Tacan napon !!!.kako??

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Nemanja_Elektronika
Napredujem
Napredujem

Tacan napon !!!.kako??

Post by Nemanja_Elektronika »

pozz, zanima me da li neko ima ideu kako bi se moglo izvesti neka schema TJ. kolo koje detektuje napon u mV...Recimo.> Imam neki sklop koji hocu da radi na STROGO (NPR 12.37) sve iznad ili ispod toga kolo nece raditi , a da ja mogu da namjestim koliki ce biti napon...

Sve sugestije dobrodosle...
hvala :idea:
Svi uredjaji rade na bijeli dim.... kada taj dim izadje, oni vise ne rade..:)
vbmaster
Pravo uznapredovao :)

Re: Tacan napon !!!.kako??

Post by vbmaster »

Pretpostavljam da hoces prikaz na nekom LCD displeju...12.37V, znaci ne meris milivolte nego desetine mV...Mozes iskoristiti PIC16F877 koji ima 10-to bitnu A/D konverziju, sto znaci moze da prikaze 1024 koraka konverzije...Nize napone mozes prikazivati i u milivoltima, ali sto je napon veci imas i veci broj cifara pa se samim tim i smanjuje preciznost merenja....Ako hoces vecu preciznost za veci naponski opseg moras raditi sa necim sto ima 12-to bitnu konverziju ili cak i vise. Ako ti je dovoljna 10-to bitna konverzija, onda ces lako resiti problem sa vec pomenutim PIC-om ili nekim slicnim. Takvih shema imas na pretek
Nemanja_Elektronika
Napredujem
Napredujem

nismo se razumeli///....\\\ treba mi nesto ... sto modu podesiti napon na NPR 12.35 i da samo onda radi taj sklop....ako je napon visi za 0.01V sklop necu da radi ....ili.....ako je napon manji za 0.01V opet nece raditi. neznam da li sam ja dobro objasnio.Ako me neko razume>??>
vbmaster

Post by vbmaster »

Sad razumem...tebi treba komparator koji ce detektovati tacno odredjni napon...Potrazi seme komparatora...Na jednom ulazu podesis referentni napon (tacan napon koji ti treba), a na drugom dovodis napon koji se meri...izlaz komparatora ce biti pozitivan ili negativan u zavisnosti od napona na ulazu i polariteta (invertujuci ili neinvertujuci ulaz operacionog pojacavaca) i mozes ga iskoristiti ili za detekciju prekoracenja ili za iskljucenje uredjaja. Seme komparatora imas na netu...savetujem ti da koristis kvalitetnije operacione pojacavce zbog preciznosti...
Shenda

Post by Shenda »

Teško da češ postići tu preciznost... to je u rangu ispod 0,1%!

Btw. jesi ti siguran da će to što namjestiš biti baš ono što želiš???
Mislim da gotovo svaki instrument ima odstupanje od 1%, minimalno, plus još +/- jedna cifra... a to je puno više od ranga u kom ti želiš da ti komparator reagira...
vbmaster

Post by vbmaster »

NE mislim da moze postici toliku preciznost ali vredi pokusati i izvuci maksimum...ako je to bas zahtevno, tesko da mu mozemo pomoci, onda je to problem koji se resava samo izuzetno skupim uredjajima...mV su red velicine napona razdesenosti na operacionim pojacavcima, a cini mi se da on trazi preciznost na desetine mV, pa se moze pokusati...naravno da su tu problem i instrumenti sa kojima se taj napon meri...
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

@TagetX, ajde ti nama lijepo reci sto ces ti to spajati kad mora biti napon tocan u milivolt. Bas me zivo zanima. Mozda nam ipak otkrijes da se radi o nekoj svijetlecoj diodi. :D
Nemanja_Elektronika
Napredujem
Napredujem

Ne nije svetleca dioda . ... Hocu da pokusam napraviti bravu sa sifrom ima pic 12F627 ....
trebami nesto sto ce da radi na sledecem principu>...< NA PRIMJER SIFRA JE: 1963 I kada ukucam ti sifru dobijem odredjen napon koji ce otvoriti kolo da posalje na pic napon za rele ... 1=0.2V ;9=3.15V; 6=3.75V;3=0,8 V Ukupan napon je 8V e sad neki sklop prepoznaje taj napon(Prava sifra) i salje ga dalje na sledece kolo...ukoliko nije tacna sifr NPR.1962 ;1=0.2V ;9=3.15V; 6=3.75V;2=0,2 V ukupan napon je 7.4V to NEKO??? kolo ga prepoznaje kao NEISPRAVAN NAPON(POGRESNA SIFRA) i kolo bi trebalo biti u stanju mirovanja...znaci da neradi-nema promjene...

pozzz nadam se da sam koliko toliko objasnio sta mi je cilj.
:roll: :idea:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Slutio sam da bi u pitanju moglo biti "otkrivanje tople vode". Google -> Code lock <Enter> i tvoje muke ce biti rijesene. Imas i ovdje na forumu istu temu. Nedavno smo o tome lamentirali.
micro2802
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by micro2802 »

To je komplikovano i za razmišljat , zar ti nije lakše tom nekom drugom kolu poslati neke bite za
prepoznavat.Preciznije i pouzdanije ako hoćeš u kuću.
vbmaster

Post by vbmaster »

Kolege su u pravu...tvoje resenje je previse komplikovano, ima toliko laksih i elegantnijih resenja, pa pokusaj sa nekim od njih....
Post Reply