programator za PIC16F84A

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
klaudijo

programator za PIC16F84A

Post by klaudijo »

pozdrav!
Napravio sam programator JDM2001,spojio na comp. al on ga ne prepoznaje i ništa mi ne radi!!
Pocetnik sam u ovome pa bih vas molio za pomoc...
--npr što treba podesiti u samom programu (ja koristim PonyProg), što na samom compu...?

thanks!
zer0
Pravo uznapredovao :)

Post by zer0 »

Kada pokreneš program, u opciji "setup", "interface setup" podesiš port gde si uključio programator. Ako koristiš XP podesiš "SI Prog API" (seriski port). Kada to uradis pokušaj na "Probe" i ako ti kaže OK, onda odeš na "Calibration" i posle nekog vremena sve bi trebalo da funkcioniše. Koji programator si pravio?
klaudijo

Post by klaudijo »

sve to napravim i opet ništa...
klaudijo

Post by klaudijo »

to sve napravim i javljna mi grešku...
na plocici mi je sve dobro spojeno, kabel je ok...
dali mozda treba sta postavit tamo u device-manageru kod portova (one brzine prenosa i sl...)
i jos nesto...imam gore na plocici 3 ledice, alnijedna mi baš nikad ne svijetli...(dobro su okrenute)
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

nisam baš gledao koji si programator složio, ali znam što je kod mene bio problem.Evo vako, prvo provjeri jeli ima pic napajanje 5V između pina14 i 5 :?: :arrow: ako nema serijski port ti nedaje dovoljni napon i moraš spojiti eksterno napajanje, ako ima 5V provjeri kad ga pokušavaš ispitati ili programirati dali dobiva na pin4 13Volti. ok :!:

p.s. ako imaš između pina 14 i 5 više od 6 volti možeš pic slobodno zasadit u vrtu :D
Last edited by DRUG STARI on 16-03-2006, 20:16, edited 1 time in total.
[SINNER]
Penjem se :)

Post by [SINNER] »

Ej moj ti je savjet da napravis "Blesavi PIC16F84 programator" pa probas sa njim! Evo imas ga ovdje:
http://www.elektronika.ba/el.sheme/?akc ... idgrupa=11

POZDRAV
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Moj savjet bi ti bio da izradis Trax-ov "All PIC programator".Imas ga na ovoj stranici u rubrici "sheme". Radi kao curica! :-) Kad ga izradis, javi se pa cemo ti pomoci oko uputa za programiranje.
klaudijo

Post by klaudijo »

hvala svima za savijete i upute,imam izmedju nozica 5 i 14 -5.1V, al kod programiranja na pinu 4 isto 5.neštoV ...
probat cu s ovim all pic prog. pa cemo vidit šta bude...kad ga napravim,
javim se, al vjerojatno ne prije utorka...
------------
a nadam se da bude dala...ma bude!
8)
klaudijo

Post by klaudijo »

ej! napravio sam taj allpic, stavio u njega vec isprogramirani PIC16F84A,pokrenuo PonyProg2000,tamo kod "interfes setam" postavim SI prog API ali proba mi ne prodje-javlja test gresku.nakon toga odem na kalibraciju i to je sve ok...
dali nije sta u redu s programatorom il moram sta postavit u windowsu na portovoma s onima bitova po sek (9600) i to...
help! :?:
Spiky

Post by Spiky »

Instaliraj IC-Prog i driver za pristup serijskom i par.portu za WinXP (icprog.sys).
Nemoj koristiti Win API nego Direct IO, a u opcijama(Options) ukljuci (tab Misc) "enable NT/Win2000/XP driver" - i to je to...
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Ako te zeza seriski port, zasto ne probas paraleleni programer? Meni radi odlicno, a evo saljem ti i shemu i program WinPicProg.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... c_prog.rar
zer0

Post by zer0 »

Kad smo već kod programatora, dali neko zna neki paralelni programator (HVPP) za Atmel AVR seriju?
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

klaudijo ispitaj ponovno one napone, pony neče radit ako nemaš 5 i 13V
[SINNER]

Post by [SINNER] »

buco

Post by buco »

@Zero ja sam ih nekad radio za sebe , mislim na cijeli programator , tako ako se bavis programiranjem mikrokontrolera , malih racunala ... tad ces si "lako" napisat jedan algoritam za paralelno programiranje jer sam proizvodjat je dao veoma jasne upute kako i sto i naredbe koje nisu iste ISP programiranju.
I koliko sam bio primjetio bar prije par godina ne sijecam se da je nesto
bilo s paralelnim programatorom radjeno za publik [ vijerojatno je bilo toliko rijetko da mi je promaklo] . Razlog ti je jednostavan , u praksi nije bog zna kako kvalitetniji [ mislim na mogucnosti] od ISP programiranja.
Pa je to mozda razlog zasto nije bia ni popularan. Kod ATmega serija je apsolutno nepotreban jer naredbama u bootloaderu mozes obavit sve potrebne operacije koje ima i paralelni mod .
A posto su AVR serije ne mega prilicno 'hendikepirane' u odnosu na mega tada ti je bolje da se prebacis na tu porodicu 8 bitnih MCUa jer imaju puno bolje mogucnosti .
zer0

Post by zer0 »

Hvala na iscrpnom odgovoru. Preskočio sam seriju mega8515 i trenutno radim sa mega16. Skoro nikakva razlika u ceni a što se tiče mogućnosti ne mogu da se porede. Plus za mega16 je i taj što je pin kompatabilan sa mega32 koja ima duplo više memorije. HVPP jurim zato što mi je ostalo nekoliko zablokiranih starijih AVR kontrolera. Nije mi baš "zapelo", ali i samo programiranje se odvija dosta brže nego na ISP.
buco

Post by buco »

Pa koliko ti je ostalo tih kontrolera !? AVR serije .
Mega je zaista pravi mali sustav i sto je veoma bitno , zastita je odlicana kao i mogucnost samoprogramiranja [na bootloader rutine] i koristenja internog oscilatora koji je za veliki broj aplikacija prilicno tocan itd...
zer0

Post by zer0 »

Ostalo je dva t2313 i jedan s1200. Ova prva dva su bila programirana i radila su ali sam ih neko vreme nosio u džepu, tu je bio i mobtel. Sumnjam na ovog zadnjeg ali ne znam. Više tražim ovaj programator radi preventive nego zbog spašavanja onih par komada. Mega je ipak Mega :D .
buco

Post by buco »

On ti se u pricipu najcesce koristio [ paralelni] kao " izvlakac" iz nevolje kad bi neoprezni programer blokirao mod serijskog ISP programiranja !!!
Tesko da ti se u djepu tako sto dogotdilo s config bytom[ ovima] ! :D
Ali dobro !! :shock:
Ja cu pokusat pronac file za programator paralelni s PIC16F876 [28 pinski] koji sam davno radio jer je bio namijenjen paralelnom programiranju atmelove AVR serije , nisu mege unutra , one imaju modificiran taj mod za paralelo a nije im ni potreban , pa cu ga skupa sa skriptom za komunikaciju postavit na board.
klaudijo

Post by klaudijo »

hej dobri ljudi!!!
problem sa AllPic programatorom....
Tami gdje treba postaviti koji je to tip programatora, što da tam stavim??
Koji je najbolji program za taj programator?
thanks!
Post Reply