problem sa trafoom
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
problem sa trafoom
pravim pojacalo i koristim torusni trafo 2x25v sekundari i 1x220v primar 250VA radjen po porudzbini.
Samo pojacalo jos radim zasad sam uradio samo napajanje.
Da predjem na problem znaci ranije kad se upali trafo on jako zuji nekih 10-15 sekundi i onda prestane.E sad danas kad sam ga upalio krenuo je jako da zuji onda se posle tih 10-15 sekund utiso ali je i dalje nastavio da zuji da kad se prisloni uvo na nekih 30-40cm se cuje i na jednom mestu spolja kad se dodirne rukom osete se vibracije pa me zanima da li je to uredu ili se nesto ostetilo. Voltaze sam proverio sve je isto ko i ranije (0.1 V je slabije, ali kolko znam to je zbog varijacije mreznog napona).
Samo pojacalo jos radim zasad sam uradio samo napajanje.
Da predjem na problem znaci ranije kad se upali trafo on jako zuji nekih 10-15 sekundi i onda prestane.E sad danas kad sam ga upalio krenuo je jako da zuji onda se posle tih 10-15 sekund utiso ali je i dalje nastavio da zuji da kad se prisloni uvo na nekih 30-40cm se cuje i na jednom mestu spolja kad se dodirne rukom osete se vibracije pa me zanima da li je to uredu ili se nesto ostetilo. Voltaze sam proverio sve je isto ko i ranije (0.1 V je slabije, ali kolko znam to je zbog varijacije mreznog napona).
Re: problem sa trafoom
Klasika kod trafoa koji nisu dobro stegnuti...
Lijek -> umoči ga u nitro lak, pusti da se okapa i osuši... i tako par puta...
Btw. mogao si to pitati i na http://www.diyaudio.com/forums/chip-amp ... guide.html" onclick="window.open(this.href);return false; ... ili si se tamo već dovoljno isprovaljivao?
Lijek -> umoči ga u nitro lak, pusti da se okapa i osuši... i tako par puta...

Btw. mogao si to pitati i na http://www.diyaudio.com/forums/chip-amp ... guide.html" onclick="window.open(this.href);return false; ... ili si se tamo već dovoljno isprovaljivao?

Last edited by Shenda on 31-01-2010, 23:09, edited 1 time in total.
@shenda-
laki trafo se uvijek malo cuje da zuji i to nije zabrinjavajuce..shenda ti je ostalo objasnio

laki trafo se uvijek malo cuje da zuji i to nije zabrinjavajuce..shenda ti je ostalo objasnio
nisam se tamo bas nesto ni isprovaljivao. Cak su na moje teme drugi lupetali gluposti kojih ja nebi ni setio
Nego da se vratim na temu. Znaci bice da je to jel kad samo malo pomerim kuciste on se utisa i obratno.A znam i ja da on mora malo da zuji ali ovo je nesto bilo jako pa sam se zabrinuo da nije osteceno nesto.
A ovo sa lakom cisto me ovako zanima kako to resava problem i posto mi je sad vec trafo prikacen i ucvrscen da li mogu imati problem ako ostavim ovako?
I kad sam vec kod ovoga jel ima potrebe da nekako (i ako da kako) izolujem trafo od IC-ova pojacala zbog elektromagnetnog zracenja

Nego da se vratim na temu. Znaci bice da je to jel kad samo malo pomerim kuciste on se utisa i obratno.A znam i ja da on mora malo da zuji ali ovo je nesto bilo jako pa sam se zabrinuo da nije osteceno nesto.
A ovo sa lakom cisto me ovako zanima kako to resava problem i posto mi je sad vec trafo prikacen i ucvrscen da li mogu imati problem ako ostavim ovako?
I kad sam vec kod ovoga jel ima potrebe da nekako (i ako da kako) izolujem trafo od IC-ova pojacala zbog elektromagnetnog zracenja
ne bis trebao imati problema s IC-ima zbog trafa
haha..jao ti stvarno ozbiljno shvatio to s lakom
.
.onda ti ne preostaje nista drugo nego da isprobas..i obavezno javis rezulate
haha..jao ti stvarno ozbiljno shvatio to s lakom

.onda ti ne preostaje nista drugo nego da isprobas..i obavezno javis rezulate

cekaj to sa lakom si lupio? jebiga otkud ja znam msm ipak se na trafo mota LAK zica tako da bi imalo logike 

a sto mislis sto se dogodi s zicom izoliranom lakom kad ju uronis u nitro lak
uzmi komad lak zice..stapic za usi..i malo acetona..pa prodi po zici..sto ce se dogodit

uzmi komad lak zice..stapic za usi..i malo acetona..pa prodi po zici..sto ce se dogodit

nece se zici nista dogoditi.
samo ce biti impregnirana.
mozes trafo nakon umakanja u laku stavit u pecnicu i tako znatno skratiti vrjeme susenja.
samo ce biti impregnirana.
mozes trafo nakon umakanja u laku stavit u pecnicu i tako znatno skratiti vrjeme susenja.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Pa da Šenda. Možda bi trebao - kad je već o laku riječ - promijeniti boju laka na tim svojim prstima na sličici, da ne zbunjuješ novopridošle dečkiće.