Led diode jake snage
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Led diode jake snage
Pozdrav ljudi ja sam Miha iz Banjaluke i imam jedan problem te se nadam da mi mozete pomoci. Naime potrebna mi je led dioda snage 25 W ili jaca. Da li neko zna postoji li to uopste i ako postoji gdje ih mogu pronaci. Ono sto sam do sada pronasao su diode od 5 W pa bi ih morao spajati sto mi ne odgovara. Bio bi zahvalan ako mi neko moze pomoci. Pozdrav
Re: Led diode jake snage
Pozdrav i tebi. Za sto ti treba tako jaka LED-dioda? Zasto ti ne odgovara spajanje vise ovih od 5W?
Treba mi sto tackastiji izvor svjetlosti da mi zamjeni sijalicu od oko 200 W a da daje usmjereno svjetlo tj. da je ugao bacanja svjetla sto manji. Ako bi spajao 5 puta po 5 W dobio bi vise izvora i onda bi to sve morao propustati kroz nekakvo socivo ili frosnel da bi dobio ono sto zelim. To je sve izvodljivo samo je velika komplikacija pa sam radije spreman dati malo vise novca za jaku diodu nego da izvodim nekakva spajanja pa dobijam gubitke na socivu a jos nisam siguran da li ce to profunkcionisati. Druga stvar uredjaj u koji hocu to da smontiram ne dozvoljava bas mnogo manipulacije sa prostorom pa mi u svakom slucaju odgovara jedna dioda.
- hari poter
- Napredujem
Uobicajeno je da se led diode rangiraju po kolicini izracene energije (milikandeli) a ne po snazi.
Ukoliko znas koliko svetla koje boje ti je potrebno, makar otprilike, pogledaj katalog na vishay.com.
Podaci u vatima oznacavaju maksimalnu disipaciju diode, sto tebi nije vazan parametar. Milikandeli (mcd) oznacavaju kolicinu izracenog svetla.
pozdrav.
Ukoliko znas koliko svetla koje boje ti je potrebno, makar otprilike, pogledaj katalog na vishay.com.
Podaci u vatima oznacavaju maksimalnu disipaciju diode, sto tebi nije vazan parametar. Milikandeli (mcd) oznacavaju kolicinu izracenog svetla.
pozdrav.
eo kolko sam shvatio iz onoga sto pise, ledica 20W
428.76 kn
http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 1981000196" onclick="window.open(this.href);return false;
428.76 kn
http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 1981000196" onclick="window.open(this.href);return false;
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...
Eo, izgleda da si dooro shvatio. Znas cak i citati. Jos da naucis pisati ...
Ova dioda bi mogla posluziti trazenoj svrsi. Treba joj samo dobar sklop za ogranicenje struje i dobro hladjenje. Tisucu Lumena je vraski puno svjetla.
Ja se trenutno igram s jednom LUXEON-icom od 1W. Zapanjujuce puno svjetla daje za svega 1W snage. Sa usmjerivacem baca svjetlo oko 20 m u dalj.
Ova dioda bi mogla posluziti trazenoj svrsi. Treba joj samo dobar sklop za ogranicenje struje i dobro hladjenje. Tisucu Lumena je vraski puno svjetla.
Ja se trenutno igram s jednom LUXEON-icom od 1W. Zapanjujuce puno svjetla daje za svega 1W snage. Sa usmjerivacem baca svjetlo oko 20 m u dalj.
- Feko
- Stariji član
Ako ti treba tackasti izvor svjetlosti onda je to 100% za neki grafoskop/projektor pa zaboravi na led diode, nemaju one za sada još toliko lumena koliko je tebi potrebno (barem ne ove dostupne u širokoj primjeni)...možeš zamijeniti svoju halogenu zarulju sa vecom od 400W no to ti vjerojatno ne odgovara jer se jako grije...preostaje ti jedino da spojih metal-halidnu zarulju od 250W koja ce ti dati i do 10 puta više lumena od iste (250W) halogene zarulje.
edit:
Ako je u pitanju gradnja projektora od LCD monitora moraš znati da 70% svjetla ostaje tj samo 30% prolazi kroz TFT matricu dako da ti treba barem 20000 lumena da bi dobio dovoljno svjetlu sliku za gledanje...da ne spominjem gubitke tj zrake koje ne prolaze kroz TFT a ako staviš neki bezveze reflektor...dobiješ mutnu sliku ...iz mog iskustva metal-halidna zarulje od 400W i slika ko u kinu naravno uz adekvatno hlađenje
edit:
Ako je u pitanju gradnja projektora od LCD monitora moraš znati da 70% svjetla ostaje tj samo 30% prolazi kroz TFT matricu dako da ti treba barem 20000 lumena da bi dobio dovoljno svjetlu sliku za gledanje...da ne spominjem gubitke tj zrake koje ne prolaze kroz TFT a ako staviš neki bezveze reflektor...dobiješ mutnu sliku ...iz mog iskustva metal-halidna zarulje od 400W i slika ko u kinu naravno uz adekvatno hlađenje
U pravu si igram se sa projektorom. Sve u svemu i mislio sam na neku industriskom diodom. Problem sa svim tim sijalicama je sto kratko traju i treba im jako hladjenje, ja sam izvodio nekakva vodena hladjenja za njih koja su mi uspjela pa sam kasnije skontao da i fabricki postoji sijalica sa vodenim hladjenjem Sto se tice LCD monitora to je simpatican projekat samo mislim da nema svrhe. Veliko kuciste, puno jaka sijalica, ogromno hladjenje, mnogo novca i truda oko svega a projektori su vec zadovoljili super kvalitet uvodjenjem LCD tehnologije. Sve u svemu pokusacu sa ovim jakim diodama pa sta bude. Ako uspijem to ce biti revolucija jer produzavam rad projektora sa 2000 sati na 20000 sati sto nije malo, a ako ne uspijem sta mogu. Sam pao, sam se ubio
Usput race king hvala na informaciji
Usput race king hvala na informaciji
- Feko
- Stariji član
Sijalica u projektorima traje kratko, a ovu što sam ja spominjao traje i do 20 puta duže, no nisam mislio da se igraš tvorničkim projektorom....no i na tim tvorničkim je hlađenje izvedeno loše...možeš 2 puta promijeniti sijalicu i gotovo...LCD matrica je toliko blizu da je ipak temperatura polako uništava i s vremenom pocne poprimat smeđu boju i izblijedi i gotovo...a vjeruj mi da slika sa LCD monitora koji je prerađen u projektor je puno bolja, jasnija, svjetlija i veće rezolucije od svih tvorničkih projektora cijene do 10000 kuna.
http://www.engadget.com/2006/10/17/how- ... or-part-1/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.engadget.com/2006/10/17/how- ... or-part-1/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Vidim da se igras sa projektorom kao i ja. Samo da pitam jesi li uspeo i kako da prevazidjes gasenje projektora kad skonta da nema originalne lampe?
- Feko
- Stariji član
Nikada se nisam igrao sa tvorničkim projektorom. Ono što sam u predhodnom mojem postu napisao je ukratko prepričano sa jednog foruma na temu kvalitete tvorničkog projektora i diy projektora od LCD monitora i grafoskopa.....zaključak je na kraju bio da je puno kvalitetnija slika koja se dobije od od tog home-made projektora (zbog vece rezolucije monitora), žarulje traju i po 25000 sati što je 10x duže od tvorničkog no naravno mana im je velike dimenzije i nedostatak šminkerskog finog podešava geometrije.
I da ti odgovorim na pitanje iz one druge teme...neces moci staviti nijednu drugu sijalicu umjesto orginalne (eventualno slicna od drugog projektora) jer su to metal-halidne sijalice koje imaju oko 15000 lumena, imajuci u vidu da 70 posto svjetla ne prolazi kroz matricu displaya sa tom jakom lampom imaš oko 2000 lumena korisnog svjetla van.
sve ostale žarulje su daleko ispod toga i sa njima jedva da možeš dobiti neke jadne slike tj sjene projekcije
I da ti odgovorim na pitanje iz one druge teme...neces moci staviti nijednu drugu sijalicu umjesto orginalne (eventualno slicna od drugog projektora) jer su to metal-halidne sijalice koje imaju oko 15000 lumena, imajuci u vidu da 70 posto svjetla ne prolazi kroz matricu displaya sa tom jakom lampom imaš oko 2000 lumena korisnog svjetla van.
sve ostale žarulje su daleko ispod toga i sa njima jedva da možeš dobiti neke jadne slike tj sjene projekcije
-
Evo jako korisnog linka gde je objasnjeno sve oko zamene lampe u projektoru. Meni je delovalo nemoguce kad sam video sta je lik uradio, ali sinoc sam posle par sati cimanja uspeo da napravim istu stvar Znaci, od originalne lampe sam iskoristio reflektor i u njega ubacio centralni deo ove lampe (varijanta od 150W):
http://www.brilux.co.uk/produkty.aspx?a ... &p_id=1080" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadam se da nece biti nekih problema pri koriscenju. Za sada je radilo par sati bez problema
Znaci ljudi, zamena lampe u projektoru za 1000 din uz malo truda, i dobijate lampu sa vekom trajanja 8000 sati.
http://www.brilux.co.uk/produkty.aspx?a ... &p_id=1080" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadam se da nece biti nekih problema pri koriscenju. Za sada je radilo par sati bez problema
Znaci ljudi, zamena lampe u projektoru za 1000 din uz malo truda, i dobijate lampu sa vekom trajanja 8000 sati.
-
Sad vidim da sam zaboravio da stavim link
http://lumenlab.com/forums/lofiversion/ ... 22088.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://lumenlab.com/forums/lofiversion/ ... 22088.html" onclick="window.open(this.href);return false;
imam pitanje koje nije vezano za projektor, ali ima veze sa diodama jake snagi, radi se o svjetiljki sa 60 LED od 13W, 24V, zanima me kako ih najjednostavnije spojiti, koliko ih max mogu vezati paralelno i koji presjek zice odabrati. ako neko ima sliku neceg slicnog da mi pokaze,
hvala
hvala
6 LED + 1R/17W u seriju, pa 10 takvih serija paralelno.
Ako ti je jedna LED 3,5V/13W, to će ti vući 37A struje???
Ako ti je jedna LED 3,5V/13W, to će ti vući 37A struje???
Pozdrav drustvo.
Trebao bih jedan savjet.
Preuredjujem potkrovlje i zelim ugraditi rasvjetn atijela u strop (tj. u knauf) i dobio sam informaciju da bi bilo najbolje ako bih ugradio lampe s LED diodama.
Dakle interesuje me sljedece: sto da ugradim da imam dovoljno svjetlosti i koliko komada za recimo prostoriju 3m sirine i 4,5m duzine. Nije potrebno da se vidi igla u siru, nego da je prostorija normalno osvjetljena. Hvala unaprijed
Trebao bih jedan savjet.
Preuredjujem potkrovlje i zelim ugraditi rasvjetn atijela u strop (tj. u knauf) i dobio sam informaciju da bi bilo najbolje ako bih ugradio lampe s LED diodama.
Dakle interesuje me sljedece: sto da ugradim da imam dovoljno svjetlosti i koliko komada za recimo prostoriju 3m sirine i 4,5m duzine. Nije potrebno da se vidi igla u siru, nego da je prostorija normalno osvjetljena. Hvala unaprijed