pomoc oko radio prijemnika

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
mirhat

pomoc oko radio prijemnika

Post by mirhat »

Mozel mi iko dati semu najjednostavnijeg radio prijemnika, koji
mogu napraviti. :?:
MORGAN
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Re: pomoc

Post by MORGAN »

predstavi se

i evo najednostavnija
nemože jednostavnije

http://www.virtualx.50megs.com/prijemnik82-145.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

Jednostavnije od ovoga nemoze
http://img7.imageshack.us/img7/6888/pic0006v.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
20-ak metara cu zice za antenu, visokoomske slusalice i bilo koja kristalna dioda.... Sa ovim detektorom hvatas najjacu lokalnu radio stanicu :)
mirhat

Re: pomoc oko radio prijemnika

Post by mirhat »

sory za predstavljanje
zovem se mirhat i idem u 2. razred elektrotehnicke skole.
hvala na odgovorima :wink:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

sindja1204 wrote:Jednostavnije od ovoga nemoze
http://img7.imageshack.us/img7/6888/pic0006v.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
20-ak metara cu zice za antenu, visokoomske slusalice i bilo koja kristalna dioda.... Sa ovim detektorom hvatas najjacu lokalnu radio stanicu :)
... koja emitiše na srednjem valu (talasu) :!:
chester93
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by chester93 »

Ovo je cool napraviti za početnika kao što sam ja, ali odakle pročitati čemu svi oni kondenzatori služe, a osim njih i ostale komponente. Napisano je da neki kondenzator služi za bezbjednost ali kako je to omogućeno, nije objašnjeno. Takve stvari fale, da svatko od nas novih počne shvatati suštinu! Nema smisla praviti nešto ako ne znamo zašto svaki dio čemu služi ! To vam je isto kao da pravite biciklo ali samo zašarafljujete šarafe prema nekoj šemi, ali šemu ne kontate i dovoljno je da šemu izgubite, biciklo vam ostaje bez funkcije !
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

To cemu sluzi koji deo nemora a i nije uobicajeno da bude uz shemu nekog sklopa. Pre bilo kakve gradnje, pa cak i najprostije, potrebno je imati bar elementarno znanje. Postoji mnogo knjiga iz kojih se moze nauciti dosta o elektronskim komponentama. njihovim simbolima, citanju shema i sl. Zato prvo knjigu u sake, a za lemilicu ima vremena. :wink:
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

Pozdrav sindja a i ostalima na forumu.
U pravu si ako im savjetuješ "knjige" u šake.....a tek onda, lemilica.
Ja bih rekao, da ove naše mladje kolege, koje zanima elektronika i konstruisanje komponenti i sklopova,... ne zanimaju baš previše knjige... a i kako bi kad je internet, prepun informacija, slika i svega ostalog... tu je knjiga koliko žele....
evo preporuke, mogu na Wikipediji saznati jako puno stvari... i za početnike elektroničare i za ostale, samo je potrebno malo tipkanja i naravno, bez čitanja - nema ništa... a tek onda smo i mi tu :wink:
Evo ti za početak, o kondenzatorima... pa uči.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Elektri%C4 ... ondenzator" onclick="window.open(this.href);return false;
sindja1204
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sindja1204 »

Ford wrote: U pravu si ako im savjetuješ "knjige" u šake.....
Ja bih rekao, da ove naše mladje kolege, .. ne zanimaju baš previše knjige... a i kako bi kad je internet, prepun informacija, slika i svega ostalog... tu je knjiga koliko žele....
Nekad se govorilo " knjigu u sake": ali hajde da se ispravim. Internet u sake i ucite..... :lol:
Post Reply