Znam da se BIOS može flashovati i kada to više nije moguće uraditi u dos modu. Znači izvadim ga iz ležišta na matičnoj ploči stavim u programtor i flashujem.
Ali men interesuje dali je ovo tko radio. Ja konkretno imam par ploča gdje su prijašnji vlasnici pokušali da urade upgrade biosa i nije im uspjelo i sada se te ploče hoće samo upaliti i ugasiti e sda ja vas pitam. Dali mi neko može objasniti kako da npravim programtor za te chipove i kako da ih flashujem van ploča.
Unaprijed hvala.
Programator za BIOS čipove
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
-
- Pocetnik na forumu
Programator za BIOS čipove
mehmed
Re: Programator za BIOS čipove
Oguli naljepnicu sa BIOS chipa, vidi koja mu je oznaka, upisi je na google i potrazi programator za njega.
-
- Pocetnik na forumu
E našao sam ja riješenje i evo kako ide.
Nađeš ploču koja ima isto ležište za bios kao ta ploča koja ti pravi probleme.
Upališ tu ploču koja je ipravna a prije toga pripremiš disketu sa fajlom za flsah biosa.
Zatim ka uplaiš ploču i pokreneš dos polagano sa ipravne ploče iščupaš ipravni bios.
Zatim uzmeš sa ploče koja pravi probleme i tamo skineš bios i staviš u mašinu koja je već upaljena i iz koje je predhodno iščupan bios.
Kad staviš bios pokreneš flashovanje i kad završiš ugasiš mašinu.
Iščupaš bios i vratiš na njegovu ploču i zatim pomoliš se bogu i probaš da upališ mašinu.
A na onu koja je samo poslužila kao programator vratiš njen bios.
Eto ga to je to.
Nađeš ploču koja ima isto ležište za bios kao ta ploča koja ti pravi probleme.
Upališ tu ploču koja je ipravna a prije toga pripremiš disketu sa fajlom za flsah biosa.
Zatim ka uplaiš ploču i pokreneš dos polagano sa ipravne ploče iščupaš ipravni bios.
Zatim uzmeš sa ploče koja pravi probleme i tamo skineš bios i staviš u mašinu koja je već upaljena i iz koje je predhodno iščupan bios.
Kad staviš bios pokreneš flashovanje i kad završiš ugasiš mašinu.
Iščupaš bios i vratiš na njegovu ploču i zatim pomoliš se bogu i probaš da upališ mašinu.
A na onu koja je samo poslužila kao programator vratiš njen bios.
Eto ga to je to.
mehmed
- Feko
- Stariji član
Super jednostavno ako nađeš istu ploču