lm723 isp, pitanja o nekim shemama
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
lm723 isp, pitanja o nekim shemama
gledal sam ovu, ali me bacilo u pitanje to što mu nožica CL (2) nije nikam spojena, a on ipak regulira (ograničava struju), a i 14 i 13 su spojene skupa a na shemama ostalim nisu.... http://elektronika.kvalitne.cz/ostatni/ ... 30V3A.html" onclick="window.open(this.href);return false;
i gledam ovu... http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/ps3010/ps3010a.html" onclick="window.open(this.href);return false; pa me zanima ako neću ići baš do 10A, dali mogu do 4A (recimo) i ako mi trafo daje na sekundaru 2A mogu onda pomoću lm723 dobiti tih 10A?
i gledano što je bolje (karakteristike i sl) bi bila bolja....?
i gledam ovu... http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/ps3010/ps3010a.html" onclick="window.open(this.href);return false; pa me zanima ako neću ići baš do 10A, dali mogu do 4A (recimo) i ako mi trafo daje na sekundaru 2A mogu onda pomoću lm723 dobiti tih 10A?
i gledano što je bolje (karakteristike i sl) bi bila bolja....?
Re: lm723 isp, pitanja o nekim shemama
Moj najdobronamjerniji savjet je i da nastaviš samo gedati sheme! Naglasak je na "samo gledati"... Nipošto nemoj ništa dirati!!!
Budi dobar pa mi objasni... na koji način bi LM723 (ili bilo koji drugi IC), mogao "izmisliti" 8 ampera struje?
Ostavi se ti elektronike...
Budi dobar pa mi objasni... na koji način bi LM723 (ili bilo koji drugi IC), mogao "izmisliti" 8 ampera struje?
Ostavi se ti elektronike...
neću se sigurno ostavit elektronike, a tebi isto tako jedno dobronamjersko... ovo je forum, ljudi pitaju kaj nezaju...
ok, a znači jedan tranzistor bi bil za 2A?
dal postoji neka fora da se dva sekundara spoje pa da im se i struja i napon zbroje (npr. 2x12V, 2x2A pa da bude 24V 4A?
ok, a znači jedan tranzistor bi bil za 2A?
dal postoji neka fora da se dva sekundara spoje pa da im se i struja i napon zbroje (npr. 2x12V, 2x2A pa da bude 24V 4A?
Je, dobro si primjetio da ljudi pitaju kaj ne znaju
Ali ti svojim pitanjima svima na forumu sasvim jasno daješ do znanja da nemaš pojma o osnovama... ne samo elektronike, nego i fizike... Druga mogučnost je da ti IQ ne prelazi vrijednost koju ima prosječna ameba...
Ali ti svojim pitanjima svima na forumu sasvim jasno daješ do znanja da nemaš pojma o osnovama... ne samo elektronike, nego i fizike... Druga mogučnost je da ti IQ ne prelazi vrijednost koju ima prosječna ameba...
- Feko
- Stariji član
Samo ako je tvoj lm723 mađioničarEp66 wrote:... i ako mi trafo daje na sekundaru 2A mogu onda pomoću lm723 dobiti tih 10A?
...da sam ja znao da ima takvih lm723-ki, ne bi trošio pare na velike teške transformatore
pitao, niasm znao, mislil sam da možda tranzistori nekaj izvode, ali očito ne... ok, pustite to sad---
trebal sam i sam zaključit, jer je to isto kao i za napon, ako ima 2V nebrem dobit 10V
trebal sam i sam zaključit, jer je to isto kao i za napon, ako ima 2V nebrem dobit 10V
- Feko
- Stariji član
napon možeš povečati sa 2 na 10V
najbolje ti kreni odavde...poskidaj sve te pdf-ove koji te zanimaju, pročitaj (par puta) pa onda pitaj
najbolje ti kreni odavde...poskidaj sve te pdf-ove koji te zanimaju, pročitaj (par puta) pa onda pitaj
a mišljenja o shemama?!
- Feko
- Stariji član
Šta se tu ima misliti
Obje sheme stare 30-tak godina sa istim naponskim regulatorom LM723...izlazne strujne tranzistore stavljaš one koje imaš ili one za koje imaš para
Obje sheme stare 30-tak godina sa istim naponskim regulatorom LM723...izlazne strujne tranzistore stavljaš one koje imaš ili one za koje imaš para
malo off, ali za pocetak zapamti formulu koja kaze P=U*I
P-snaga
U-napon
I-struja
i snaga na primaru i sekundaru moraju biti iste, tj uvek je malo manja na sekundaru jer je faktor iskoriscenja uvekk manji od 1.
stoga nikako ne mozes dobiti vecu snagu na izlazu nego na ulazu.
struju mozes povecati paralelnim vezanjem kalemova, i tada se struje sabiraju, a naponi kalemova moraju biti isti. a napon se povecava rednim vezivanjem, i tada se naponi sabiraju, a struja je jednaka struji najslabijeg izvora.
P-snaga
U-napon
I-struja
i snaga na primaru i sekundaru moraju biti iste, tj uvek je malo manja na sekundaru jer je faktor iskoriscenja uvekk manji od 1.
stoga nikako ne mozes dobiti vecu snagu na izlazu nego na ulazu.
struju mozes povecati paralelnim vezanjem kalemova, i tada se struje sabiraju, a naponi kalemova moraju biti isti. a napon se povecava rednim vezivanjem, i tada se naponi sabiraju, a struja je jednaka struji najslabijeg izvora.
Iz Peđinog odgovora je jasno (valjda) da je odovor na tvoje pitanje negativan, ako ti treba izmjenični napon... Ipak, za istosmjerni postoji jednostavna fora... sekundare trafoa vežeš u paralelu, a onda ispravljač odradiš kao naponski dubler, trebaju ti dvije diode i dva kondenzatora, naravno sve dimenzionirano za 4 ampera!Ep66 wrote:... dal postoji neka fora da se dva sekundara spoje pa da im se i struja i napon zbroje (npr. 2x12V, 2x2A pa da bude 24V 4A?
hvala, sad jasno
nema edit pa moram ovako... postoji li shema za taj naponski doupler?
- Feko
- Stariji član
http://www.allaboutcircuits.com/vol_3/chpt_3/8.html" onclick="window.open(this.href);return false;
postoji li nekakav dobar simulator za elektroniku, pa da u njemu nacrtam svoju shemu ispravljača (ili da ju dodam iz eagla) pa da onda mjerim u njemu struju, napon i sl tj da ga virtualno isprobam prije nego ga izradim?
Ima
Pretraži pod "programi"!
A ima li išta da ti možeš sam
Pretraži pod "programi"!
A ima li išta da ti možeš sam
dal postoji neka fora da se dva sekundara spoje pa da im se i struja i napon zbroje (npr. 2x12V, 2x2A pa da bude 24V 4A?[/quote]
a dal se može kak složit sa sklopkom da bude u jednom položaju izlaz sekundara 15V 4A, a u drugom 30V 2A? sve moguće kombinacije oko toga sam isprobal ali nisam uspel nartat takvu shemu.....
a dal se može kak složit sa sklopkom da bude u jednom položaju izlaz sekundara 15V 4A, a u drugom 30V 2A? sve moguće kombinacije oko toga sam isprobal ali nisam uspel nartat takvu shemu.....
naravno da nisi uspel nartat nikakvu shemu..za izradu shema treba puno znanja..i sam si rekao da je tvoje znanje oskudno..tako da ce ti bit puno jednostavnije nac neku shemu na netu..
NISAM REKEL DA JE MOJE ZNANJE OSKUDNO, DAPAČE ZNAM PUNO, ALI ME OVAJ REGULATOR ZAJEBAVAelektor wrote:naravno da nisi uspel nartat nikakvu shemu..za izradu shema treba puno znanja..i sam si rekao da je tvoje znanje oskudno..tako da ce ti bit puno jednostavnije nac neku shemu na netu..
usput, želim da se obrišu svi moji postovi (jer ih nemogu sam) i sve moje teme. vidim da ovo nije forum za mene.... bezobrazni ste i ne želite pomoći. hvala za svu pomoć kokva god ona bila
po onome sto smo u ovoj temi vidjeli zakljucio sam da je tvoje znanje sto se elektronike tice oskudno i stojim iza toga..nitko ne zeli biti bezobrazan..niti te napadati, a svakako ne vrijedati...svi clanovi foruma ce ti pomoci kako god mogu al treba krenuti od tebe..mislim da bi se prvo trebao upoznati s osnovama..teorijom..i formulama..nista nemozes postici od jednom..treba vremena..i truda..elektronika je ista ko i voznja bicikla..nemozes sjest na bicikl i odmah znati voziti..