kako promeniti uredjaj koji radi na 200Hz da radi na 50Hz
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
kako promeniti uredjaj koji radi na 200Hz da radi na 50Hz
trebam pomoc,oko promene frekvencije,naime kolega je dobio masinicu za sisanje ,cinimi se da je rekao iz australije,ali deklarisana je ako sam dobro razumeo na 200Hz,pa sta treba da se uradi i ugradi da moze da radi kod nas na nasu mrezu 220V 50Hz
Re: kako promeniti uredjas koji radi na 200Hz da radi na 50Hz
Nigdje na svijetu mreža nema 200Hz
Slobodno neka nađe adapter za utikač i pravo u utičnicu...
Slobodno neka nađe adapter za utikač i pravo u utičnicu...
Ali je bilo motora koji su se koristili u industriji i radili su na 200Hz
A ovo bi trebala biti australska industrijska mašinica za šišanje (ovaca) I ima trofazni motor od 8 kW, a opslužiju je četiri čovjeka...
Pa i da radi na 200 Hz, na našoj mreži će biti samo nešto sporija (nešto - jedno 4 puta)... Mogla bi malo čupati Jadne ovce...
Pa i da radi na 200 Hz, na našoj mreži će biti samo nešto sporija (nešto - jedno 4 puta)... Mogla bi malo čupati Jadne ovce...
ok,hvala naq informaciji,
ali ja sam mislio da li mozda moze da se ugradi neki trafo koji ce povecati ovu nasu frekvenciju od 50 Hz na deklarisanu 200Hz. Ako moze ili ima neko slicno resenje nek mi javi,i ako moze i shemu da ostavi
ali ja sam mislio da li mozda moze da se ugradi neki trafo koji ce povecati ovu nasu frekvenciju od 50 Hz na deklarisanu 200Hz. Ako moze ili ima neko slicno resenje nek mi javi,i ako moze i shemu da ostavi
Transformatori u principu ne mijenjaju frekvenciju već napon (i struju)...
Dalo bi se umnožiti frekvenciju, samo to je previše zaje... za ništa!
Ako sam ja dobro shvatio tvoj prvi post, tebi se "samo čini da to treba raditi na 200 Hz"... budi dobar pa pitaj tog svog prijatelja da ti pokaže tu mašinicu, pa pogledaj... mora negdje imati nekakvu naljepnicu ili pločicu sa podacima..., napon, struja, frekvencija, snaga... Sve mi se čini da će to biti snaga motora od 200 W...
Dalo bi se umnožiti frekvenciju, samo to je previše zaje... za ništa!
Ako sam ja dobro shvatio tvoj prvi post, tebi se "samo čini da to treba raditi na 200 Hz"... budi dobar pa pitaj tog svog prijatelja da ti pokaže tu mašinicu, pa pogledaj... mora negdje imati nekakvu naljepnicu ili pločicu sa podacima..., napon, struja, frekvencija, snaga... Sve mi se čini da će to biti snaga motora od 200 W...
-
Pre par godina, jedan prijatelj mi se javio sa istim problemom, njegova masina je radila na 200 Hz i 30 V.
Evo kako je to reseno: Posto je imao Ficu i bezbroj delova za njega, rekao sam mu da mi donese jedan
alternator. Sa njega sam izbacio diodnu plocu i regler a ostavio samo cetkice za napajanje rotora.
Uzeti su krajevi statora sto je u stvari 3 faze, a rotor se pobudi direktno sa 12 V.
Na oko 1000 o/min, alternator daje upravo to sto ti treba 30 V, 200 Hz, 3 faze.
Prvobitno je koristio masinicu stavljajuci taj alternator na ficin motor, kasnije je na obicnoj dasci
fiksirao elektro motor i alternator, povezao ih jednim kajisem i napravio jednostavan mehanizam
za spanovanje (dotezanje).
Koliko znam, ovo je najjednostavnije i najjevtinije resenje za pogon tvoje masinice.
Evo kako je to reseno: Posto je imao Ficu i bezbroj delova za njega, rekao sam mu da mi donese jedan
alternator. Sa njega sam izbacio diodnu plocu i regler a ostavio samo cetkice za napajanje rotora.
Uzeti su krajevi statora sto je u stvari 3 faze, a rotor se pobudi direktno sa 12 V.
Na oko 1000 o/min, alternator daje upravo to sto ti treba 30 V, 200 Hz, 3 faze.
Prvobitno je koristio masinicu stavljajuci taj alternator na ficin motor, kasnije je na obicnoj dasci
fiksirao elektro motor i alternator, povezao ih jednim kajisem i napravio jednostavan mehanizam
za spanovanje (dotezanje).
Koliko znam, ovo je najjednostavnije i najjevtinije resenje za pogon tvoje masinice.
Jest - definitivno najjednostavnije i najjeftinije rjesenje. Samo treba naci Ficu.
Re: kako promeniti uredjaj koji radi na 200Hz da radi na 50Hz
U neke fice se ugradjivala i dinama, tako da treba pazit
A zasto bas mora bit ficin?
A zasto bas mora bit ficin?
...kada posisaš sva vesla, tada Nikola si Tesla, s pravom mozes reci da je struja tvoja...
http://www.pik.ba/profil/pejky/
http://www.pik.ba/profil/pejky/