Samsung LCD

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
defs
Pravo uznapredovao :)

Samsung LCD

Post by defs »

Evo otiso mi danas monitor Samsung SyncMaster 740n. Jednostavno ekran je uvijek crn dok ona ledica na power dugmetu radi normalno. Ima tko ideju u cemu bi bio problem?
Ford
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Ford »

dali si prekontrolisao napajanje... tako je meni isto na TV box-u samo zelena ledica svetlila.... a ono mjerim onaj adapter od 5,2V (originalni)... i pokaže mi 5,2V ali nema "snage" ... priklopim na ispravljač (laboratorijski od 1V do 16V) podesim napon na 5,2V i TV-box proradi iz prve.... :)
defs

Post by defs »

A ovaj ekran nema adapter nego direkt ide žnora u njega pa ima unutra negdje...Baš gledam kako da ga otvorim...nema ni jednog šarafa :shock:
Spiky

Post by Spiky »

backlight?
motor cangle
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by motor cangle »

Za svaki lcd monitor imaš tako zvano pozadinsko svijetlo ili backlight kao što kolega kaže. Znači matrica od tečnih kristala ili lcd pravi sliku. ali svijetlo koje stoji iza odnosno sa strane panela osvetljuje odnosno pravi sliku vidljivom.
To svijetlo sa strane su ustvari dvije male neonke jedna sa jedne a druga sa druge strane panela. Kao i svake neonke i ove magu da crknu odnosno ne crknu one rijetko kad nego crkne elektronika koja napaja neonke visokim naponom i obično na toj pločici stoji mali zalemljni osigurač koji nekako izgori i šta se meni još desi nekako jedan od provodnika koji dovodi napajanje na neonku nekako se odvoji sa kraja neonke i tu onda probija visoki napon sa masom i neće nikako da radi.
To lako možeš provjeriti uključiš displaj i komfijuter i onda lcd okreneš na svijetlo ili uperiš đžepnu lampu i trebao bi da vidiš iza sliku.
eto to je to.
mehmed
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

moraju biti srafi.
nije valjda sve na zakackama...
ali ni ja ih ne vidim (bar na slikama)
ugl. moras ga prvo otvorit.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

backlight?
Najverovatnije :wink:
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Evo da ti i ja pomognem, da ti budem moralna podrška. Imao sam slučaj kada je neonka vrisnula (probila), pa je sve motor cange ispravno opisao moj kvar. A tvoj rezultat objelodani. Puno sreće!
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

E ako je backlight krepo onda od njega napravi projektor :wink:
http://www.tomsguide.com/us/supersize-y ... w-342.html
Post Reply