogovorili.

Pozdrav
buco

Post by buco »

Nema problema, vazno da se uci radit u asembleru pravo , dal na PICu nije bitno !! :D
Sta ce "vise" PIC eva !? razlog !? :?
zelja
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zelja »

buco wrote:Nema problema, vazno da se uci radit u asembleru pravo , dal na PICu nije bitno !! :D
Sta ce "vise" PIC eva !? razlog !? :?
To bi trebala biti kontrola ulaza i izlaza na drugom kraju malo vece prostorije. Oko 20-30 metara udaljenosti. Pa sam mislio da bi najbolje bilo to rijesiti sa RS485 zbog daljine. Udaljeni PIC bi trebao evidentirati ulaze, obavjestavati glavni i primati podatke od glavnog te paliti izlaze.

Uglavnom nekome tko zna ne bi trebalo biti problem. Ali meni :(
buco

Post by buco »

Komunikaciju rijesi RFom to ti je najbolje , sta ce ti zice !!
evidentiranje ulaza je "automatsko" ili netko tipka kad ti treba keypad i LCD !?
Ja imam nesto slicno radjeno za atmela s rf-om , doduse trebalo bi redefinirat dio koji se odnosi na sam nacin upotrebe i zamijenit tastere tastaturom !!
Mislim da ti vise od 2 PICa nece trebat i ako je serijski LCD vijerojatno ce bit vise nego dovoljan PIC16F84 !! Jer ti je program, kad se iskljuci sama kontrola LCDa i postav znakova i rad s njima , veoma jednostavan pa ti ne treba velika programska memorija !!
zelja
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zelja »

Hm. Nisam siguran za RF. Ne bi na to isao. posto ce jedan PIC mozda biti na krovu, a strah me i smetnji. A mozda budemo morao zakaciti jos koji. Znaci definitivno RS485.
Evidentiranje je automatski. Ali preko tipkovnice i LCD-a bi se upravljalo izlazima.
Procedura rada bi bila slijedeca: LCD pokazuje: PIC 1 aktiviran ulaz 2. I preko tipkovnice korisnik odabere PIC 1 i aktivira izlaz 2.

Eto to bi bio pojednostavljeni use case ilitiga slucaj upotrebe
buco

Post by buco »

Znaci tebi zaprao trebaju samo 3-4 tastera i rutie graficke za LCD za rad iz "MENU"ja , tasteri up/down za odabir porta i taster OK za aktivaciju i TASTER stop za deaktivaciju porta !? ne treba ti klasicni keyboard !
A ti PICevi toliki su dio nekog umrezenog sustava nadzora i upravljani su od 1 mastera !?
zelja
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zelja »

buco wrote:Znaci tebi zaprao trebaju samo 3-4 tastera i rutie graficke za LCD za rad iz "MENU"ja , tasteri up/down za odabir porta i taster OK za aktivaciju i TASTER stop za deaktivaciju porta !? ne treba ti klasicni keyboard !
A ti PICevi toliki su dio nekog umrezenog sustava nadzora i upravljani su od 1 mastera !?
Sve si pogodio. Ali sam htio staviti keyboard zbog kasnije nadogradnje. Npr zelim unijeti neko vrijeme za koje da mi upali neki izlaz. Znam moze se srediti i sa + - ali mi je unos vrijednosti nekako prirodniji.

"Umrezeni sustav nadzora" - kako mi ovo dobro zvuci. Ako ikad budem ovo prodavao reklamirat cu ga ovako :-)

Pa da. Moglo bi se nazvati sustavom koji je nadziran od mastera. To je princip
buco

Post by buco »

Ja sam to radio po tom modelu za kontrolu nekih uredjaja gdje master racunalo salje identifikacioni kod u sustav da bi se racunala umrezena prepoznala i na taj nacin bio odradjen upravljacki dio , npr ukljucivanje/iskljucivanje raznih pinova na tocno odabranom "slave" racunalu.
Sto se tice :prirodnije s tastaturom , ja sam sve to napisao u gr modu s kursorima i na UP/DOWN tipke i bez problema setira koje hoces vrijeme od 0--99 [minuta] nije bilo potrebe za vecim vremenom tj realno jje onmo 3 x manje od max moguceg, i ja sam bio morao imat prilicno tocno vrijeme na 1 min .
Sve je radjeno za ATmega processor !! Ja sam koristio RF umrezavanje i zastitu integriteta informacije da nebi doslo do gresaka tj da se one umanje sto je moguce vise.
Sta ti rade "slave" processori , trebaju li oni vise nozica za pogon HW ili ne ? jer sam ja koristio kao slave-ove 90s2343 , nije mi trebalo puno nozica.
zelja
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zelja »

buco wrote: Sta ti rade "slave" processori , trebaju li oni vise nozica za pogon HW ili ne ? jer sam ja koristio kao slave-ove 90s2343 , nije mi trebalo puno nozica.
Vjerojatno bi koristio 16F628, sa 16 nozica, oduzmemo dvije za komunikaciju i ostaje 14, i jos ima i A/D pa mi potpuno odgovara. Za sada sasvim dovoljno. Taj procesor bi radio jednostavnu evidenciju. Ono tipa - vidi imam ulaz na 2. Ma reci cu to Masteru pa nek se on brine :-)
buco

Post by buco »

sta ce ti 2 nozice za UART komunikaciju [pretpostavljam] kad ionako tesko da ces koristit full duplex vezu !?
Post Reply