Samsung LCD
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Samsung LCD
Evo otiso mi danas monitor Samsung SyncMaster 740n. Jednostavno ekran je uvijek crn dok ona ledica na power dugmetu radi normalno. Ima tko ideju u cemu bi bio problem?
-
- Pocetnik na forumu
Za svaki lcd monitor imaš tako zvano pozadinsko svijetlo ili backlight kao što kolega kaže. Znači matrica od tečnih kristala ili lcd pravi sliku. ali svijetlo koje stoji iza odnosno sa strane panela osvetljuje odnosno pravi sliku vidljivom.
To svijetlo sa strane su ustvari dvije male neonke jedna sa jedne a druga sa druge strane panela. Kao i svake neonke i ove magu da crknu odnosno ne crknu one rijetko kad nego crkne elektronika koja napaja neonke visokim naponom i obično na toj pločici stoji mali zalemljni osigurač koji nekako izgori i šta se meni još desi nekako jedan od provodnika koji dovodi napajanje na neonku nekako se odvoji sa kraja neonke i tu onda probija visoki napon sa masom i neće nikako da radi.
To lako možeš provjeriti uključiš displaj i komfijuter i onda lcd okreneš na svijetlo ili uperiš đžepnu lampu i trebao bi da vidiš iza sliku.
eto to je to.
To svijetlo sa strane su ustvari dvije male neonke jedna sa jedne a druga sa druge strane panela. Kao i svake neonke i ove magu da crknu odnosno ne crknu one rijetko kad nego crkne elektronika koja napaja neonke visokim naponom i obično na toj pločici stoji mali zalemljni osigurač koji nekako izgori i šta se meni još desi nekako jedan od provodnika koji dovodi napajanje na neonku nekako se odvoji sa kraja neonke i tu onda probija visoki napon sa masom i neće nikako da radi.
To lako možeš provjeriti uključiš displaj i komfijuter i onda lcd okreneš na svijetlo ili uperiš đžepnu lampu i trebao bi da vidiš iza sliku.
eto to je to.
mehmed
- Feko
- Stariji član
E ako je backlight krepo onda od njega napravi projektor
http://www.tomsguide.com/us/supersize-y ... w-342.html
http://www.tomsguide.com/us/supersize-y ... w-342.html