Pomoć oko maturskog

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
ivano_007

Pomoć oko maturskog

Post by ivano_007 »

Pozdrav!
Dakle ja sam relativni početnik u elektronici i trenutno trebam raditi neki rad na visini maturskog rada. Sad me zanimaju vaše preporuke, sheme o slično; mislio sam radit generator funkcije ili radio odašiljač, a sad više nemam pojma jer sam skroz izbezumljen, koji je vaš savjet? što bi vi radili? što ste radili? Unaprijed hvala
bandejan

Re: Pomoć oko maturskog

Post by bandejan »

ako si početnik najlakše ti je napraviti ispravljač napona dakle trebaš trafo, greacov spoj, kondezator, potenciometar i ništa nije komplicirano
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ako znaš engleski, preporučio bih ti da prelistaš Elektore ili Everyday Practical Electronics časopise. U njima imaš cjelovite projekte sa opisanim načinom rada što je bitno za te "maturske".
ivano_007

Post by ivano_007 »

Ispravljač je prelagano i to sam već radio; zasad sam najbliže nekom pojačalu i nadogradit vumetar na njega što mi se čini sasvim oke
ivano_007

Post by ivano_007 »

Dakle odlučio sam se za ovo pojačalo; 2*100W,
1.) zanima me da li treba predopojačalo za ovo pojačalo i koje jer po prvi puta radim sa pojačalima?
2.) što se tiče vu metra našao sam samo vu metar sa 10 led-ica, a planirao sam da ih ima 20, dali postoji neka shema slična sa 20 ili kako da to izvedem?
3.) ako je netko već radio sa ovom shemom ili ako netko ima neku bolju za predložit slobodno neka ostavi

http://www.mabacic.eios.hr/sheme/200W/elshema.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Znam da su možda prelagana i amaterska pitanja, ali neću nikad naučit ako ovo ne pitam. Hvala unaprijed :)
Shenda

Post by Shenda »

ivano_007 wrote:...Dakle ja sam relativni početnik u elektronici i trenutno trebam raditi neki rad na visini maturskog rada.
... i odmah 2 x 100W! :roll:

Divno!

Ta mi shema liči na davno viđeno pojačalo iz SAM-a koje se onda mjesecima vuklo sa ispravkama i doradama... da na kraju nije sigurno da je radilo...
2N2223 koji je na ulazu je praktično nemoguće nabaviti! Išla bi zamjena sa dva 2n2222A, ali moraju biti jako jako dobro upareni.
Definitivno, pojačalo koje nije za preporučiti, posebno ne početniku!

I da, treba pretpojačalo! ...i naravno da, može se napraviti VU-metar sa 20 ledica, pogledaj data sheet od LM3914/15/16... tamo je opisano kako se ovi IC-i mogu vezati u seriju...
Black Angel
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Black Angel »

Ako bas hoces audio pojacalo preporucam ti pojacalo sa TDA1554.
http://www.aaroncake.net/circuits/amp20w.asp
Isporucuje oko 22W, ima vrlo malo djelova (izade te oko 40-50 kn), i sto je najvaznije, provjereno radi.
Posto si pocetnik savjetujem ti da ne radis jaka i komplicirana pojacala jer jedino sto ces dobit su komplikacije na kvadrat a ako hoces usto da estetski lijepo izgleda (u lijepo napravljenoj kutiji) izaci ce te dosta novaca.
Toplo ti savijetujem da radis nesto jednostavno jer sam se i ja opekao i naucio lekciju na tezi nacin.
Prva verzija mog pojacala koje je snage otprilike kao i to tvoje, je bila katastrofa.
Pola stvari nije uopce pororadilo a ostatak je crko kad sam pokusavao pronaci kvar.
Sad ga radim kako spada ali sam tu pogresku platio oko 500 kuna.
Korg X5D <3
Shenda

Post by Shenda »

Pokušaj naći ljetnji dvobroj Elektora iz 2002... ima u njemu opis, shema i PCB za VU-metar sa 20 ledica - 60 dB... :wink:
ivano_007

Post by ivano_007 »

Ok; ipak ste vi iskusniji pa sam odlučio da neradim odmah 2*100W, nego me zanima koja je razlika između tranzistorskih pojačala i pojačala sa čipom; da li je toliko izražena razlika u kvaliteti zvuka; koe su ima nedostatci i prednosti uglavnom. Da li čemu služe ta tranzistorska pojačala? I mislio sam si raditi:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=2099" onclick="window.open(this.href);return false;
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Općenito, integrigana pojačala su lošijih karakteristika i koriste se za slabije zahtjevne uređaje tj gdje treba uštedjeti na prostoru i dijelovima a kvaliteta zvuka nije prioritet. Takva se ugrađuju u razne uređaje, televizore, minilinije itd. Dobro dizajnirana tranzistorska pojačala su uvijek kvalitetnija, temperaturno stabilnija i sa dobro uparenim izlaznim tranzistorima se može dobiti
velika snaga pojačala…
Post Reply