FCLX meter pomoć
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
FCLX meter pomoć
Ovo pitanje je upućeno prvenstveno Feki i zagoru , međutim nisam im poslao PM jer znam da ovdje ima još ljudi koji su ga izradili pa molim za pomoć.
Izradio sam FCLX meter, po original shemi i pločici, svi dijelovi su dobro raspoređeni, vjerojatno su svi ispravni, pošto su novi (nemaju razloga nebiti). No pređimo na stvar. Kada uključim VU metar prikazuje mi se ime autora, isto što piše i na pločici i onda CALIBRATION, to drzi oko 1-2 sekunde i tada uklopi relej, drzi ga oko sekundu i optusti i pise OK i onda pise CAPACITANCE 0.00 pF (ovisno o polozaju u kojem je bio preklopnik). Kada god stavim bilo sto za mjerenje, kondenzator, quartz, zavojnicu drzi 0.00... Frekvenciju nisam probao mjeriti jer nemam s cega dovesti signal, ali zbog ova tri mjerenja sam i pravio instrument. Žice do preklopnika su najviše 10cm, a testne konektore sam izvukao direktno sa pločice sa dvije žice (K1) i dugačke su manje od 10cm. Podesavanje konstanti radi, i X1 i X2. Molim vas da mi pomognete oko ovo mog problema. Hvala svima unaprijed!
Još samo da napomenem, tranzistor BC148 zamjenio sam sa BC548.
Izradio sam FCLX meter, po original shemi i pločici, svi dijelovi su dobro raspoređeni, vjerojatno su svi ispravni, pošto su novi (nemaju razloga nebiti). No pređimo na stvar. Kada uključim VU metar prikazuje mi se ime autora, isto što piše i na pločici i onda CALIBRATION, to drzi oko 1-2 sekunde i tada uklopi relej, drzi ga oko sekundu i optusti i pise OK i onda pise CAPACITANCE 0.00 pF (ovisno o polozaju u kojem je bio preklopnik). Kada god stavim bilo sto za mjerenje, kondenzator, quartz, zavojnicu drzi 0.00... Frekvenciju nisam probao mjeriti jer nemam s cega dovesti signal, ali zbog ova tri mjerenja sam i pravio instrument. Žice do preklopnika su najviše 10cm, a testne konektore sam izvukao direktno sa pločice sa dvije žice (K1) i dugačke su manje od 10cm. Podesavanje konstanti radi, i X1 i X2. Molim vas da mi pomognete oko ovo mog problema. Hvala svima unaprijed!
Još samo da napomenem, tranzistor BC148 zamjenio sam sa BC548.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Re: FCLX meter pomoć
Sad gledam kod Feke i primjetio sam da piše da relej treba privuči tri puta, kod mene privuče samo jednom, koristio sam identičan relej kao i on.
Nije to do releja koliko ce puta privuci. Probaj neki drugi hex, ako se ne varam ima nekoliko verzija.
Stranica je potpuno mrtva, ta od hamradia, a neznam koliko ih ima, ajde idem ja probati naci, a ti ako u meduvremenu nades molim te da mi postavis link.pedja089 wrote:Nije to do releja koliko ce puta privuci. Probaj neki drugi hex, ako se ne varam ima nekoliko verzija.
Programirao sam sa onim HEXOM sto je Feko dao.
Sad vidim da ima drugi HEX sto je dao fighter ali to je za 16F628, tako da sigurno nije u tome problem.
- Feko
- Stariji član
...krivo sam onomad napisao da relej treba privuću 3 puta....treba "škljocnuti" 2 puta tj privući i otpustiti i to je to. Kako ti je peđa rekao probaj naći drugi hex....ja sam našao par varijanti...i sa 16F84 i sa 16F628...ne sjećam se više kojeg sam stavio a trenutno mi je comp u kutiji jer sam u selidbi Probam ga sutra (ako uspijem doći do njega) uključiti pa ti poslati hex
edit: sad vidim da sam ti ga već dao....možda sam krivi dao
budemo videli
edit: sad vidim da sam ti ga već dao....možda sam krivi dao
budemo videli
Moze, hvala. Zamjenio sam zavojnicu medutim opet nista. Ja cu sutra jos probati zamjeniti LM311 i 4066 pa cemo vidjeti. Ja sam koristio onaj HEX koji si ti stavio u mapu sa slikama tvog uredaja.
Na netu sam trazio i nigdje ne mogu naci ni jedan HEX, a kamoli nesto drugo. Hvala ti unaprijed.
Na netu sam trazio i nigdje ne mogu naci ni jedan HEX, a kamoli nesto drugo. Hvala ti unaprijed.
Ali stvarno mi nije jasno.78L05 wrote:Moze, hvala. Zamjenio sam zavojnicu medutim opet nista. Ja cu sutra jos probati zamjeniti LM311 i 4066 pa cemo vidjeti. Ja sam koristio onaj HEX koji si ti stavio u mapu sa slikama tvog uredaja.
Pise on i CAPACITANCE i INDUCTANCE i FREQUENCY i 0.0000 ali kad mjerim NULA BODOVA!
- Feko
- Stariji član
provjeri dali si dobro povezao preklopnik, obzirom da je trostruki, možda je nešto krivo povezano ali ipak prebacuje mjerna područja ....ako imaš još koji 4066 i njega zamijeni, navodno starije serije tog IC-a se bolje ponašaju a i PIC-u ne vjerujem previše probaj njega zamijeniti ako ovo predhodno ne upali
Ako niš ne upali, počni štedjeti lovu pa se javi meni na p.m.. Imam ja tu igračku za prodati.
Zamjenio i 4066 i LM311 međutim ništa. Da PIC nije OK nebi izbacivao ništa na displeju, a ovako samo ne mjeri. Da, imam trostruki preklopnik (3x4)
Spojio sam preklopnik kao sto je kod tebe na slici.
Smjesko, neka hvala.
Spojio sam preklopnik kao sto je kod tebe na slici.
Smjesko, neka hvala.
nemoj se djaba muciti problem ti je sa hexom 100%
ako nissta poslajem ti ja mislim da imam sve varijante
Pozdrav
ako nissta poslajem ti ja mislim da imam sve varijante
Pozdrav
tnx
Najnovije je da sam stavio i PIC16F628 i isprogramirao ga sa 628nobug.hex i nije radilo, tj. opet nije mjerio, pa sam uzeo novi PIC16F84A i opet nije radilo, tj. nije mjerio. Najvjerojatnije se onda radi o oscilatoru, zar ne? Ali zamjenio sam i LM311 i 4066, oba su kupljena nova. Stvarno neznam o čemu se radi?!