Kao prvo zelim da naglasim da sam se predstavio u podforumu, mozete pogledati

Odmah prelazim na stvar.Imam za tehnicko da pravim bilo sta, dakle vezba.Mnogi su se odlucili za kuce, avione, kamione sta ti ja znam...Ali sam resio da budem malo originalniji.Zelim da napravim na jednoj ploci (sperploci ili staklu)deset dioda koje su kontrolisane preko prekidaca.Komponente bi se nalazile u posebnoj kutiji da to izgleda urednije, a ogledala, stakla i led diodice iznad te kutije. Porucio sam sa vishay-a 20 diodica, i evo data sheat: Technical Specifications
Vishay TLHB5400Luminous Intensity 15.0 µcd
Size-Diameter 5.80 mm
Voltage Rating (DC) 3.90 V
Operating Temperature -40.0 °C (min)
Color Blue
Lead-fr*e Status Lead fr*e
Mounting Type Through Hole
Packaging Bulk
RoHS Compliant
Termination Style Radial Leaded
Ako stigne, stigne, ako ne kupicu

Pitanje: Koju bateriju da stavim a da mi led diode rade, tj da ne pregore ili da nisu preslabe? Posto radi na napon od 3.90V a koliko se secam postoje baterije 1.5V, 4.5V i 9V. Hteo bih da spojim deset led dioda na bateriju (baterije). Prilicno jednostavno ali opet komplikovano za mene.I koji provodnik da bude, koja debljina bi bila optimalna? I postoji li nesto sto bi moglo da prekida strujno kolo npr lupam na 2 sekunde, da se to pali i gasi? I kada odem da kupim prekidac, da kupim serijski prekidac? Da li ce to biti dobro?
Eto to je to, predlozi dobrodosli.