Problem s vešmašinom

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Asomek

Problem s vešmašinom

Post by Asomek »

Pozdrav. Imam problem s vešmašinom, Kao prvo, motor nemože da okreće kada je Veš u bubnju. Nakon nekog vremena čekanja i pokušavanja da okrene jednostavno je ekspodirao kondenzator, bar mislim da je to bio on evo što piše na njemu:

Knm 1017 16uF+-5%
350V~DB -25/85 stupnjeva celzijusa
500V~AB 10% ED/SD 120min
ISKRA

Stavio sam neki , malo kraći, i tanji, mislim da je pisalo 380V, dalje neznam.
I opet ništa, stavio drugi elektromotor, opet isto, pomogao sam kod centrifuge tako da sam stavio bubanj u poziciju kao zamašnjak, jedva je okrenulo par puta i mašina se rasplesala, ono skoro razbila pločice od skakanja.
Stavio treći elektromotor, i dalje ništa, inače u bubnju je bila samo jedna deka, i naravno voda.
Inaće 2 i 3 elektromotor na prazno, tj bez vode i deke rade ko ludi, ali kad je teret u bubnju nemogu da okrenu.
Sad me zanima dal treba možda stavit drugi kondenzator, tj isti takav kakav je bio original, a ne slabiji, ili je krivac elektromotor.

I ako se dobro sječam kondenzator je eksplodirao kad sam stavio na centrifugu, bez vode, bez ičega, okretalo se dosta sporo, i onda paff.
Firkragg

Post by Firkragg »

Kondenzator je eksplodirao jer je dielektrik ostario i probio.
Moras ga zamijenit s jednakim ili vecim ako je premalen motor nema dovoljno momenta i ne podnosi opterecenje.
Asomek

Post by Asomek »

Firkragg wrote:Kondenzator je eksplodirao jer je dielektrik ostario i probio.
Moras ga zamijenit s jednakim ili vecim ako je premalen motor nema dovoljno momenta i ne podnosi opterecenje.
Šta je dielektrik, možda onaj žuti smrad u kondenzatoru šta curi iz njega? inaće mašina je stara 20 God, ali nije puno korištena, možda jedanput u mj dana i tako 20 god.
Čekaj znači trebam samo kupit kondenzator, isti ili jači, dal znaš možda cijenu?
Znači orig elekrtomotor je dobar, ne kužim baš šta si htio reć, ovo zadnje.
Firkragg

Post by Firkragg »

kond je start _> run znaci mora imat dovoljan kapacitet da propusti odredjenu struju, inace motor gubi na snazi (kako vidis).
Kondenzator je obican smotak papira i folije, u vosku.
Kad papir ostari napon ga probije i iskra izazove gorenje i exploziju zbog velikog pritiska.

Kond moze kostat 20 - 100kn ovisno o kapacitetu, moras pogledat na tom starom kapacitet i uzet isti takav (moze malo veci).
zicar
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by zicar »

Asomek wrote:
Firkragg wrote:Kondenzator je eksplodirao jer je dielektrik ostario i probio.
Šta je dielektrik, možda onaj žuti smrad u kondenzatoru šta curi iz njega? inaće mašina je stara 20 God, ali nije puno korištena, možda jedanput u mj dana i tako 20 god.
Čekaj znači trebam samo kupit kondenzator, isti ili jači, dal znaš možda cijenu?
Znači orig elekrtomotor je dobar, ne kužim baš šta si htio reć, ovo zadnje.

Dielektrik je izolator. Najbolji dielektrik je vazduh/zrak/uzduh.
Post Reply