zvučnik sa 4 ulaza
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
zvučnik sa 4 ulaza
pozz ljudi,nedavno sam rastavio originalni sub iz auta,i unutra je bilo nekakvo pojačalo i zvučnik koji na sebi ima 4 ulaza .prije mene je netko već nešto dirao po tome,pa je zvučnik bio spojen sa samo 2 žice iz pojačala.moje pitanje je zašto taj zvučnik uopće ima 4 ulaza ....dosad sam viđao samo zvučnike sa 2 ulaza...evo i slika
-
- Pocetnik na forumu
Re: zvučnik sa 4 ulaza
Pa to ti je vjerovatno zvucnik sa visokotoncem na sebi. Nista neobicno. Mada se to izvodi na drugi nacin samo sa dva izvoda. Znaci visokotonac na sredini i 2 zice iz njega na dovod signala isto tako i za bas.
A i moze da bude neka specijalna izvedab zvucnika. E sad to ti je najlakse otkriti ommetrom. Znaci instrument u ruke i opleti.
A i moze da bude neka specijalna izvedab zvucnika. E sad to ti je najlakse otkriti ommetrom. Znaci instrument u ruke i opleti.
mehmed
posto si taj bas skinuo iz woofera to nema visokotonac! to je obican bas koji ima 2 kalema. povecana mu je snaga jer mozes da dovedes signal iz 2 pojacala istog kanala. najcesci otpor kalema ja 4oma
copyrighted by STEFACA®
LOL da sub s visokotoncem...
Ma ugv to ti je sub s 2 zavojnice ili ti elektromagneta...njih mozesh spajat u pararelu a mozesh i seriski spojit..
http://akamaipix.crutchfield.com/ca/lea ... hm_2ch.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; na toj slici ti je spojeno seriski...
Ma ugv to ti je sub s 2 zavojnice ili ti elektromagneta...njih mozesh spajat u pararelu a mozesh i seriski spojit..
http://akamaipix.crutchfield.com/ca/lea ... hm_2ch.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; na toj slici ti je spojeno seriski...
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
upravo tako ima 2 zavojnice koje mozes spajati seriski ili paralelno i tako mjenati impedanciju.
preporucujem seriski spoj ali najbolje ti je izmjerit otpore zavojnica pa onda odluci dali ces spajat seriski ili
paralelno zavisno od pojacala na koje planiras spajat.
preporucujem seriski spoj ali najbolje ti je izmjerit otpore zavojnica pa onda odluci dali ces spajat seriski ili
paralelno zavisno od pojacala na koje planiras spajat.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
- nikola91serbia
- Pocetnik na forumu
Ako imas stereo pojacalo mozes staviti levi izlaz na jednu stranu, a desni na drugu..
Ovaj zadnji prijedlog je definitivno najbolji. Imaš stereo-zvuk sa jednog zvrčnika. Evo - upravo se rodio novi Tesla.
vidi se tko pita pa mu ostane citav zvucnik, a bome se vidi i tko bi ga spalio za minutu
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
-
hvala na odgovorima ljudi,sad ste malo razjasnili stvar...inače na zvučniku ne pišu nikakvi podatci o otporu pa bi se to trebalo izmjerit s instrumentom,ali pošto se radi o autozvučniku vjerovatno je otpor po kalemu 4 ohma kako stefaca kaže...to bi značilo ako ga spojim kao na slici da dobijem 8 ohma...?? interesantna stvar nisam ih puno vidio u toj izvedbi...a sad još da pitam što bi se desilo kad bi na njegove kaleme spojio izlaze sa 2 različita pojačala(znači svako pojačalo na 1 par kalema)i reproduciro sadržaj s obadva pojačala u isto vrijeme?
evo naslikao sam ga i sa prednje strane,znači nema visokotonca ko što smo već zaključili...
evo naslikao sam ga i sa prednje strane,znači nema visokotonca ko što smo već zaključili...
E,zaboravih ti napisat..pazi na polaritet,tj ako spajash pararelno spajaj +na+ a -na-...a kada spajash seriski,+na minus,pa minus na plus ako ne znas koji je polaritet,spojish na bateriju jednu klemu,ako zvucnik "iskoci" znachi da je polaritet klema odgovarajuci polaritetu baterije...ako se "udubi"(nemam pametnijeg izraza trenutno ) onda ti je polaritet klema kontra polaritetu baterije...
Ugv mozesh i koristit i ispravljac...samo nemoj dugo drzat spojeno
Ugv mozesh i koristit i ispravljac...samo nemoj dugo drzat spojeno
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
-
tnx za advice,nepiše mi polaritet,morat ću to otkrit s baterijom
ovo nikada. moze stereo pojacalo koje je i preporucljivo ali oba kanala da rade ili kao levi ili kao desni. bas mora da radi u mono rezimu odnosno ne mora jer nece da izgori ali nije taj zvuk jer ce ti membrana biti ako luda i nece ti nesto svirati. ovo pricam jer sam sve probao (imam neku 12'' koja je bila probana na kucno pojacalo koje posedujem i sve lepo radi ali vibracije membrane su ogromne )nikola91serbia wrote:Ako imas stereo pojacalo mozes staviti levi izlaz na jednu stranu, a desni na drugu..
copyrighted by STEFACA®