Pitanje BIOS

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Pitanje BIOS

Post by mirzza »

Pozdrav,

Imam jedan racunar kojem treba sada da dodje do ucitavanja sistema 2 minute, a prije je za pola minute sistem bio podignut. Stos je u tome sto sam morao premjestit na SATA kabal stavit hard disk a na obicno kablo sam morao staviti 2 CD-ROM-a. I kada sam to uradio pocelo je ucitavanje. Kada ga tek ukljucim stoji crno i kaze da udjes u BIOS F2 da biras sam boot F11 i nakon pola minute ispod mi izbaci da je automaci pronasao 2 CD-ROM-a. Udjem u bios i namjestim da bude i pokusavao sam namjestit da su to CD-ROM ali uzalud.

Znali netko kako ovo rijesiti?
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Re: Pitanje BIOS

Post by Hrvoje_v »

dali si stavio jumpere na master na jednome i na slave na drugome?
seljo0
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by seljo0 »

pretpostaviću da je "obično kablo" PATA kabl ;)
vjerojatno nisi dobro podesio master/slave kratkospojnike na uređajima.
dakle, na stražnjoj strani CD-uređaja nalazi se kratkospojnik koji može biti u tri položaja: MA (master), SL (slave) ili CS (cable select). kad uređaj označiš kao master, daješ mu veći prioritet nego onome koji je označen kao slave. prioritete možeš odrediti kratkospojnikom (MA/SL) ili načinom na koji spajaš kabl (CS).
ako odabereš CS, na slave uređaj spoji sivi konektor, a na master crni (plavi ide na kontroler).

ako nije do toga, ne znam šta bi moglo biti.

edit: vidim da i drugi prvo pretpostavljaju isto :)
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

ON mi kaze automaci pronadjeni primar maser CD-ROM i primar slave CD-ROM. A ne vidim kako su kratkosponici spojeni jer je shema na nezgodnom mjestu zaljepljena. Kratko spojnici su posjeni jedan je skorz desno a drugi je u sredini.
seljo0
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by seljo0 »

pa to znači da je jedan slave a drugi master. hm. ajde postavi oba na CS (lijevo) pa vidi što će onda biti. slave na sivi konektor, master na crni!
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Meni se dešavalo kod nekih verzija XP-a da nije nakon instalacije dopuštao čak ni izmjenu CD pogona, pa sam nakon takve izmjene morao ponovo instalisati OS. Neko mi je rekao (ili sam negdje procitao) da se to desava kada se pri instalaciji podešava jezik (ili lokacija) na "Bosanski", a u slučaju da se ide na podešenja kao na win9x-ME (Croatian), onda tih problema nema. Za ovo nisam 100% siguran, ali možda je i kod tebe rješenje samo reinstalacija.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
emiter
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by emiter »

Imo sam ija isto problem kada sam postavio novi HDD, kad god restartujem racunar moro sam cekat oko minutu da krene dizati sistem, vise puta sam reinsaliro win i nece nikako. Na kraju se ispostavilo da nevalja HDD cim njeg skinem radi sve normalno, na taj isti HDD linux se uopste nemoze instalirat jer linux detektuje neku gresku na HDD-u. Stavljao sam taj HDD i u druge racunare i uvije isto bude, moras cekat dugo da se boota.

Vidi u kojem ti modu rade CD/DVD romovi i HDD jel u DMA ili PIO ako je bilo koji uredjaj u PIO modu nesto nije OK, jer ako radi u PIO modu tada sve podatke koje kopiras provlaci kroz procestor pa je npr prilikom kopiranja nekih fjalova iz foldera u folder procesor zauzet 100% a nebi trebo. A kada radi u DMA (DMA - pristupanje memoriji preko memorijske sabirnice) procesor je zauzet nekih 1%.

Eh ja, ako ti kad se digne win budu prepoznati svi CD/DVD ROM-ovi uredno djamperi su pravilno postavljeni a ako nisu pravilno postavljeni falit ce ti neki ROM
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

jesili dobro okrenuo kabel mislim na one 2 rupice na konektoru moraju biti prema gore , na maticnoj ploci provjeri dali je dobro spojen kabel ( mora bit spojen na onaj konektor koji je obojan), otiđi u bios i pogledaj kako je stavljen redosljed ucitavanja bota prvo stavi HDD(1);pa cd-rom master;flopi; pa slave .
sata hdd koristi dva nacina(sata raid/ahci) provjeri preko kojeg ti moda ucitava hdd, pa probaj stavit na drugi mod . tesko mislim da ces uspjet napravit to bez instalacije novog os zbog toga sto kad instaliras windows on instalira drivere koji su potrebni za rad hdd na tom nacinu na koji je spojen sa maticnom plocom

@WhiteHead odabir jezika nema nikakve veze sa driverima , to se moze dogoditi jedino ako nije original windiws ili nije dobro skinut sa interneta pa ima bug na sebi

@seljo0 kakav crni i sivi ta dva cd-roma se prikljucuju na isti kabel , IDE konektor
seljo0
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by seljo0 »

@Hrvoje_v mislim na konektore na kablu. kao što i sam znaš, PATA kabl ima tri konektora, plavi, sivi i crni. na jednom kraju kabla je plavi konektor koji se spaja na kontroler, a na drugom kraju crni, koji se spaja na master uređaj. između njih, bliže crnom konektoru, nalazi se sivi konektor, koji se spaja na slave uređaj. redoslijed bootanja nema veze s tim. ni instalacija windowsa. zašto misliš da bi u tome mogao biti problem?
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

ima veze nekad hardvare(cd-rom) nije sposoban da moze biti kao 1 bot uređaj pa se ucitavanje bota oduzi
(pogotovo kod starijih) instalacija windowsa ima veze s tim kao sto sam rekao kad instaliras windows on instalira drivere potrebne za rad hdd-a pa tako namjesta i drivere za cd-rom-e.
ma tako je mene zezala przilica ali nasrecu zbog jumpera

aj probaj maknit jedan cd pogon pa vid

a sto se tice pitanja oko kompjutera stvarno bi se na pocetku pitanja trebala staviti konfiguracija , koji os , da se zna na cemu si sad mozes pogađati 1000 stvari a nemora biti to .
seljo0
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by seljo0 »

aha, zato. to ovdje sigurno nije slučaj jer je naveo da se produženo čekanje javlja prilikom otkrivanja uređaja spojenih na IDE kanale (dakle prije pokušaja bootanja). ovo je gotovo sigurno problem s kratkospojnicima. najjednostavnije je staviti na CS, ispravno spojiti i onda vidjeti što se događa.
WhiteHead
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by WhiteHead »

Hrvoje_v wrote:@WhiteHead odabir jezika nema nikakve veze sa driverima , to se moze dogoditi jedino ako nije original windiws ili nije dobro skinut sa interneta pa ima bug na sebi
Ma znam da nebi trebalo da ima veze, medjutim tako sam od nekog čuo, a dešavalo mi se više puta da pri zamjeni ili dodavanju novog CD pogona nisam uspio ništa uraditi bez reinstalacije. A št se tiče windoza, mislim da malo ko ima orginal.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
mili
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by mili »

to ima veze sa sata portom koji je aktivan .u biosu moras nac postavku u kojoj dopustas da ti radi i sata i pata master i slave.jel to intelova maticna
Post Reply