e upravo tako sto kazes.pedja089 wrote:stvarno svaka cast izgleda odlicno, mada nadam se da radi volje nego sto izgleda
mozda ovo nije bas neki predajnik, ali ja sam prezadovoljan kako radi u odnosu na onu prvu veronicu sto sam pravio.
kod one prve domet nije mogao ni 500m ici.
ovo sada pici 1Km domet , ne skroz cist signal ,ali se pomjeranjem zica od slusalica moze uhvatiti.
kabal je rg58 ima ga 12m, antena na balkonu, nije skroz na cistom, ima kuca ispred.
transformator bude mlak pri radu, a napajanje ,tj filter i stabilizator se negrije nikako.
ali zato izlazni tranzistor 2n4427 je vreo pri radu.
i kad ukljucim treba cekati vise od pola sata dok se frekvencija ustabili.
ono pri zagrijavanju se pomjera sve vise ,dok se ne ustabili koliko toliko.
pri ukljucenju bude 99,05 ,pa se penje sve do 99,5 MHz
najvise mi smeta to ugadjanje frekvencije ,jer svako paljenje treba opet precizno ustimati, trimer kondenzator je previse precizan , pa kontam staviti paralelno sa njim onaj crveni manjeg kapaciteta da mogu lakse ustimati frekvenciju.
kako sam ga podesavao:
stavio mjerac polja sa kazaljkom blizu antene na ogradu, 2m od antene na balkonu.
odasiljac unutar sobe.
i nakon nekoliko pokusaja skuzio da okretanje kondenzatora za podesavanje frekvencije isto mijenja izlaznu snagu.
znaci prvo sam nastimao frekvenciju da otklon kazaljke na mjeracu polja bude maximalna.
frekvencija je bila negdje oko 99,5 MHz
onda dalje okretanje ona 3 kondenzatora sam ustimao precizno sto jaci izboj da kazaljka pokazuje sto dalje.
i to je to.
mozda je malo smijesno jer sam stimao izlaznu snagu podesavanjem frekvencije, ali posto nemam nista osim unimera i mjeraca polja , ovo je jedini nacin.
da ne zaboravim napomenuti da pomjeranje kabla rg58 isto utice na pomjeranje kazaljke na mjeracu polja.
nije valjda da mi se i kabal ponasa kao antena.
posto jos uvijek nisam rijesio misteriju oko pravilne izrade baluna za otvoreni dipol i za 50 omski kabal uradio sam kako pise na onom linku pri dnu.
http://hem.passagen.se/communication/ipod.html" onclick="window.open(this.href);return false;
znaci 10 namotaja kabla oko cijevi kao prilagodjenje.